HERCEPTIN 150 mg 1 flakon Uyarılar

Roche Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Herceptin uyarılar, Herceptin zararları, Herceptin önlemler, Herceptin riskler, Herceptin yan etkisi, Herceptin alerji, Herceptin alkol, Herceptin hamileler, Herceptin emzirme, Herceptin araç kullanımı, Herceptin fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

HERCEPTIN tedavisine, kanser hastalarının tedavisinde deneyimli bir hekimin gözetiminde başlanmalıdır.

HER2 testi mutlaka uygun validasyon koşullarını sağlayan uzman laboratuvarlarda yaptırılmalıdır.

Adjuvan koşullarda daha önce HERCEPTIN kullanmış olan hastaların, HERCEPTIN ile yeniden tedavi edilmesine ilişkin klinik çalışmalardan elde edilmiş veri bulunmamaktadır.

Kardiyomiyopati: HERCEPTIN uygulaması, ventriküler disfonksiyon ve konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir. Sol ventrikül fonksiyonları, HERCEPTIN uygulaması öncesinde gözden geçirilmelidir. Klinik olarak belirgin sol ventriküler disfonksiyon gelişen kişilerde HERCEPTIN tedavisine ara verilmesi kuvvetle düşünülmelidir. HERCEPTIN ile antrasiklinlerin veya siklofosfamidin kombine edildiği vakalarda ciddi kardiyak disfonksiyon oluşması özellikle gözlenmiştir.

Hipersensitivite Reaksiyonları: HERCEPTIN uygulaması anaflaksiyi de içeren ağır hipersensitivite reaksiyonlarına ve pulmoner olaylara yol açabilir. Nadiren ölümcül bir durumdur.

Çoğu vakada bu reaksiyonlar HERCEPTIN uygulaması sonrası ilk 24 saat içerisinde gözlenir. İnfüzyon esnasında dispne veya ağır hipotansiyon gelişen vakalarda enfüzyon hemen durdurulmalıdır. Bulgular yatışana dek hasta gözlenmelidir. Anaflaksi, anjioödem veya akut solunum zorluğu sendromu gelişen hastalarda tedavi sonlandırılmalıdır.

Eğer anaflaksi durumu söz konusu olursa tedavi için, enfüzyon hemen durdurularak solunum desteği sağlanmalı, hastaların bulgularına göre kortikosteroidler, adrenalin, difenhidramin, bronkodilatatör ve oksijen tedavisi gibi uygun medikal tedavi verilmelidir. Kardiyotoksisite:

HERCEPTIN ve antrasiklin kombinasyonu, kardiyak gözetim altına alınmış ve klinik çalışmalara dahil edilmiş olan hastalar haricinde kullanılmamalıdır. Daha önce antrasiklin kullanmış olan hastalar da HERCEPTIN tedavisi sırasında kardiyotoksisite riski altındadır. Ancak risk, HERCEPTIN ile antrasiklinlerin birlikte kullanımından daha düşüktür.

HERCEPTIN’in ortalama terminal yarılanma ömrü 28.5 gün olduğu için (%95 güven aralığı, 25.5-32.8 gün), HERCEPTIN tedavinin durdurulmasının ardından 24 haftaya kadar dolaşım sisteminde kalabilir. Antrasiklinlerin bu süreçteki kullanımı artan bir kardiyak işlev bozukluğu ile ilişkilendirilebildiğinden, dikkatli bir kardiyak kontrole ilave olarak, riskin potansiyel faydalarla karşılaştırıldığı kapsamlı bir değerlendirme yapılması tavsiye edilmektedir.

HERCEPTIN’i tek ajan olarak veya kombinasyon halinde kullanan hastalarda semptomatik miyokardiyal işlev bozukluğu görülme sıklığında, HERCEPTIN kullanmayan hastalara göre 4-6 kat artış olmuştur.

HERCEPTIN’in pazarlama sonrası kullanımı ile birlikte nadiren şiddetli pulmoner olaylar bildirilmiştir. Bu nadir olaylar zaman zaman ölümcül sonuçlar doğurmuştur. Buna ek olarak; nadir pulmoner infiltrasyon, akut solunum zorluğu sendromu, pnömoni, pnömonit, plevral efüzyon, solunum zorluğu, akut pulmoner ödem ve solunum yetmezliği vakaları bildirilmiştir. Bu olaylar enfüzyonla ilişkili reaksiyonların bir parçası olarak veya sonradan ortaya çıkabilmektedir. Özellikle taksanlarla kombine olarak tedavi edilmekte olan hastalarda pnömonit açısından dikkatli olunmalıdır. Dinlenme esnasında dispne ile sonuçlanan, semptomatik intrensek akciğer hastalığı ya da akciğerlerde artan tümör yayılımı olan hastalar, daha şiddetli reaksiyon riski altında olabilirler (Bkz. 4.8 İstenmeyen etkiler).

