LINEZONE 2 mg/ml IV infüzyon için çözelti içeren 300 ml flakon Etkileşimi

Farmako Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Linezone etkileşimi, Linezone etken madde, Linezone yardımcı maddeler, Linezone alkol, Linezone etkileşim, Linezone kullananlar, Linezone dozu, Linezone kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Selektif serotonin geri alım inhitörleri (SSRI) gibi antidepresanlair dahil serotoneıjik ajanların linezolid ile birlikte alınmasıyla ilişkili olarak serotonin sendromu raporedilmiştir. Bu yüzden çok gerekli olmadıkça linezolid ve serotoneıjik ajanların birliktekullanımı kontrendikedir.

LİNEZONE ve serotoneıjik ajanların birlikte alınması klinik olarak uygun olduğu durumda, hastalar, kognitif fonksiyon bozukluğu, hiperpireksi, hiperrefleksi vekoordinasyon bozukluğu gibi serotonin sendromu bulgu ve belirtileri bakımındanyakinen izlenmelidir. Bulgu ve belirtilerin ortaya çıktığı durumlarda, ilaçlardan birininveya her ikisinin de kesilmesi düşünülmelidir. Serotoneıjik ajanın birlikte alımına sonverildiyse, kesilme belirtileri gözlenebilir.

Sağlıklı gönüllülerde, linezolidin rifampinle beraber verilmesi sonucu linezolidin Cmaks değerinde %21 azalma ve EAA (Eğrinin altında kalan alan) değerinde %32 azalmagözlenmiştir. Bu etkileşimin klinik önemi bilinmemektedir.

Hastalar, tiramin açısından zengin gıdalardan bol miktarda tüketmemeleri konusunda uyarılmalıdır (bkz. bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşimşekilleri).

Linezolid tedavisinin normal floraya olan etkisi klinik çalışmalarda değerlendirilmemiştir.

Antibiyotiklerin kullanımı zaman zaman şüpheli olmayan organizmaların aşın miktarda çoğalmasına neden olur. Örneğin klinik çalışmalar sırasında, önerilen linezolid dozunualan hastaların yaklaşık %3’ünde ilaçla ilişkili kandidiyazis meydana gelmiştir. Tedavisırasında süperenfeksiyon oluşursa, uygun önlemler alınmalıdır.

LİNEZONE, kontrol edilmemiş hipertansiyonu, feokromositoması, karsinoid sendromu veya tedavi edilmemiş hipertiroidizmi olan hastalarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm4.3).

Özel popülasyonlar

ve 5.2 Farmakokinetik Özellikler)

Linezolidin, ağır karaciğer yetmezliği olan hastalara yalnızca, beklenen yararın teorik riskten fazla olması durumunda verilmesi önerilmektedir (bkz. bölüm 4.2Pozoloji veuygulama şekli ve 5.2 Farmakokinetik özellikler)

Fertilite bozukluğu

Linezolid, insanlarda beklenene yaklaşık olarak eşit düzeyde maruz kalan yetişkin erkek sıçanlarda geri döndürülebilir şekilde fertiliteyi azaltmış ve anormal spermmorfolojisine neden olmuştur; linezolidin erkek bireylerde üreme sistemi üzerindekiolası etkileri bilinmektedir (bkz. bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri).

Klinik çalışmalar

Güvenlilik ve etkililik 28 günden uzun periyotlarda belirlenmemiştir.

Kontrollü klinik çalışmalar; dekübitus veya iskemik lezyonlan, ağır yanıklan veya kangreni olan hastalan içermemiştir. Bu nedenle, bu durumlann tedavisinde linezolidinkullanımıyla ilgili deneyimler sınırlıdır.

Bu tıbbi ürün her 1 ml’sinde 2.206 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu ürün 50 mg/ml glukoz içerir. Bu, diabetes mellitus hastalannda göz önünde bulundurulmalıdır.

Normal kan basıncına sahip sağlıklı gönüllülerde LİNEZONE, psödoefedrin ve fenilpropanolamin hidroklorürün sebep olduğu kan basıncındaki yükselmeyi arttırmıştır.LİNEZONE’un psödoefedrin veya fenilpropanolamin ile beraber uygulanmasısonucunda, sistolik kan basmcmda ortalama 30-40 mmHg artış gözlemlenmiştir(karşılaştırma için, bu değer tek başına linezolid kullanımında 11-15 mmHg,psödoefedrin veya fenilpropanolamin tek başma kullanıldığında 14-18 mmHg veplasebo ile 8-11 mmHg olmuştur). Benzeri çalışmalar hipertansif hastalardayürütülmemiştir. Dopamineıjik ajanlar dahil vazokonstrüktif etkisi olan ajanlarınbaşlangıç dozları düşük tutulmalı ve istenen cevap elde edilene kadar dikkatle titreedilmelidir.

