DELIX DUO 5 MG+5 mg 30 tablet Uyarılar

Sanofi Aventis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Delix Duo uyarılar, Delix Duo zararları, Delix Duo önlemler, Delix Duo riskler, Delix Duo yan etkisi, Delix Duo alerji, Delix Duo alkol, Delix Duo hamileler, Delix Duo emzirme, Delix Duo araç kullanımı, Delix Duo fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Anjiyoödem

ADE inhibitörleri ile tedavi sırasında hastalarda anjiyoödem gelişimi, tedavinin hemen sonlandırılmasını gerektirir. Anjiyoödem dil, glotis veya larinkste (gırtlak) oluşabilir ve böyle bir durumda, acil önlemlerin alınması gerekir.

ADE inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda, yüz, ekstremiteler, dudak, dil, glotis veya larinkste anjiyoödem bildirilmiştir. Bu tip durumlarda hastalara verilen tedavi, EKG ve kan basıncının kontrolü ile birlikte subkutan yoldan hemen uygulanan adrenalin 1:1000 çözeltisi (0.3-0.5 ml) veya 1 mg/ml adrenalinin (seyreltme talimatlarına bakınız) yavaş intravenöz uygulanımını içermelidir ancak tedavi bununla sınırlı değildir. Hasta derhal hastaneye kaldırılmalı ve en az 12-24 saat süreyle izlenmelidir. Hastalar semptomlar tamamen kayboluncaya kadar taburcu edilmemelidirler.

ADE inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda, intestinal anjiyoödem bildirilmiştir. Bu hastalarda (mide bulantısı veya kusmanın eşlik ettiği veya etmediği) karın ağrısı rapor edilmiştir, ancak bu hastaların bazılarında anjiyoödemi hikayesi bulunmamaktadır ve Cl-esteraz düzeyleri normaldir. Anjiyoödem, aralarında CT-tarama veya ultrasonun da bulunduğu prosedürler veya cerrahi işlemlerde teşhis edilmekte ve bu semptomlar ADE inhibitörlerinin sonlandırılması ile düzelmektedir. İntestinal anjiyoödem. karın ağrısı bildirilen ADE inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda ayırıcı tanıya ilave edilmelidir.

Siyah ırktan olmayan hastalar ile karşılaştırıldığında, ADE inhibitörleri ile tedavi edilen siyah renkli hastalarda anjiyoödem olasılığının daha yüksek olduğu bildirilmiştir.

Böbrek fonksiyonları

ADE inhibitörleri ile tedaviye başlandığında özellikle ilk haftalarda, hastaların böbrek fonksiyonları izlenmelidir. Aktif renin-anjiyotensin sistemine sahip hastalarda, dikkatli olunmalıdır. Hafif ve orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatin klerensi 20-60 ml/dak) ve diüretik tedavisi gören hastalarda, dikkatli kullanılmalıdır. Bu hastalarda tedavi süresince böbrek fonksiyonları yakından izlenmelidir.

Hiperkalemi

Ramipril dahil ADE inhibitörleri ile tedavi edilen bazı hastalarda serum potasyum düzeylerinde artış bildirilmiştir. Hiperkalemi geliştirme riski bulunan hastalar arasında, böbrek yetmezliği, diabetes mellitus hastalığı olanlar veya birlikte potasyum tutucu diüretikler veya potasyum destekleyicileri veya potasyum içeren tuz bileşenleri kullananlar veya serum potasyum düzeyindeki artış ile ilintili diğer ilaçları (örn: heparin) alan hastalar yer alır. Yukarıda bahsi geçen ilaçların birlikte kullanımı gerekmekteyse, serum potasyum düzeyinin düzenli olarak izlenmesi önerilmektedir.

Proteinüri

Özellikle böbrek fonksiyon yetmezliği olan veya yüksek dozlarda ADE inhibitörleri kullanan hastalarda görülür.

Renovasküler hipertansiyon / renal arter stenozu

Renovasküler hipertansiyonlu hastalar ve var olan bilateral renal arter stenozu veya soliter böbrek arter stenozu ADE inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda ciddi hipotansiyon ve böbrek yetmezliğinde artma riski bildirilmiştir. Böbrek fonksiyonlarında kayıp, tek taraflı böbrek arter stenozlu hastalarda bile, serum kreatininde hafif değişikliklerle başlayabilir.

Yakın zamanda böbrek nakli yaptıran hastalarda DELİX DUO uygulamasına ilişkin deneyim bulunmamaktadır.

Karaciğer yetmezliği

Nadiren, ADE inhibitörleri kolestatik sarılıkla başlayan ve fulminan karaciğer nekrozu ve (bazen) öliim ile seyreden sendrom ile ilişkilendiriImiştir. Bu sendromun mekanizması anlaşılamamıştır. Sarılık görülen veya karaciğer enzimleri belirgin oranda artan ADE inhibitörleri alan hastalarda, ADE inhibitörü kullanımı bırakılmalı ve hastalar uygun olarak takip edilmelidir.

Cerrahi işlem/Anestezi

Cerrahi işlem ya da kan basıncını azaltan anestetik ilaçların uygulandığı hastalarda hipotansiyon gelişebilir. Hipotansiyon oluşursa hacim genişleticilerle düzeltilebilir.

