DOXITAX TEC 160 mg infüzyon çözeltisi içeren 1 flakon Uyarılar

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Doxitax uyarılar, Doxitax zararları, Doxitax önlemler, Doxitax riskler, Doxitax yan etkisi, Doxitax alerji, Doxitax alkol, Doxitax hamileler, Doxitax emzirme, Doxitax araç kullanımı, Doxitax fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Meme, küçük hücreli olmayan akciğer, över, baş-boyun kanseri hastaları için tüm hastalara, sıvı retansiyonu ve hipersensitivite reaksiyonlarının şiddetini azaltmakamacıyla, deksametazon gibi kortikosteroidlerle 16 mg günlük dozda (örn gündeiki defa 8 mg) DOXİTAX TEC tedavisinden önceki gün başlamak suretiyle 3 günboyunca ön tedavi yapılmalıdır (bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli). Prostatkanseri için, premedikasyon, dosetaksel infüzyonundan 12 saat, 3 saat ve 1 saatönce uygulanan oral deksametazon 8 mg’dır (bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).

Hematolojik etkiler:

Nötropeni dosetaksel tedavisinin en sık karşılaşılan advers etkisidir. Nötrofil sayısı en alt düzeyine yaklaşık 7 günde iner. Ancak daha önce ağır bir tedavi görmüşhastalarda bu süre daha kısa olabilir. Tam kan sayımı takibi dosetaksel alan tümhastalarda yapılmalıdır. Nötrofiller > 1500 hücre/mm3 düzeyine çıkıncaya kadarhastalar DOXİTAX TEC ile tedavi edilmemelidir (bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulamaşekli).

Dosetaksel tedavisi sırasında karşılaşılan ağır nötropeni vakalarında (<500 hücre/mm3, 7 gün veya daha fazla süre içinde) doz azaltılmasına gidilmeli veuygun semptomatik tedavi uygulanmalıdır (bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).

Sisplatin ve 5-florourasil ile kombinasyon halinde dosetaksel (DCF) ile tedavi edilen hastalarda, hastalar profilaktik G-CSF aldığında febril nötropeni ve/veyanötropenik enfeksiyon daha düşük oranlarda görülmüştür. Komplike nötropeni(febril nötropeni, sürekli nötropeni veya nötropenik enfeksiyon) riskini hafifletmekiçin, DCF ile tedavi edilen hastalar profilaktik G-CSF almalıdır. DCF alan hastalaryakından izlenmelidir (Bkz 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli ve 4.8 İstenmeyenetkiler)

Doksombisin ve siklofosfamid ile kombinasyon halinde dosetaksel (DAC) ile tedavi edilen hastalara, primer G-CSF profilaksisi uygulandığında febril nötropenive/veya nötropenik enfeksiyon daha düşük oranlarda oluşmuştur. DAC ile adjuvantedavi alan meme kanseri hastalannda nötropeni komplikasyonlan (febrilnötropeni, uzamış nötropeni veya nötropenik enfeksiyon) riskini hafifletmek içinprimer G-GSF profilaksisi düşünülmelidir. DAC alan hastalar yakındanizlenmelidir. (Bkz. Bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli ve 4.8 istenmeyenetkiler).

Hipersensitivite reaksiyonları:

Hastalar hipersensitivite reaksiyonları açısından, özellikle birinci ve ikinci kürlerde yakından izlenmelidir. DOXİTAX TEC infüzyonunun başlangıcından sonra birkaçdakika içerisinde hipersensitivite reaksiyonları meydana gelebilir. Bu nedenlebronkospazm ve hipotansiyon tedavisi için gerekli donanım hazırbulundurulmalıdır. Ateş basması veya lokalize deri reaksiyonları gibi küçük çaplıreaksiyonların meydana gelmesi halinde, dosetaksel tedavisinin kesilmesine gerekyoktur. Ancak tedavi gerektiren hipotansiyon, bronkospazm veya genelkızarıklık/eritem gibi şiddetli reaksiyonlarda DOXİTAX TEC infüzyonuna derhalson verilmeli ve agresif tedavi uygulanmalıdır. Ağır hipersensitivite reaksiyonlarıgörülmüş olan hastalar DOXİTAX TEC ile tekrar riske sokulmamalıdır.

Deri reaksiyonları:

Ekstremitelerde (avuçlarda ve ayak tabanlarında) ödemi takiben deskuamasyonun meydana geldiği lokalize eritemler gözlenmiştir. Erüpsiyonlar ve ardındanmeydana gelen deskuamasyonlar gibi ciddi semptomlar nedeniyle tedavininkesilmesi veya ara verilmesi gerektiği bildirilmiştir (bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulamaşekli).

