PROLEUKIN IV flakon 18x106 IU/ML Etkileşimi

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Proleukin etkileşimi, Proleukin etken madde, Proleukin yardımcı maddeler, Proleukin alkol, Proleukin etkileşim, Proleukin kullananlar, Proleukin dozu, Proleukin kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Sisplatin, vinblastin ve dakarbazin ile tedavide kombine olarak kullanıldığında Ölümcül Tümör Lizis Sendromu meydana geldiği bildirilmiştir. Bu nedenle belirtilen etkin maddeler ile aynı anda kullanımı tavsiye edilmemektedir.

PROLEUKIN (intravenöz) ve interferon-alfayı aynı anda alan hastalarda miyokard

enfarktüs, miyokardit ve ventriküler hipokineziyi de kapsayan kalp damar hastalıkları ve şiddetli rabdomiyolizde artış görülmektedir.

Interferon-alfa ve PROLEUKIN’in aynı anda kullanımını takiben orak immünoglobülin A (IgA) glomerülonefrit, okülo-bulber miyastenia gravis, enflamasyonlu artrit, tiroidit, büllöz pemfigus ve Stevens-Johnson sendromu da dahil birtakım bağışıklık sistemi ve

enflamasyon hastalıklarının alevlendiği veya bu rahatsızlıkların söz konusu kombinasyon ile birlikte ilk kez ortaya çıktığı görülmüştür. Önceden otoimmün hastalığı olan hastalara

PROLEUKIN tedavisi uygulanmaması tavsiye olunur. (bkz. Bölüm 4.3

Kontraendikasyonlar)

Birlikte verilen glukokortikosteroidler, PROLEUKIN’in aktivitesini azaltabilirler. Ancak yaşamı tehdit eden belirti ya da semptomlar gelişen hastalar, toksisite kabul edilebilir bir düzeye gerileyene kadar deksametazon ile tedavi edilebilirler.

Hepatotoksik, nefrotoksik, miyelotoksik veya kardiyotoksik etkileri olan ilaçlarla birlikte verildiğinde, PROLEUKIN’in bu sistemler üzerindeki toksisitesi artabilir.

Beta blokerler gibi antihipertansif ajanlar, PROLEUKIN ile beraber görülen hipotansiyonu kuvvetlendirebilmektedir, bu nedenle kan basıncı yakından izlenmelidir.

Eşzamanlı verilen ilaçların renal veya hepatik metabolizması ya da atılımı, PROLEUKIN verilmesi ile değişebilir. Nefrotoksik ve hepatotoksik potansiyele sahip olduğu bilinen diğer ilaçlar da dikkatle kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

PROLEUKIN merkezi sinir sistemi fonksiyonunu etkileyebilir. Bu nedenle merkezi olarak etkili ilaçlar birlikte verildiğinde etkileşim olabilir. PROLEUKIN, hastanın psikojenik tıbbi ürünlere tepkisini değiştirebilir, bu nedenle hastalar yakından izlenmelidir. (bkz. Bölüm

PROLEUKIN uygulamasından sonra kontrast madde kullanılması, PROLEUKIN uygulamasını takiben görülen toksisite tablosunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Çoğu vakada bu durumun, son PROLEUKIN dozunun uygulanmasını takiben iki hafta içinde gözlendiği bildirilmiştir, fakat bazı vakalarda aylar sonra da görülebilmektedir. Bu nedenle, PROLEUKIN ile tedaviden sonra 2 hafta içinde kontrast madde kullanılmaması önerilmektedir.

Kombinasyon şeklinde ardışık olarak yüksek dozda PROLEUKIN ve antineoplastik ajan, özellikle dekarbazin, sisplatin, tamoksifen ve interferon-alfa alan hastalarda aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar kızarıklık, kaşıntı ve hipotansiyonu kapsamakta ve kemoterapi uygulanmasından sonraki birkaç saat içinde gözlemlenmektedir. Bazı hastalarda bu reaksiyonlar için müdahale edilmesi gerekmiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon: