HEMOHES % 6 500 ml solüsyon Farmakolojik Özellikleri

B.Braun-İrengün Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Kan yerine Kullanılanlar ve Plazma Protein Fraksiyonları ATC kodu: B05A A07

Mekanizması, farmakodinamik etkiler

®

HEMOHES , hidroksietil nişasta içeren koloidal plazma hacim tamamlayıcısıdır. Ortalama molekül ağırlığı 200.000 Daltondur ve molar substitüsyonu 0.45 ile 0.55 arasındadır (Hidroksietil nişasta 200/0.5).

®

HEMOHES izoonkotiktir, yani intravasküler plazma hacmindeki artış uygulanan çözeltinin miktarına eşdeğerdir.

İzovolemik uygulama ile, hacim genişleme etkisi en az 8-36 saat sürer. Hacim etkisinin süresi öncelikle molar substitüsyona ve daha az ölçüde ortalama molekül ağırlığına dayanır. Hidroksietil nişasta polimerlerinin intravasküler hidrolizi, böbrekler yoluyla atılmadan önce de onkotik olarak aktif olan daha küçük moleküllerin sürekli salımı ile sonuçlanır.

®

HEMOHES hematokriti ve plazma viskozitesini düşürebilir.

®

HEMOHES kanın akış özelliğini değiştirmesi nedeniyle mikrosirkülasyonda olumlu bir etkiye de sahiptir.

Pediyatrik popülasyon Çocuklardaki deneyim

Dang humması olan Vietnamlı çocukların ilk resüsitasyonu için kullanılan üç sıvının karşılaştırılması ile çift kör, randomize bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Orta derecede şiddetli şoktaki 383 çocuğa rastgele Ringer Laktat, % 6 dextran 70 (bir kolloid), veya % 6 hidroksietil nişasta (bir kolloid) ve şiddetli şoktaki 129 çocuğa kolloidlerden biri verilmiştir. Her çocuğa bir saatlik süre boyunca, ayrılan sıvıdan 15 ml/ kg vücut ağırlığı ve takip eden ikinci saat boyunca 10 ml/kg verilmiştir. Sonuç olarak, orta şiddetli Dang hummalı çocuklar için Ringer laktat ile ilk resüsitasyon endikedir, ancak, Dextran 70 ve % 6 hidroksietil nişasta şiddetli şoktaki çocuklarda benzer bir şeklide etki ederken, dekstranın kullanımına bağlı advers reaksiyonları göz önünde bulundurarak, bu grup için nişasta tercih edilebilir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

®

HEMOHES intravenöz olarak uygulandığından, biyoyararlanım % 100’dür.

Dağılım:

Hidroksietil nişasta, farklı molekül ağırlıklı ve substitüsyon dereceli birçok farklı moleküllerin karışımıdır.Tüm kolloidlerde olduğu gibi hidroksietil nişasta da, akciğer, karaciğer, dalak ve lenf bezleri üzerinde herhangi geri dönüşümsüz toksik etkiler üretmeksizin özellikle mononükleer makrofaj sistem (MPS) hücrelerinde geçici olarak depolanır. Deride depolanan etkin maddenin küçük miktarları, uygulamadan aylar sonra bile histolojik olarak tespit edilebilir. Bu tür depolanma olayı, yüksek dozda hidroksietil nişastanın uzun süreli uygulanmasından sonraki kaşıntının nedeni olarak tahmin edilir.

Hidroksietil nişasta kan-beyin bariyerini geçmez. Göbek kordonunda hidroksietil nişasta ile ilişkili konsantrasyon tespit edilmemesi, hidroksietil nişastanın anne ile fetüs arasındaki transferini olası kılmamaktadır.

Biyotransformasyon

Büyüklük açısından renal eşik olarak adlandırılandan daha büyük moleküller böbrekler üzerinden atılmadan önce ilk olarak alfa amilaz ile bozunur. Moleküllerin bozunduğu hız, moleküllerin substitüsyon derecesinin artması ile azalır.

Eliminasyon

Eliminasyon, substitüsyon derecesine ve daha az ölçüde ortalama molekül ağırlığına bağlıdır. Büyüklük açısından renal eşik olarak adlandırılanın altında olan moleküller, glomerüler

fıltrasyon ile atılır. Uygulanan dozun en az % 50’si 24 saat içinde idrarla atılır.

®

16 hastadan oluşan bir grupta 1000 ml HEMOHES in tek doz infüzyonundan sonra, toplam klirens 10.2 ± 3.11 ml/dakikadır. Son yarılanma ömrü 9.29 ± 1.43 saattir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

Veri yoktur

Hastalardaki karakteristik özellikler:

Böbrek yetmezliği durumunda, glomerular fıltrasyon hızının bozulma derecesine bağlı olarak ilaç birikim riski vardır (Bkz bölüm 4.3 ve 4.4).

Hidroksietil nişasta diyaliz edilemez.

Pediyatrik hastalarda farmakokinetikler:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Benzer hidroksietil nişasta ürünlerinden alınmış klinik dışı veriler, genotoksisite ve güvenlilik farmakolojisi ile ilgili bilinen çalışmalara dayanarak insanlar için özel tehlike ortaya çıkarmaz.

Kanserojeni site

Klinik veri mevcut değildir. Yine de, hidroksietil nişastanın mutajenik potansiyeli

olmadığından ve hidroksietil nişastanın kullanımı için klinik şartlar genellikle uzun dönem

®

tedavisinin dışında kaldığından, HEMOHES in karsinojenik potansiyeli göz ardı edilebilir. Tekrarlanan doz toksikolojisi

Benzer hidroksietil nişasta ürünleri ile tekrarlanan hipervolemik tedaviyi içeren yayınlanmış hayvan toksikoloji çalışmaları, karaciğer, böbrekler ve dalağın ağırlığında artış ile çeşitli organlarda yoğun histiositozis (köpük benzeri histiositlerin/makrofajların akümülasyonu) ve kanama ortaya çıkarmıştır. Yağ infıltrasyonu ve organların vakuolasyonu, plazma AST ve ALT yükselmesi ile birlikte rapor edilmiştir. Tanımlanmış etkilerin bazılarının hemodilüsyon, artmış kan dolaşımı yükü ve fagositik hücrelerde nişastanın alımından ve birikiminden kaynaklandığı öne sürülmüştür.

Üreme toksi sitesi

Hidroksietil nişasta ürünleri ile ilgili test hayvanlarına tekrarlanan uygulama ile ilgili üreme toksikoloji çalışmaları vajinal kanama ve embriyo/fetotoksisite belirtileri göstermiştir. Bu etkiler hemadilüsyona bağlı olabilir ve fetal hipoksi ve hipervolemiye neden olabilir. Kanama, hidroksietil nişastanın kan koagülasyonuna sahip olduğu etkilerin kısmen doğrudan bir sonucu da olabilir.