HEMOHES % 6 500 ml solüsyon Zararları

B.Braun-İrengün Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Hemohes zararları, Hemohes önlemler, Hemohes riskler, Hemohes uyarılar, Hemohes yan etkisi, Hemohes istenmeyen etkiler, Hemohes cinsel, Hemohes etkileri, Hemohes tedavi dozu, Hemohes aç mı tok mu, Hemohes hamilelik, Hemohes emzirme, Hemohes alkol, Hemohes kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

En sık gözlenen yan etkiler, nişasta çözeltilerinin terapötik etkileri ve uygulanan dozlar ile doğrudan ilişkilidir, örn.: intravasküler hacmin kan komponentleri verilmeden

tamamlanması sonucu kan dilüsyonu. Ayrıca koagülasyon faktörleri ile etkileşimler olabilir.

Çok seyrek ortaya çıkabilen aşırı duyarlılık reaksiyonları doza bağlı değildir.

Yan etkiler aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100), seyrek (>1/10000 ila <1/1000), çok seyrek (< 1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden tahmin edilemiyor).

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygın: dilüsyona bağlı hematokritte düşüş ve plazma proteinlerinin

konsantrasyonunda azalma.

Yaygm: Hidroksietil nişastanın nispeten yüksek dozları koagülasyon

faktörlerinin dilüsyonuna neden olur, ve böylece kan koagülasyonunu etkileyebilir. Yüksek dozların uygulanmasından sonra kanama süresi ve aPTT uzayabilir ve FVIII/vWF kompleksi düşebilir. Bölüm 4.4’e de bakınız.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Bütün derecelerdeki anaflaktoid reaksiyonlar.*

Çok seyrek: Şiddetli anafilaktoid reaksiyonlar.*

Detaylar için aşağıdaki “anaflaktoid reaksiyonlar“ bölümüne bakınız

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Birkaç gün içinde tekrarlanan infüzyonlar, özellikle yaklaşık 250 g

Hidroksietil nişasta kümülatif dozu aşıldığında, tedaviye cevap vermeyi zorlaştıran kaşıntıya neden olabilir. Bazı kaşıntılar hidroksietil nişasta infüzyonunun sonlanmasından haftalar sonra bile görülüp aylarca devam edebilir. Bu istenmeyen etkinin olasılığı, artan kümülatif dozlarla artar.

Belirli istenmeyen etkiler hakkında bilgi

Anafilaktoid reaksiyonlar

Hafif anafilaktoid reaksiyonlar aşağıdakileri içerir:

Yaygın kızarıklık, ürtiker, periorbital ödem veya anjioödem.

Orta anafilaktoid reaksiyonlar aşağıdakileri içerir:

Nefes darlığı, stridor, hırıltılı soluma, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi (presenkop), terleme, göğüs veya boğaz darlığı ya da karın ağrısı.

Şiddetli anafilaktoid reaksiyonlar aşağıdakileri içerir:

Her derecede siyanoz veya SaÛ2 <% 92, hipotansiyon (Yetişkinlerde 90 mm Hg altındaki sistolik kan basıncı), konfüzyon, kolaps, bilinç kaybı veya inkontinans.

Bu nedenle, hidroksietil nişasta infüzyonları uygulanan tüm hastalar anafilaktoid reaksiyonların oluşumu için yakından izlenmelidir. Anafilaktoid reaksiyon durumunda, infüzyon hemen kesilmelidir ve genel akut tedavi uygulanmalıdır.

Hangi hastalarda anafilaktoid reaksiyon gözlenebileceğinin, böyle bir reaksiyonun gidişatının ve şiddetinin önceden bilinmesi mümkün değildir.