Olası serotoneıjik etkileşimler

Sağlıklı gönüllülerde dekstromethorfan ile ilaç-ilaç etkileşim çalışması yapılmıştır. Gönüllülere linezolid ile beraber veya tek başma dekstromethorfan (4 saat aralıklarla 2kez 20 mg doz) verilmiştir. Linezolid ve dekstrometorfan alan normal gönüllülerinserotonin sendromu etkileri (konfuzyon, deliryum, huzursuzluk, tremor, kızarma,terleme, hiperpireksi) görülmemiştir.

linezolid veserotoneıjik ajanlarla tedavinin yaşamsal önem taşıdığı hastalara yönelik tedavi; bölüm4.4 Özel kullanım uyanları ve önlemleri’nde açıklanmaktadır.

Sitokrom P450 ile metabolize olan ilaçlar

LİNEZONE insan sitokrom P450 sistemi ile saptanabilecek miktarda metabolize olmamakta ve klinik olarak önemli CYP izoformlanmn (1A2, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1,3A4) aktivitelerini inhibe etmemektedir. Bu nedenle LİNEZONE’in CYP450 ileindüklenen ilaçlarla etkileşimi beklenmemektedir. Eş zamanlı LİNEZONE uygulaması,CYP2C9 ile büyük ölçüde metabolize olan S-varfarinin farmakokinetik özellikleriniönemli ölçüde değiştirmez. CYP2C9 substratlan olan varfarin ve fenitoin gibi ilaçlarLİNEZONE ile birlikte dozaj rejimi değiştirilmeden kullanılabilir.

Antibiyotikler

Rifampisin: Rifampisinin linezolid farmakokinetiği üzerindeki etkisi, 16 sağlıklı gönüllü erkekte 2.5 gün süreyle, günde iki kez 600 mg linezolid; 8 gün süreyle, gündebir kez 600 mg rifampin verilerek çalışılmıştır. Rifampin, linezolidin Cmaks değeriniortalama % 21 (%90 CI, 15,27), EAA değerini ortalama %32 (%90 CI, 27,37)düşürmüştür. Bu etkileşimin mekanizması ve klinik önemi bilinmemektedir.

Aztreonam

LİNEZONE ve aztreonam birlikte uygulandıklarında farmakokinetikleri değişmez. Gentamisin

LİNEZONE ve gentamisin birlikte uygulandıklarında farmakokinetikleri değişmez.

Monoamin oksidaz inhibisyonu

LİNEZONE monoamin oksidazın geri dönüşümlü, seçici olmayan inhibitörüdür. Bu nedenle adreneıjik ve serotoneıjik ajanlarla etkileşme potansiyeli vardır. MAOinhibisyonu açısından risk oluşturabilen altta yatan hastalığı ve/veya eş zamanlı ilaçkullanımı olan hastalara uygulandığında linezolidin güvenliliği konusunda ve ilaçetkileşim çalışmalarından elde edilen veriler çok sınırlıdır. Bu nedenle, ilacı kullanankişinin yakından gözlenmesi ve takibi mümkün olmadıkça, bu koşullar altında linezolidkullanımı önerilmemektedir.

Adreneıjik ajanlar

LİNEZONE kullanan bazı bireylerde, indirekt etkili sempatomimetik ajanlara, vazopressör veya dopamineıjik ajanlara verilen cevaplarda geri dönüşümlü bir artışoluşabilir. Dopamin veya adrenalin gibi adrenerjik ajanların başlangıç dozları düşüktutulmalı ve istenen cevap elde edene kadar titre edilmelidir.

Tiramin açısından zengin gıdalarla kullanımı

Linezolid ve 100 mg’den dtigtik tiramin alan olgularda önemli düzeyde bir pressör yanıt gözlenmemiştir. Bu durum, tiramin içeriği yüksek yiyecek ve içeceklerin (öm. eskipeynir, maya ekstraktlan, distile edilmemiş alkollü içecekler ve soya sosu gibi fermentesoya fasulyesi ürünleri) aşın miktarda tüketiminden kaçınılması gerektiğinigöstermektedir.

Varfarin

Kararlı durumda linezolid tedavisine varfarin eklendiğinde, eş zamanlı uygulamayla ortalama maksimum INR’de %10’luk azalmayla birlikte E AA INR’de %5’lik azalmameydana gelmiştir. Varfarin ve linezolid alan hastalara ait veriler, bu bulguların, varsaklinik anlamlılığım değerlendirmek için yetersizdir.

LİNEZONE ile birlikte tramadol kullanıldığında nöbet riski artar.

Miyolosüpresan diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında miyolosüpresyon oluşturma riski artar.

İlaç-laboratuar testi etkileşimleri

Bugüne kadar bildirilmiş ilaç-laboratuar testi etkileşimi yoktur.

Özel popfilasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.