LINEZONE 2 mg/ml IV infüzyon için çözelti içeren 300 ml flakon Uyarılar

Farmako Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Linezone uyarılar, Linezone zararları, Linezone önlemler, Linezone riskler, Linezone yan etkisi, Linezone alerji, Linezone alkol, Linezone hamileler, Linezone emzirme, Linezone araç kullanımı, Linezone fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Linezolid alan hastalarda geri dönüşümlü miyelosüpresyon (anemi, lökopeni, pansitopeni ve trombositopeni dahil) rapor edilmiştir. Takip edilmiş vakalarda,etkilenen hematolojik parametreler, linezolid tedavisi bırakıldığında tedavi öncesideğerlere doğru yükselmiştir. Bu etkilerin riskinin tedavi süresi ile ilgili olduğugörülmektedir. Tam kan sayımı, linezolid alan hastalarda, özellikle iki haftadan dahauzun süreyle kullananlarda, daha önceden miyelosüpresyonu olanlarda, birliktemiyelosüpresyon yapan başka ilaç alanlarda, kronik enfeksiyon için daha önce veyabirlikte antibiyotik tedavisi alanlarda, haftada bir izlenmelidir. Miyelosüpresyon gelişenveya şiddeti artan hastalarda linezolid tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir.

Linezolid ile tedavi edilen yaşlı hastalar, kan diskrazileri oluşumu açısından genç hastalara göre daha yüksek risk altında olabilir. Diyaliz alıp almamalarından bağımsızşekilde, ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda trombositopeni daha sık meydanagelebilir. Bu nedenle, aşağıdaki hastalarda kan sayımının yakından izlenmesiönerilmektedir: mevcut anemisi, granülositopeni veya trombositopenisi olan;hemoglobin düzeylerini düşürmesi, kan sayımım azaltması veya trombosit sayısını yada fonksiyonunu istenmeyen şekilde etkilemesi olası ilaçlan eş zamanlı kullanan; ağırböbrek yetmezliği olan; 10-14 günden fazla tedavi alan hastalar. Linezolid bu tiphastalarda yalnızca, hemoglobin düzeylerinin, kan sayımının ve trombosit sayısınınyakından izlenmesi mümkün olduğunda uygulanmalıdır.

Linezolid tedavisi sırasında önemli düzeyde miyelosüpresyon meydana gelirse tedavi sonlandınlmalıdır; tedaviye mutlaka devam edilmesinin gerektiği durumlarda, kansayımı dikkatli şekilde izlenmeli ve uygun tedavi stratejileri kullanılmalıdır.

Buna ek olarak, linezolid alan hastalarda baglangıçtaki kan sayımından bağımsız şekilde, haftada bir kez tam kan sayımının (hemoglobin düzeyleri, trombosit sayısı vetoplam ile farlılaşmış lökosit saylan) izlenmesi önerilmektedir.

İnsani amaçlı ilaca erken erişim çalışmalarında, önerilen maksimum 28 günlük tedaviden daha uzun süre linezolid alan hastalarda ciddi anemi insidansı daha yüksekbildirilmiştir. Bu hastalarda daha sık olarak kan transfüzyonu gerekmiştir. 28 gündendaha uzun linezolid tedavisi alan hastalarda daha fazla olgu meydana gelmesiylebirlikte, kan transfüzyonu gerektiren anemi olguları pazarlama sonrası dönemde debildirilmiştir.

Pazarlama sonrası dönemde sideroblastik anemi olguları bildirilmiştir. Başlangıç zamanı bilinen durumlarda, hastaların çoğu 28 günden fazla linezolid tedavisi almıştır.Hastaların büyük bölümü, anemileri için tedavi uygulansın veya uygulanmasın,linezolidin sonlandınlmasın ardından tamamen veya kısmen iyileşmiştir.

). Budurumda, Gram negatif organizmalara karşı tedavi eşzamanlı olarak başlatılmalıdır.

LİNEZONE’un Gram negatif patojenlere karşı klinik etkinliği yoktur ve Gram negatif enfeksiyon tedavisinde endike değildir. Eş zamanlı bir Gram negatif patojen saptanırsaya da şüphelenilirse spesifik bir Gram negatif etkili antibakteriyel tedavi gerekir (bkz.Bölüm 4.1 Terapötik endikasyonlar).

Antibakteriyel ajanların (linezolid dahil) hemen hepsiyle, ciddiyeti hafiften, yaşamı tehdit eden dereceye kadar değişebilen psödomembranöz kolit rapor edilmiştir. Bunedenle, herhangi bir antibakteriyel ajanın uygulamasını takiben diyare ortaya çıkanhastalarda, bu tam göz önünde bulundurulmalıdır. Antibiyotik ile ilişkili kolit varlığındaveya şüphesinde linezolid kullanımının durdurulması gerekli olabilir. Uygunyaklaşımlar değerlendirilmelidir. Bu durumda, peristaltizm inhibe eden ilaçlarkontrendikedir.

Clostridium difficile ile ilişkili diyare (CDAD), linezolid dahil çoğu antibakteriyel ajanların kullanımıyla rapor edilmiştir ve hafif dereceli diyareden fatal kolite kadardeğişkenlik gösterebilir. Antibakteriyel ajanlar ile tedavi, C. difficile’nin aşınçoğalmasını sağlayacak şekilde kolonun normal florasını değiştirmektedir.

