DOXITAX TEC 160 mg infüzyon çözeltisi içeren 1 flakon Etkileşimi

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Doxitax etkileşimi, Doxitax etken madde, Doxitax yardımcı maddeler, Doxitax alkol, Doxitax etkileşim, Doxitax kullananlar, Doxitax dozu, Doxitax kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

İn vitro araştırmalarda dosetaksel metabolizmasının sitokrom P450-3A enzimlerini indükleyen, inhibe eden ya da aynı enzimlerle metabolize edilen siklosporin,terfenadin, ketokonazol, eritromisin ve troleandomisin gibi ilaçlardan etkilendiğigörülmüştür.

Dolayısıyla DOXİTAX TEC ve bu ilaçlar aynı anda uygulandıklarında dikkatli olunmalıdır.

Dosetaksel yüksek oranda (>%95) proteine bağlanmaktadır. Dosetakselin eşzamanlı olarak uygulanan ilaçlarla in vivo etkileşimi araştırılmamış olmaklabirlikte, yüksek oranda proteine bağlanan eritromisin, difenhidramin, propanolol,propafenon, fenitoin, salisilat, sulfametoksazol ve sodyum valproat gibi ilaçlarındosetakselin proteine bağlanmasını etkilemedikleri görülmüştür. Ek olarakdeksametazon da dosetakselin proteine bağlanmasını etkilememiştir. Dosetakseldijitoksinin bağlanmasını etkilememiştir.

Dosetaksel, doksorubisin ve siklofosfamid birlikte uygulandığında farm akoki n eti ki eri etkilenmemiştir. Kontrolsüz tek bir çalışmadaki verilerdosetaksel ve karboplatin arasındaki etkileşimi göstermektedir. Dosetaksel ilekombine edildiğinde, karboplatin klerensi, karboplatin monoterapisi için daha öncerapor edilmiş olan verilerden yaklaşık % 50 daha yüksektir.

Dosetaksel farmakokinetiği prednison varlığında metastatik prostat kanserli hastalarda çalışılmıştır. Dosetaksel CYP3A4 ile metabolize edilir ve prednisonun

CYP3A4’ü indüklediği bilinmektedir. Prednisonun dosetakselin farmakokinetiği üzerinde istatiksel olarak anlamlr bir etkisi gözlenmemiştir.

Ritonavirle kombine olarak kullanrldrğmda, dosetaksel toksisitesinde bir artrşla uyumlu klinik olgular bildirilmiştir. Bu etkileşim, dosetakselin metabolizmasmdarol oynayan başlrca izoenzim olan CYP3A4’ün ritonavir ile inhibisyonuylailişkilidir. 7 hastada ketokonazolle yaprlan farmakokinetik bir çalrşmanmverilerine dayanarak, azol grubu antifungaller, ritonavir ve bazr makrolidler(klaritromisin, telitromisin) gibi güçlü CYP3A4 inhibitörleriyle kombineuygulamanm gerektiği hastalarda, dosetaksel dozunun %50 oranmda azaltrlmasrdüşünülmelidir.