DESIRETT 75 mikrogram 28 film tablet Uyarılar

Exeltis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Desirett uyarılar, Desirett zararları, Desirett önlemler, Desirett riskler, Desirett yan etkisi, Desirett alerji, Desirett alkol, Desirett hamileler, Desirett emzirme, Desirett araç kullanımı, Desirett fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Eğer aşağıda sözü edilen tablolardan ve/veya risk faktörlerinden herhangi biri bulunuyorsa, DESIRETT kullanmaya karar vermeden önce, her kadın bireyde progestogen kullanımınınyararlan olası risklere karşı tartılmak ve konu kadın ile de görüşülmelidir. Bu tablolardanherhangi birinin ağırlaşması, alevlenmesi, ya da ilk kez ortaya çıkması durumunda kadın,doktoruna başvurmalıdır. Doktoru daha sonra, DESIRETT kullanımına son verilipverilmeyeceğine karar vermelidir.

Meme kanseri riski, genel olarak yaşın ilerlemesiyle artmaktadır. Kombine oral kontraseptiflerin (KOK) kullanımı sırasında meme kanseri tanısı konulma riski hafif bir artışgösterir. Bu risk artışı KOK kullanımı kesildikten sonraki 10 yıl içinde aşamalı olarakortadan kaybolur ve kullanım süresine değil, ama kadının KOK kullanırken bulunduğu yaşabağlıdır. KOK kullanan 10,000 kadında (kullanım kesildikten 10 yıl sonrasına kadar) hiçkullanmayanlara kıyasla aynı dönem içinde beklenen tanı konulma sayısı, ilişkili yaşlara görehesaplanmıştır ve aşağıdaki tabloda verilmektedir.

Yaş Grubu KOKkullanıcılarında Kullanmayanlarda beklenen

_beklenen olgular_olgular_

DESIRETT gibi sadece progestogen içeren kontraseptifleri kullananlardaki risk, KOK’larla ilişkili olan risk ile muhtemelen benzer boyutlardadır. Ancak, sadece progestogen içerenkontraseptiflere ilişkin veriler daha az kesindir. Yaşamın herhangi bir döneminde memekanseri olma riskine kıyasla, KOK ile ilişkili risk artışı küçüktür. KOK kullanıcılarındatanısı konulan meme kanseri olguları, hiç KOK kullanmamış olanlardakinden daha azilerlemiş olma eğilimindedir. KOK kullanıcılarında gözlenen risk artışı, tanının daha erkenkonulmasına, hapın biyolojik etkilerine ya da bu ikisinin bir kombinasyonuna bağlı olabilir.

Progestogenlerin karaciğer kanseri üzerinde biyolojik etkisi dışlanamadığı için, karaciğer kanseri olan kadınlarda bireysel bir yarar/risk değerlendirmesi yapılmalıdır.

Akut ya da kronik karaciğer fonksiyon bozuklukları ortaya çıkarsa, kadın muayene ve danışmanlık almak üzere bir uzmana sevk edilmelidir.

Epidemi yol ojik araştırmalarda, KOK kullanımı ile venöz tromboembolizm (VTE, derin ven trombozu ve pulmoner embolizm) insidansında artış arasında bir ilişki bulunmuştur. Bubulgunun, bir östrojen bileşeni bulunmaksızın kontraseptif olarak kullanılan desogestrel içintaşıdığı klinik önem bilinmemekle birlikte, tromboz durumunda DESİRETT kullanımıkesilmelidir. Cerrahi girişim veya hastalıklara bağlı olarak uzun dönemli immobilizasyondurumunda da DESİRETT kullanımına son verilmesi düşünülmelidir. Öykülerindetromboembolik hastalık bulunan kadınlara, bu durumun nüks etme olasılığı bulunduğubildirilmelidir.

Progestogenler periferik insülin direnci ve glukoz toleransı üzerinde etkili olabilmekle birlikte, sadece progestogen içeren hap kullanan diyabetiklerde terapötik rejimin değiştirilmesiihtiyacına yönelik kanıt bulunmamaktadır. Ancak diyabetik hastalar ilk kullanım ayı boyuncadikkatle gözlenmelidir.

DESİRETT kullanımı sırasında kalıcı hipertansiyon gelişirse, ya da kan basıncındaki belirgin artış antihipertansif tedaviye gereğince yanıt vermiyorsa, DESİRETT kullanımına sonverilmesi düşünülmelidir.

DESİRETT tedavisi serum östradiol düzeylerinde, erken foliküler fazdaki düzeye karşılık gelecek şekilde bir azalmaya yol açar. Bu azalmanın kemik mineral yoğunluğu üzerinde klinikolarak anlamlı bir etkisinin olup olmadığı henüz bilinmemektedir.

Sadece progestogen içeren klasik haplar ile ektopik gebeliklere karsı korunma, kombine oral kontraseptifler ile olduğu ölçüde iyi değildir; bu durum sadece progestogen içeren haplarınkullanımı sırasında ovülasyonun sık olmasıyla ilişkilendirilmiştir. DESIRETT’in ovülasyonututarlı bir şekilde inhibe ettiği gerçeğine karşın, eğer kadında amenore ve abdominal ağrıortaya çıkarsa, ayırıcı tanıda ektopik gebelik dikkate alınmalıdır.

Özellikle kloazma gravidarum öyküsü olan kadınlarda, zaman zaman kloazma ortaya çıkabilir. Kloazma eğilimi taşıyan kadınlar, DESİRETT kullanırken güneşe maruz kalmaktan veyaultraviyole radyasyondan kaçınmalıdır.

Aşağıdaki durumlar hem gebelikte hem de seks steroidi kullanımı sırasında bildirilmiştir, ancak progestogen kullanımı ile arada bir ilişki kurulmamıştır:

Kolestaza bağlı sarılık ve/veya pruritus; safra taşı oluşumu; porfiri, sistemik lupus eritematozus; hemolitik üremik sendrom; Sydenham koresi; herpes gestasyonis; otosklerozabağlı işitme kaybı; (herediter) anjiyoödem.

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

DESIRETT’in araç ve makine kullanma becerileri üzerinde etki göstermeyeceği ya da etkisinin ihmal edilebilir düzeyde olacağı beklenmektedir.