C.difficile, CDAD’ya neden olan A ve B toksinleri üretir. C. difficile’’in aşın toksin üreten suşlan, artmış morbidite ve mortaliteye sebep olur; bu enfeksiyonlarantimikrobiyal terapiye refrakter olabilirler ve hastalar kolektomiye gereksinimduyabilirler. Antibiyotik kullanımı sonrası diyare gelişen tüm hastalarda CDADolasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.

CDAD’mn antibakteriyel ajanların verilisinden 2 ay sonra ortaya çıktığı rapor edildiği için medikal hikayeye dikkat edilmelidir.

Antibiyotik ilişkili diyare veya antibiyotik ilişkili kolitten şüphelenildiğinde veya tespit edildiğinde antibiyotik tedavisi kesilmelidir.

CDAD teşhisi konduktan sonra, uygun tedavi yöntemlerine başlanmalıdır. CDAD’nin hafif vakaları genellikle sadece ilacın kesilmesine cevap verir. Ortadan ciddi dereceyekadar olan vakalarda sıvı ve elektrolit tedavisi, protein takviyesi ve Clostridiumdifficile’ye karşı klinik olarak etkili antibakteriyel ajan ile tedavi dikkate alınmalıdır.

Linezolid (geri dönüşümlü non selektif MAO inhibitörü) tedavisi ile birlikte insülin veya oral hipoglisemik ajan alan diabetes mellitusu olan hastalarda pazarlama sonrasısemptomatik hipoglisemi rapor edilmiştir. Bazı MAO inhibitörleri insülin veyahipoglisemik ajan kullanan diyabet hastalarında hipoglisemik epizod ileilişkilendirilmiştir. Linezolid ve hipoglisemi arasında ilişki belirlenmemiş olsa dadiyabet hastalan linezolid kullanırken potansiyel hipoglisemik reaksiyon riskine karşıdikkatli olmalıdır. Hipoglisemi ortaya çıkarsa insülin veya oral hipoglisemik ajandozunun düşürülmesi ya da insülin, oral hipoglisemik ajan veya linezolid tedavisinindurdurulması gerekebilir.

Linezolid, mitokondriyel protein sentezini inhibe eder. Bu inhibisyonun sonucunda laktik asidoz anemi ve nöropati (optik ve periferik) gibi advers olaylar meydanagelebilir; ilaç 28 günden uzun süre kullanıldığında bu olaylar daha yayın görülür.

Linezolid ile tedavi edilen hastalarda periferik nöropati, optik nöropati ve bazen görme kaybına kadar ilerleme gösteren optik nörit rapor edilmiştir. Bu hastaların çoğu önerilenen uzun tedavi süresi olan 28 günden daha fazla süreyle tedavi gören hastalardır.Özellikle 28 günden uzun süre LINEZONE kullanan hastalarda, periferik ve optiknöropati vakaları bildirilmiştir.

Periferik ya da optik nöropati geliştiği durumlarda, potansiyel riskler göz önünde bulundurularak linezolid kullanımına devam edilip edilmeyeceğine karar verilmelidir.

Görüş keskinliğinde değişiklikler, görüşte renk değişiklikleri, bulanık görme veya görme alanı bozukluğu gibi görüş bozukluğu belirtileri ortaya çıkarsa, derhal biroftalmik inceleme yapılması önerilir. Uzun süreyle (3 ay veya daha fazla) linezolid alantüm hastalarda ve linezolid tedavisinin uzunluğuna bakmaksızın görmede yeni bozuklukbelirtileri rapor edilen tüm hastalarda görme fonksiyonu izlenmelidir.

Güncel olarak veya yakın zamanda tüberküloz tedavisi için antimikrobiyal ilaçlar alan hastalarda linezolid kullanıldığında nöropatilerin riski artabilir.

Linezolid kullanımı ile laktik asidoz rapor edilmiştir. Linezolid alan hastalarda rekürren bulantı veya kusma, açıklanamayan asidoz veya düşük bikarbonat düzeyi gelişirse,hastalar derhal tıbbi gözlem altına alınmalıdır. Karın ağrısı, düşük bikarbonat düzeyiveya hiperventilasyon dahil belirti ve semptomlar gelişen hastalara acil tıbbi müdahaleuygulanmalıdır. Laktik asidoz oluşması durumunda, linezolid tedavisine devamedilmesinin yararlan potansiyel risklere karşı değerlendirilmelidir.

Linezolid ile tedavi edilen hastalarda konvülsiyonlar rapor edilmiştir. Bunların çoğunda, nöbet hikayesi veya nöbet oluşturacak risk faktörleri olduğu bildirilmiştir. Hastalarherhangi bir nöbet hikayeleri olması durumunda doktoruna bu konuda bilgi vermelidir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

LİNEZONE araç ve makine kullanımına etkisi değerlendirilmemiştir. LİNEZONE alan hastalarda baş dönmesi veya görsel bozukluk belirtileri (bölüm 4.4. Özel kullanımuyanları ve önlemleri ile 4.8. istenmeyen etkiler’de tarif edildiği gibi) muhtemelolduğundan, baş dönmesi halinde bu belirtiler ortaya çıktığında hastalar araç ve makinekullanmamaları gerektiği hususunda uyanlmalıdırlar.