VIRAMUNE 200 mg 60 tablet Kullananlar

Boehringer Ingelheim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.VIRAMUNE kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

VIRAMUNE'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

  • Nevirapine veya VIRAMUNE içindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjik (aşırı duyarlı) iseniz;
  • Ağır kalıcı bir karaciğer hastalığınız varsa ya da karaciğer fonksiyonlarınızda ileri ölçülerde değişiklik varsa (ALT ve AST’nin normal üst sınırın 5 katından daha yüksek oluşu);
  • Daha önce VIRAMUNE kullanmakta iken karaciğer iltihabı (hepatit), şiddetli deri döküntüleri, aşırı duyarlılık reaksiyonları veya karaciğer harabiyeti geçirdiyseniz;
  • Daha önce VIRAMUNE kullanmakta iken, AST veya ALT değerleri normal üst sınırın (NÜS) 5 katından yükseğe çıktıysa ve bu laboratuar değerleri düzeldikten sonra yeniden nevirapin verildiğinde karaciğer fonksiyonlarınız tekrar bozulduysa;
  • Doktorunuz sizde galaktozemi, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyonu gibi ender rastlanan kalıtsal galaktoz entoleransı hastalıklarından biri olduğunu söylediyse.
  • Ayrıca, VIRAMUNE almakta iken, St. John bitkisi (hypericum perforatum) içeren bitkisel ilaçlar kullanılmamalıdır; çünkü nevirapinin kan düzeyleri ve klinik etkilerinde azalma riski söz konusudur.

    VIRAMUNE'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

  • VIRAMUNE mutlaka en az iki başka antiretroviral ilaç ile birlikte kullanılmalıdır.
  • VIRAMUNE tek etkin antiretroviral ilaç şeklinde kullanılmamalıdır, çünkü tek başına herhangi bir antiretroviral ile tedavinin viral direnç (virüslerde direnç gelişmesi) ile sonuçlandığı gösterilmiştir.
  • -    VIRAMUNE tedavisinin ilk 18 haftası kritik bir dönemdir. Bu dönemde oluşabilecek şiddetli ve hayati tehlike yaratan deri reaksiyonları ya da ağır karaciğer iltihabı (hepatit)/karaciğer yetmezliğinin ortaya çıkarılabilmesi için, yakından izlenmeniz gereklidir. Tedavinin ilk 6 haftası boyunca en fazla risk altındasınız.

    -    Deri reaksiyonları: VIRAMUNE ile tedavi edilmekte olan bazı hastalarda, ölümcül durumları da içeren, şiddetli ve hayati tehlike yaratan deri reaksiyonları gözlenmiştir. Bunlar esas olarak tedavinin ilk 6 haftası sırasında ortaya çıkmaktadır.

    Aşırı duyarlılık (allerji) reaksiyonları ortaya çıkabilmektedir. Bu türlü reaksiyonlar döküntü ve buna eşlik eden ateş, deride kabarcıklar, ağızda yaralar, göz iltihabı, yüzde şişme (ödem), kas ve eklem ağrıları ya da genel bir kırıklık gibi belirtiler ile ortaya çıkmakta ve böbrek, karaciğer vb. gibi iç organlar tutulabilmektedir.

    Tedaviniz sırasında bu türlü belirtiler oluşursa, VIRAMUNE almayı bırakmalı ve derhal

    doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz size VIRAMUNE ’ü kesip kesmeyeceğinizi söyleyecektir.

    VIRAMUNE almakta iken bu türlü reaksiyonlar geçirdiyseniz, doktorunuza danışmadan yeniden VIRAMUNE almaya başlamayınız.

    Başlangıç dönemi doz uygulamasına titizlikle uyunuz; çünkü bu uygulamanın döküntü