Sıvı retansiyonu:

Plevral efüzyon, perikardiyal efüzyon ve asit gibi ciddi sıvı retansiyonu olan hastalar yakından takip edilmelidir.

Solunumla ilgili durumlar:

Ölümle sonuçlanabilen akut solunum sıkıntısı sendromu, interstisyel pnömoni/pnömonitis, interstisyel akciğer hastalığı, akciğer fibrozu ve solunumyetmezliği bildirilmiştir. Eşzamanlı radyoterapi uygulanan hastalarda radyasyonpnömonisi olguları bildirilmiştir.

Yeni akciğer semptomlarının görülmesi veya mevcut akciğer semptomlarında kötüleşme olması halinde, hasta yakından takip edilmeli, hızla incelemeye alınmalıve gerektiği şekilde tedavi edilmelidir. Tam konana kadar dosetaksel tedavisininkesilmesi önerilir. Destekleyici tedavi yöntemlerinin erken uygulanması dummundüzelmesine yardımcı olacaktır. Dosetaksel tedavisine yeniden başlamanınsağlayacağı yarar dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.

Karaciğer yetmezliği:

Dosetaksel 100 mg/m2 dozda tek ajan olarak, serum transaminaz düzeyleri (ALT, AST) normal değerlerin üst sınırı’nın 1.5 katından daha yüksek ve beraberindeserum alkalen fosfataz düzeyleri normal değerlerin üst sınırı’nın 2.5 katından dahayüksek olan hastalara uygulandığında, sepsis de dahil sebeplerle toksik ölüm,ölümcül olabilecek gastrointestinal hemoraji, febril nötropeni, enfeksiyonlar,trombositopeni, stomatit ve asteni gibi ciddi yan etkilerin insidansı artmaktadır. Bunedenle karaciğer fonksiyon test (KFT) sonuçları yüksek olan hastalarda önerilendosetaksel dozu 75 mg/m2 olmalı ve KFT’leri başlangıçta ve her kür öncesiölçülmelidir (bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli). Semm bilimbin düzeyi normaldeğerin üstünde olan ve/veya ALT ve AST değerleri normalin üst sınırının 3.5katından daha yüksek olup, beraberinde alkali fosfataz değeri normalin üstsınırının 6 katından daha yüksek olan hastalara doz azaltılması önerilmez vekesinlikle endike olmadıkça dosetaksel kullanılmamalıdır.

Mide adenokarsinomu olan hastaların tedavisi için sisplatin ve 5-florourasil kombinasyonu değerlendirilen bir pivotal çalışmada, ALT ve/veya AST değerlerinormalin üst sınırının 1.5>xULN daha yüksek olup, beraberinde alkalen fosfatazdeğeri normalin üst sınırının 2.5xULN daha fazla olan ve bilimbin değeri normalinüst sınırının 1>ULN daha fazla olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Buhastalarda doz ayarlaması önerilmez ve dosetaksel kullanılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda dosetakselin kombinasyon tedavileriyle ilgili veri yoktur.

Böbrek yetmezliği:

Ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda dosetaksel tedavisi ile ilgili veri yoktur. Sinir sistemi:

Ciddi periferik nöropati gelişimi doz azaltılmasını gerektirir, (bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).

Kardivak toksisite:

Trastuzumab ile kombinasyon halinde DOXİTAX TEC almakta olan hastalarda, özellikle antrasiklin (doksorubisin veya epirubisin) içeren kemoterapiyi takiben

kalp yetersizliği gözlenmiştir. Kalp yetmezliği orta dereceli ila şiddetli olabilmektedir ve ölümle bağlantılı bulunmuştur (bkz. 4.8 istenmeyen etkiler).

Trastuzumab ile kombinasyon halinde DOXİTAX TEC tedavisi uygulanacak hastalar yakından takip edilmelidir. Kardiyak bozukluk gelişebilecek hastalarıbelirlemek için kardiyak fonksiyon tedavi sırasında takip edilmelidir (örn. üç aydabir). Daha detaylı bilgi için trastuzumab kısa ürün bilgilerine bakınız.

Göz hastalıkları:

Diğer taksanlarla olduğu gibi, dosetakselle tedavi edilen hastalarda da sistoid maküler ödem bildirilmiştir. Görme bozukluğu gelişen hastalar derhal tam gözmuayenesi yapılmalıdır.

Sistoid maküler ödem tanısı konması halinde, dosetaksel tedavisine hemen son verilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır (bkz. bölüm 4.8).

Diğer:

Hem kadın hem de erkeklerde tedavinin bitiminden en az 6 ay sonrasına kadar kontraseptif önlemler alınmalıdır.