Aortik Stenoz / Hipertrofik kardiyomiyopati

ADE inhibitörleri. sol ventriküler giriş ve çıkışın engellendiği hemodinamik hastalarda (örneğin ; mitral ve aort kapağı stenozu, obstriiktif kardiyomiyopati) dikkatle uygulanmalıdır. Tedavinin başında özel medikal gözetim gerekmektedir.

Semptomatik Hipotansiyon

). Kalp ve böbrek yetmezliği olan hipertansif hastalarda, özellikle diüretik tedaviye, tuz kısıtlamasına, diyare veya kusmaya bağlı olarak kan basıncının azaldığı hastalarda hipotansiyon oluşabilir.

Kan basıncında istenmeyen miktarda azalma riskine sahip hastalar (örn: koroner veya serebrovasküler yetmezliği olanlar) tek başına ramipıil ve felodipin ile tedavi edilmelidirler. Eğer DELİX DUO içeriğindeki dozlarla yeterli ve stabil kan basıncı elde edilirse, hastalar bu kombinasyon tedavisine geçirilebilir. Bazı durumlarda felodipin taşikardi ile birlikte hipotansiyona neden olabilir ve bu durumda anjina pektoris oluşumuna neden olabilir.

Nötropeni/ Agranülositoz

DELİX DUO, agranülositoz ve nötropeniye neden olabilir. Bu istenmeyen etkiler diğer ADE inhibitörleri kullanan hastalarda da belirlenmiştir. Bu etkiler nadir olarak komplike olmayan hastalarda fakat özellikle kolajen vasküler hastalık ( örneğin sistemik lupus eritematoz, skleroderma) ve immunosupresif ajanlar ile ilişkili olduğunda, daha sık olarak belli derecede renal yetmezliğe sahip olan hastalarda belirlenmiştir. Kolajen vasküler hastalığı olan ve özellikle bu hastalığı bozulan böbrek fonksiyonları ile ilişkilendirilen hastalarda, akyuvarların izlenmesi düşünülmelidir. ADE inhibitörlerinin kullanımının sonlandırılması ile nötropeni ve agranülositoz düzelmektedir. DELİX DUO ile tedavi sırasında ateş, lenf nodıillerinde şişme ve/veya boğazda inflamasyon olması durumunda tedavi eden doktora bilgi verilmeli ve hemen beyaz kan hücreleri sayımı değerlendirilmelidir.

Öksürük

ADE inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda, tedavinin sonlandırılması ile yokolan kuru öksürük oluşabilmektedir.

ADE inhibitörleri ve antidiyabetiklerle birlikte kullanımı

ADE inhibitörlerinin antidiyabetiklerle (insülin ve oral antidiyabetikler) birlikte kullanımı hipoglisemi riski ile birlikte artan hipoglisemik etkiye neden olmaktadır. Bu etki tedavinin başında ve böbrek fonksiyonları bozulmuş hastalarda daha belirgindir.

Lityum

LDL- aferez

ADE inhibitörlerinin ekstrakorporeal tedavilerle birlikte kullanımından, bu tip uygulamalar kanın negatif yüklü yüzeylerle etkileşmesine ve bu da ciddi anafilaktif reaksiyonlara neden olabileceğinden, kaçınılmalıdır. Bu tip ekstrakoroperal tedaviler diyaliz veya belli yüksek akışlı (örn: poliakrilonitril) membranlar ve dekstran sülfatla düşük yoğunluklu lipoprotein aferezi ile birlikte hemofiltrasyonu içermektedir.

Desensitizasyon tedavisi

Diğer ADE inhibitörleri ile olduğu gibi; zehirli etki oluşturan ısırmalar (örn: arı veya eşek arısı) sonucu anafilaktik ve anafilaktoid reaksiyonların şiddeti artabilmektedir.

Etnik farklılıklar

Diğer ADE inhibitörleri ile olduğu gibi: ramiprilin siyah insanlardaki kan basıncı düşürücü etkisi, siyah olmayan insanlara göre daha azdır. Bu durum büyük bir olasılıkla siyah hipertansif popülasyonda oldukça sık gözlenen düşük renin fazı ile ilişkilidir.

Çocuklar, kreatiniıı klerensi 20 ml/dakikanın altında olan hastalar ve diyaliz hastaları Herhangi bir deneyim bulunmadığından. DELİX DUO bu hasta gruplarında kullanılmamalıdır.

Laktoz

Bu tıbbi ürün laktoz içerir. Galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetersizliği veya glukoz galaktoz malabsorbsiyonu gibi nadir kalıtsal problemleri olan hastalar bu ilacı kullanmamalıdır.

Sodyum

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Diğer antihipertansif ilaçlarla olduğu gibi, araç veya makine kullanırken dikkatli olunması önerilir. Kan basıncının düşmesi hastanın konsantrasyonunu, hareketini ve dolayısıyla şehir trafiğine etkin olarak katılmasını veya makinaların kullanımını güçleştirebilir. Hastalar bu durumlarda, araç ve makine kullanmamaları yönünde uyarılmalıdırlar.