ZYBAN 150 mg 60 tablet Yan Etkileri

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Zyban yan etkileri, Zyban etkileri, Zyban zararları, Zyban belirtileri, Zyban uyarılar, Zyban önlemler, Zyban kilo aldırırmı, Zyban zayıflatırmı, Zyban zehirlenmesi, Zyban cinsellik, Zyban sorunlar, Zyban uykusuzluk, Zyban bağımlılık, Zyban bırakma bilgilerini içerir.

4. Olası yan etkileri nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi ZYBAN’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Birçok kişide, bu ilaçla ilgili bir probleme rastlanmamıştır.

10 hastanın en az 1'inde görülebilir .

10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. 1.000 hastanın birinden az görülebilir. 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın: Kurdeşen (ürtiker) gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları

Çok seyrek: Daha ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları, alerji sonucu yüz ve boğazda şişme

(anjiyoödem), nefes darlığı (dispne)/ bronşların daralması (bronkospazm) ve ani aşırı duyarlılık tepkisini (anafilaktik şok) içerir.

Gecikmiş aşırı duyarlılığın belirtisi olarak döküntü ve diğer belirtilerle ilişkili olarak eklem ağrısı (artralji), kas ağrısı (miyalji) ve ateş bildirilmiştir. Bu semptomlar serum hastalığıyla benzerlik gösterebilir.

Ayrıca deri ve deri altı doku hastalıklarına bakınız.

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: İştahsızlık (anoreksi)

Yaygın olmyan: Kilo kaybı

Çok seyrek: Kan glukoz seviyesinde düzensizlik

Çok yaygın: Yaygın:

Yaygın olmayan: Çok seyrek:

Psikiyatrik hastalıklar

Uykusuzluk (insomnia)

Huzursuzluk (ajitasyon), kaygı (anksiyete), ruhsat çöküntü (depresyon) Zihin karışıklığı (konfüzyon)

Saldırganlık, düşmanca davranışlar, uyaranlara karşı aşırı duyarlı olma durumu (iritabilite), acelecilik, hayal görme (halüsinasyonlar), anormal rüyalar, kendine yabancılaşma (depersonalizasyon), kuruntu (delüzyon), paranoid düşünceler

Çok yaygın: Yaygın: Seyrek: Çok seyrek:

Sinir sistemi hastalıkları

Baş ağrısı, baş dönmesi.

Titreme (tremor), sersemlik, tat alma bozuklukları, konsantrasyon bozukluğu Nöbetler (Bkz. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri)

Çok yaygın Yaygın

Yaygın olmayan

Seyrek

Çok seyrek

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Kaslarda istemsiz kasılmaların neden olduğu hareket bozukluğu (distoni), hareket kontrolünde zorluğa bağlı yürüme bozukluğu) ataksi, Parkinson, koordinasyon eksikliği, hafıza kaybı, uyuşma (parestezi), bayılma (senkop)

Görme bozukluğu

Göz hastalıkları

Yaygın:

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın olmayan: Kulak çınlaması

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan: Taşikardi

Çok seyrek: Çarpıntı (palpitasyonlar)

Vasküler hastalıklar

Yaygın olmayan: Kan basıncının yükselmesi (bazen ciddi), ateş basması (flushing) Çok seyrek: Damarlarda genişleme (vazodilatasyon), oturur ya da yatar pozisyondan

ayağa kalkarken görülen kan basıncı düşüklüğü (postural hipotansiyon)

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Çok yaygın: Sırt ağrısı

Sigarayı bırakmanın etkileri

Sigarayı bırakan kişiler nikotin yoksunluğundan sık sık etkilenirler ve ZYBAN kullananlarla benzer etkiler gösterirler. Bunlar;

- uykuya dalmakta zorlanma

- ürperme veya terleme

- kaygılı, huzursuz veya deprese hissetme (bazen intihar düşüncesiyle birlikte)

Ruhsal durumunuzda endişe verici değişiklikler hissederseniz doktorunuza başvurunuz.

Yan etkilerin raporlanması

Şu önemlidir ki, sıgarayı bırakmaya bağlı olarak sıkça görülen nikotin yoksunluk semptomlarının bir kısmıda Zyban’e bağlı advers olaylar olarak değerlendirilir. Genel (vücut): ateş, göğüs ağrısı, asteni. Kardiyovasküler: taşikardi, vazodilatasyon, postüral hipotansiyon, hipertansiyon (bazı vakalarda şiddetli), ateş basması (flushing), senkop. MSS: nöbetler, uykusuzluk, tremor, konsantrasyon bozukluğu, başağrısı, baş dönmesi, depresyon, konfüzyon, halüsinasyon, ajitasyon, endişe, irritabilite, aşırı kızgınlık ve gerçeklerden uzaklaşma . Endokrin ve metabolik: anoreksia. Gastrointestinal: ağız kuruluğu, bulantı ve kusma dahil gastrointestinal bozukluk, abdominal ağrı ve kabızlık. Deri/Aşırı duyarlılık: deri döküntüsü, pruritus, terleme. Aşırı duyarlılık reaksiyonlarının şiddeti ürtikerden angioödem, dispne/bronkospazm ve nadiren anafilaktik şoka kadar değişebilir. Gecikmiş aşırı duyarlılığın belirtisi olaran döküntü ve diğer semptomlarla ilişkili olarak artralji, miyalji ve ateş bildirilmiştir. Bu semptomlar serum hastalığıyla benzerlik gösterebilir. Nadiren eritema multiforme ve Stevens Johnson sendromu bildirilmiştir. Özel duyular: kulak çınlaması, görsel bozukluk, tat bozukluğu.