Meme kanserinin adiuvan tedavisinde kullanım için ek uyarılar Komplike nötropeni

Komplike nötropeni (uzun süreli nötropeni, febril nötropeni ya da enfeksiyon dahil) bulunan hastalar için G-CSF kullanılması ve dozun azaltılmasıdüşünülmelidir, (bkz. 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).

Gastrointestinal reaksiyonlar

Nötropeni ile birlikte ya da nötropeni olmaksızın erken dönemde ortaya çıkan abdominal ağrı ve hassasiyet, ateş, diyare gibi semptomlar ciddi gastrointestinaltoksisitenin erken belirtileri olabilir ve bu semptomlar vakit geçirmeksizindeğerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.

Konjestif kalp yetmezliği (KKY)

Hastalar, tedavi sırasında ve takip dönemi boyunca konjestif kalp yetmezliği semptomları açısından takip edilmelidir. Nod pozitif meme kanseri için DACrejimi ile tedavi edilen hastalarda, tedaviyi takip eden ilk yıl içinde KKY riskinindaha yüksek olduğu gösterilmiştir (bkz. Bölüm 4.8 ve 5.1).

T.ö sem i

Adjuvan meme kanseri tedavisinde gecikmiş miyelodisplazi veya miyeloid lösemi hematolojik takip gerektirir.

4+ nodül bulunan hastalar

4+ nodül bulunan hastalarda gözlenen yarar, hastalıksız sağkalım ve genel sağkalımda istatistiksel olarak anlamlı bulunmadığından, DAC için 4+ nodülbulunan hastalardaki pozitif yarar/risk oranı nihai analizde tam olarakbelirlenmemiştir (bkz. 5.1. Farmakodinamik özellikler).

Yaslı hastalar

Doksombisin ve siklofosfamid ile kombinasyon halinde dosetaksel kullanan >70 yaşındaki hastalara ilişkin veriler sınırlıdır.

AC-DH ve DCH rejimlerindeki yaşlı hastaların oranı sırasıyla %5.5 ve %6.6 olduğundan istenmeyen etkilerle ilgili olarak yaşa bağlı (65 yaş altı ve 65 ve üstüyaştakiler için) bir sonuç çıkarabilmek için bu oranlar çok sınırlıdır.

Bir prostat kanseri araştırmasında her üç haftada bir dosetaksel ile tedavi edilen 333 hastadan 209’u 65 yaş veya üzerinde ve 68’inin 75 yaş üzerinde olduğukaydedilmiştir. Her üç haftada bir dosetaksel ile tedavi edilen hastalarda,tırnaklarda değişiklik insidansı, 65 yaş veya üzerindeki hastalarda daha gençhastalara kıyasla >%10 daha yüksek oranlarda görülmüştür. Ateş, diyare, anoreksive periferik ödem insidansı 75 yaş veya üzerindeki hastalarda 65 yaşın altındakihastalara kıyasla >%10 daha yüksek oranda görülmüştür.

Mide kanseri araştırmasında sisplatin ve 5-florourasil ile kombinasyon halinde dosetaksel ile tedavi edilen 300 hastadan (çalışmanın faz III bölümünde 221 hastave çalışmanın faz II bölümünde 79 hasta), 74 hastanın 65 yaş veya üzerinde ve 4hastanın 75 yaş veya üzerinde olduğu kaydedilmiştir. Yaşlı hastalarda ciddi adversolay insidansı genç hastalara kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Aşağıdaki adversolayların (tüm dereceler) insidansı, 65 yaş veya üzerindeki hastalarda gençhastalara kıyasla > %10 daha yüksek oranlarda meydana gelmiştir: letarji, stomatit,nötropenik enfeksiyon. DCF ile tedavi edilen yaşlı hastalar yakından izlenmelidir.

Bu tıbbi üründe hacmin %50’si kadar etanol (alkol) vardır; örneğin her 1 ml’lik flakonda 395 mg (0.5 ml), içerir. Bu miktar 10 ml bira veya 4 ml şaraptaki alkoleeşdeğerdir. Alkol bağımlılığı olanlar için zararlı olabilir.

Hamile veya emziren kadınlar, çocuklar ve karaciğer hastalığı ya da epilepsi gibi yüksek risk grubundaki hastalar için dikkate alınmalıdır.

Bu tıbbi ürünün içerdiği alkol miktarı, diğer tıbbi ürünlerin etkisinde değişikliğe neden olabilir ve hastaların araç ve makine kullanımını etkileyebilir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Dosetakselin araç ve makine kullanımı üzerine yapılmış araştırma yoktur.

Bu tıbbi ürünün içeriğindeki alkol miktarı araç veya makine kullanma yeteneğini bozabilir.