ZYBAN 150 mg 60 tablet Etkileşimi

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Zyban etkileşimi, Zyban etken madde, Zyban yardımcı maddeler, Zyban alkol, Zyban etkileşim, Zyban kullananlar, Zyban dozu, Zyban kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

ZYBAN ile tedavi olsun veya olmasın sigarayı bırakmanın kendisine bağlı ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler beraberinde alınan bazı ilaçların farmakokinetiğini değiştirebilir. Bupropiyon majör aktif metabolit olan hidroksibupropiyona başlıca sitokrom P450 2B6 (CYP2B6) ile metabolize olmaktadır (Bkz. Farmakokinetik özellikleri). Bu nedenle ZYBAN, CYP2B6 izoenzimini etkilediği bilinen diğer ilaçlarla (ör: orfenadrin, siklefosfamid, ifosfamid) birlikte uygulanacaksa dikkatli olunmalıdır.

Bupropiyon CYP2D6 izoenzimi ile metabolize olmamasına rağmen, in vitro insan P450 çalışmaları bupropiyon ve hidroksibupropiyonun CYP2D6 yolunun inhibitörleri olduğunu göstermiştir. İnsan farmakokinetik çalışmasında bupropiyonun uygulanması desipraminin plazma düzeylerini artırmıştır. Bu etki bupropiyonun son dozundan sonra en az 7 gün daha devam eder. ZYBAN'm CYP2D6 izoenzimi tarafından metabolize edilen diğer ilaçlarla birlikte uygulanması ile ilişkili çok fazla bilgi yoktur. Bu nedenle başlıca bu izoenzim ile metabolize olan ilaçlarla (belirli beta blokörler, antiaritmikler, S SRİ, TSA, antipsiko tikler gibi) kombine tedavide beraberinde kullanılan ilaç en düşük doz sınırından başlanmalıdır. Eğer ZYBAN hali hazırda CYP2D6 ile metabolize olan ilaçlar alan hastaların tedavi rejimine eklenecekse orijinal ilacın, özellikle de terapötik indeksi dar olan beraberindeki ilacm dozunun azaltılma gereksinimi düşünülmelidir (Bkz. Farmakokinetik özellikler).

Etkinliğini, CYP2D6 aracılı metabolik aktivasyon sonunda gösteren ilaçlar (örn. tamoksifen), bupropiyon gibi CYP2D6 inhibitörleri ile eşzamanlı uygulandığında etkinliklerinde azalma gözlenebilir.

CYP2D6 ile metabolize olan esasında citalopram olmamakla birlikte, bir çalışmada, bupropiyon, citalopramm sırasıyla Cmax ve EAA değerlerini %30 ve%40 arttırmıştır. Bupropiyon geniş oranda metabolize olduğundan metabolizmayı indükleyen (ör: karbamazepin, fenobarbital, fenitoin, ritonavir, efavirenz) veya metabolizmayı inhibe eden ilaçlann birlikte uygulanması klinik aktivitesini etkileyebilir.

Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir dizi çalışmada, ritonavir (günde iki kez 100 mg veya günde iki kez 600 mg) veya 100 mg ritonavire ek olarak günde iki kez 400 mg lopinavir (Kaletra) doza bağlı biçimde, bupropiyon ve majör metabolitlerine maruzİyeti yaklaşık %20 ile %80 oranında azalmıştır. Benzer şekilde, iki hafta süreyle günde 600 mg dozunda uygulanan efavirenz, bupropiyon maruziyetinİ yaklaşık %55 oranında azaltmıştır. Bu etkilerin bupropiyonun metabolizmasının indüklenmesinden ötürü olduğu düşünülmektedir.

Bupropiyon ile birlikte bu ilaçlardan herhangi birini alan hastalarda, önerilen maksimum doz aşılmadan, bupropiyon dozunun arttıniması gerekebilir.

Klinik veriler bupropiyon ile alkol arasında farmakokinetik etkileşim belirlememişse de, nadiren advers nöropsikiyatrik olaylar bildirilmiş veya ZYBAN tedavisi sırasında alkol alanlarda alkol toleransında azalma bildirilmiştir.

ZYBAN tedavisi sırasında alkol tüketimi azaltılmalı veya alkol kullanılmaktan kaçınılmalıdır. Sigara kullanımı, CYP1A2 aktivitesinde bir artışla ilişkilendirilmiştir. Sigara kullanımının kesilmesinden sonra, bu enzimler aracılığı ile metabolize edilen tıbbi ürünlerin klerensinde azalma ve buna bağlı olarak plazma düzeylerinde artış meydana gelebilir. Bu durum özellikle de dar terapötik aralığa sahip, CYPl A2 ile metabolize edilen ilaçlar için önem taşıyabilir (örn. teofılin, tEJcrin ve klozapin). Sigarayı bırakmanın, kısmen CYP1A2 tarafından metabolize edilen ilaçlarla (örn., imipramin, olanzapin, klomipramine ve fluvoksamin) ilgili klinik sonuçları bilinmemektedir. Buna ek olarak, eldeki sınırlı veriler, sigaranın flekainid veya pentazosin metabolizmasını indükleyebileceğini göstermektedir.

Levodopa veya amantadin alan hastalara bupropiyon tedavisi dikkatle uygulanmalıdır. Sınırlı klinik veri, bupropiyon ile levodopa ya da amantadin tedavisini birlikte alan hastalarda daha yüksek advers olay insidansı (öm; bulantı, kusma ve nöropsikiyatrik olaylar - bakınız bölüm 4.8) bildirmektedir.

12 denekte, bupropiyonun çoklu oral dozlarımn, lamotrigine'in tek doz farmakokinetikleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkileri yoktur ve sadece lamotrigine glukoronide'in EAA'smda cüzi bir artış vardır.

Monoamin oksidaz A ve B inhibitörleri, katekolaminerjik yolakları bupropiyondan farklı bir mekanizma aracılığı ile indüklediğinden, ZYBAN ve monoamin oksidaz inhibitörlerinin (MAOrier) eşzamanlı kullanımı, birlikte uygulamaya bağlı olarak yan etki reaksiyonlarının gözlenme olasılığında artış meydana gelebileceğinden kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3). Bir irreversibl MAOI tedavisinin durdurulmasından sonra ZYBAN tedavisine başlamadan önce en az 14 gün geçmelidir. Reversibl MAOFler için 24 saatlik periyot yeterlidir.

Çalışmalar, yemeklerle birlikte alındığında bupropiyona maruz kalmada artış olabileceğini göstermiştir. (Bkz. Farmakokinetik özellikler Laboratuvar testleri ile etkileşimler

Bupropiyonun idrarda hızlı madde tarama testlerinden bazıları ile etkileştiği bildirilmiştir. Özellikle amfetaminler için yalancı pozitif sonuca yol açabilir. Pozitif sonucun doğrulanması için daha özgün bir alternatif kimyasal yöntem kullanılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Veri yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Veri yoktur.