SANOCEF 750 mg 10 mr film tablet Farmakolojik Özellikleri

Sanovel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grup: İkinci kuşak sefalosporinler ATC kodu: J01D C04

SANOCEF MR’ın etkin maddesi sefaklor, birçok gram (+) ve gram (-) mikroorganizmaya karşı bakterisid etkili, geniş spektrumlu, sefalosporin grubundan semi-sentetik bir antibiyotiktir. Sefaklor ile yapılan in vitro çalışmalar, ilacın bakterisid etkisini, bakterinin penisilin bağlayan proteinler (PBP) denilen hedef proteinlerine bağlanarak, bakteriyel hücre duvarında peptidoglikan sentezinin son transpeptidaz aşamasını engellemek yolu ile hücre duvarı sentezini inhibe ederek gösterdiğini açıklamaktadır. Sefaklor, bakteriyel beta-laktamaz’a dayanıklıdır; bu nedenle, beta-laktamaz üreten ve penisilin ile bazı sefalosporinlere dirençli mikroorganizmalar sefaklora duyarlıdır.

Sefaklor, in vitro olarak aşağıda belirtilen mikroorganizmalar ile bu mikroorganizmaların neden olduğu klinik enfeksiyonlarda etkilidir:

Gram pozitif mikroorganizmalar:

Staphylococcus aureus (beta-laktamaz üreten suşlar dahil), Staphylococcus epidermidis (beta-laktamaz üreten suşlar dahil), Staphylococcus saprophyticus, Streptococcus pneumonia, Streptococcus pyogenes (grup A streptokoklar). Sefaklor, metisiline-dirençli stafilokoklara karşı etkisizdir.

Gram negatif mikroorganizmalar:

Haemophilus parainfluenzea, Haemophilus influenzae (beta-laktamaz üreten suşlar dahil), Moraxella (Branhamella) catarrhalis (beta-laktamaz üreten suşlar dahil), Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Proteus mirabilis.

Sefaklor in vitro olarak aşağıda belirtilen mikroorganizmaların birçok suşlanna karşı etkilidir; ancak,- klinik yönden etkisi tam kanıtlanmamıştır:    -    •

Citrobacter diversus ve Neisseria gonorrhoeae gibi gram negatif ve Propionibacterium acnes, Bacteroides türleri (Bacteroides fragilis dışında), Peptostreptokoklar ve Peptokoklar gibi anaerobik mikroorganizmalar.

Sefaklor; Pseudomonas türleri, Acinetobacter calcoaceticus, enterokoklann birçok türü Enterobakter türleri, indol pozitif Proteus ve Serratia’ya karşı etkisizdir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

 Genel özellikler

Emilim:

SANOCEF MR film tabletin etkin maddesi sefaklor oral yoldan alındıktan sonra sindirim kanalındanhızla emilir. SANOCEF MR (modifiye salım) üretim tekniği özelliği nedeni ile sindirim kanalından yavaş bir tempoda dissolüsyona uğrar ve buna bağlı olarak düşük, fakat uzun süreli etkin bir plazma konsantrasyonu oluşturur. SANOCEF MR aside dayanıklıdır, aç ya da tok kanuna alınabilir; gıda maddeleri total emilimi artırır; yemeklerden 1 saat sonra uygulanan SANOCEF MR’m biyoyararlammı %90’ın üzerindedir. Aç kamına alman sefaklorun biyoyararlanımı ise %77 civannda bulunmuştur. Aç karnına alman sefaklor ile karşılaştınlan SANOCEF MR (aç ya da tok kanuna uygulanan) 40-90 dakika gecikme ile daha düşük düzeylerde ortalama maksimal plazma konsantrasyonunu oluşturmuştur. Birlikte uygulanan Ffe blokörleri emilim hızınıve oranım etkilemez. SANOCEF MR uygulamasından 1 saat sonra alman magnezyum ya da alüminyum hidroksit içeren antasitler emilim oranım etkilemez; ancak emilim süresini %17 oranında azaltır.

Dağılım:

Plazma proteinlerine bağlanma % 25 oranında bağlanır. Günde iki defa uygulanan doz ile ilaç birikimi oluşmamıştır. Vücutta yaygın dağılır ve pek çok dokuya ve sinoviyal, perikardiyal, plevral, peritoneal sıvılara, safraya, balgama, idrara, kemiğe, miyokarda, safra kesesine, deri ve yumuşak dokulara dağılır. Plasentaya ve anne sütüne de geçer.

Bivotransformasvon:

Tok kanuna alman 375 mg, 500 mg ve 750 mg SANOCEF MR 2.5 - 3 saat içinde, aynı sıra ile 4 mikrogram/mL, 8 mikrogram/mL ve 11 mikrogram/mL düzeylerde ortalama maksimal serum konsantrasyonları oluşturur.

Eliminasvon:

Sefaklor başlıca idrarla atılır (%80 değişmemiş olarak). Sağlam bireylerde plazma yanlanma süresi uygulanan doza bağlı olup, dozaj formundan bağımsız olarak ortalama 1 saattir, insanlarda sefaklor metabolizması ile ilgili yeterli bilgi yoktur.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

250-1000 mg doz aralığında SANOCEF MR doğrusal farmakokinetik gösterir Hastalardaki karakteristik özellikler

Rnhrek hastalarında:Böbrek fonksiyonu azalmış hastalarda sefaklor yan ömrü hafifçe uzar. Renal işlevlerin tamamen bozulduğu durumlarda, molekülün plazma yanlanma süresi 2.3 -2.8 saate kadar uzar. Belirgin olarak renal fonksiyon bozukluğu olan hastalardaki atılım yollan bilinmemektedir. Hemodiyaliz, sefaklorun yan ömrünü % 25- % 30 azaltır. (Doz ayarlaması için bakınız bölüm 4.2)

Yaslı hastalarda: Yüksek plazma konsantrasyonlan ve yüksek eğri altı alanlan (EAA) bulunur.

5.3    Klinik öncesi gfivenlilik verileri

Karsinojenik etkisi: Sefaklor’un karsinojenik etkisi araştırılmamıştır.

Mutajenik etkisi: Sefaklor’un mutajenik etkisi araştınlmamıştır.

Üreme ve fertilite üzerine etkisi: (Bakınız bölüm 4.6, Üreme yeteneği/fertilite).