HERCEPTIN tedavisini tek başına veya antrasiklin (doksorubisin veya epirubisin) içeren kemoterapiyi takiben paklitaksel kombinasyonu ile alan hastalarda kalp yetmezliği (New York Kalp Birliği [NYHA] sınıf II-IV) gözlenmiştir. Bu orta ila ileri derecede olabilmiştir ve ölüm ile ilişkilendirilmiştir (Bkz. 4.8 İstenmeyen etkiler).

Semptomatik kalp yetmezliği, hipertansiyon geçmişi veya belgelenmiş koroner damar hastalığı olan hastalar ve %55 veya daha az LVEF (sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu) oranına sahip erken evre meme kanserli hastalar tedavi edilirken dikkatli olunmalıdır. HERCEPTIN ile tedavi edilmeye aday hastalar, özellikle önceden antrasiklin ve siklofosfamide (AC) maruz kalanlar, anamnez ve fiziksel muayene, EKG, ekokardiyogram ve/veya MUGA-scan içeren kapsamlı temel kardiyak incelemelerine tabi tutulmalıdır. HERCEPTIN tedavisine başlamaya karar vermeden önce dikkatli bir fayda risk değerlendirmesi yapılmalıdır.

Erken evre meme kanserinde, aşağıda belirtilen hastalar HERA çalışmasından çıkarılmış olduğundan fayda/risk oranı ile ilgili veri bulunmamaktadır, dolayısı ile bu hastalarda tedavi önerilmemektedir:

•Belgelenmiş konjestif kalp yetmezliği geçmişi olan hastalar

•Yüksek riskli kontrol edilemeyen aritmisi olan hastalar

•Tedavi gerektiren anjina pektorisi olan hastalar

•Klinik olarak önemli kalp kapak bozukluğu olan hastalar

•EKG’de transmüral enfarktüs kanıtı bulunan hastalar

•Kontrol altına alınamayan hipertansiyonu olan hastalar

Tedavi süresince kardiyak fonksiyonlar düzenli olarak izlenmelidir (örn. her 3 ayda bir). İzleme, kardiyak bozukluğu gelişen hastaları belirlemede yardımcı olabilir.

Asemptomatik kardiyak bozukluğu gelişen hastalar, daha sık tekrarlanan izlemlerden faydalanabilmektedir (örn. 6-8 haftada bir). Eğer hastaların sol ventrikül fonksiyonunda sürekli bir azalma varsa, ama asemptomatik durum korunuyorsa, hekim HERCEPTIN tedavisinde klinik bir yarar görülmediği durumda tedaviyi sona erdirmeyi göz önünde bulundurmalıdır.

Eğer sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (LVEF), başlangıç değerinin 10 birim altına ve/veya %50 altına düşüyorsa, HERCEPTIN tedavisi durdurulmalı ve yaklaşık 3 hafta içerisinde yeniden LVEF değerlendirmesi yapılmalıdır. LVEF değeri artmıyorsa veya daha da azalıyorsa, hastanın tedaviden elde edeceği fayda riskten fazla olmadığı sürece HERCEPTIN’in sona erdirilmesi ciddi olarak düşünülmelidir.

HERCEPTIN tedavisi sırasında semptomatik kardiyak yetmezliği gelişirse, hasta amaca yönelik standart ilaç tedavisi ile tedavi edilmelidir. Klinik olarak anlamlı kalp yetmezliği gelişen hastalarda, hastanın tedaviden elde edeceği fayda riskten fazla olmadığı sürece HERCEPTIN tedavisinin sona erdirilmesi ciddi olarak düşünülmelidir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

HERCEPTIN’in araç ve makine kullanma becerisini etkileyip etkilemediğine ilişkin çalışma bulunmamaktadır. HERCEPTIN uygulaması sonrasında enfüzyon kaynaklı belirtiler görülen hastalara, bu belirtiler yok olana kadar araç ve makine kullanmamaları önerilmelidir.