DELIX DUO 5 MG+5 mg 30 tablet Etkileşimi

Sanofi Aventis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Delix Duo etkileşimi, Delix Duo etken madde, Delix Duo yardımcı maddeler, Delix Duo alkol, Delix Duo etkileşim, Delix Duo kullananlar, Delix Duo dozu, Delix Duo kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Birlikte kullanımı önerilmeyen ilaçlar

Potasyum tuzları, potasyum tutucu diüretikler: Serum potasyum konsantrasyonlarında artış beklenmelidir. Potasyum tutucu diüretiklerle (örn: spironolakton, triamteren veya amilorid) veya potasyum tuzları ile birlikte kullanımı, serum potasyum düzeylerinin yakından izlenmesini gerektirir.

Felodipin CYP3A4 substratıdır. CYP3A4’ü indükleyen veya inhibe eden ilaçlar felodipin plazma konsantrasyonu üzerinde etkilidir.

Sitokrom P450 3A4’ü indükleyerek felodipinin metabolizmasını artıran ilaçlar arasında karbamazepin. fenitoin. fenobarbital ve rifampinin yanı sıra St. Jolıns Wort (Hypericumperforatum) yer alır. Felodipinin karbamazepin, fenitoin, fenobarbital ile birlikte uygulanmasında eğri altındaki alan (EAA) % 93 ve Cmaks % 82 artar. St. Jolıns Wort ile birlikte kullanımında benzer bir etki beklenir. CYP3A4 indükleyicileri ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.

Sitokrom P450 3A4 potent inhibitörleri ; azol antifungalleri, makrolid antibiyotikleri, telitomisin ve HIV proteaz inhibitörlerini içermektedir. Felodipin ve itrakonazolün birlikte kullanımı süresince, Cmaks 8 kat ve EAA 6 kat artmıştır. Felodipinin eritromisin ile birlikte kullanımında Cmaks ve EAA yaklaşık 2.5 kat artmaktadır. Potent CYP3A4 ile kombinasyondan kaçınılmalıdır.

Greyfurt suyu sitokrom P450 3A4"ü inhibe eder. Felodipinin greyfurt suyu ile birlikte uygulanması felodipinin Cmaks ve EEA’yı 2 kat artırmaktadır. Bu nedenle birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.

Birlikte kullanımında dikkat gerektirenler Lityum:

Lityum atılımı ADE inhibitörleri ile azalabilir. Bu durum lityum toksisitesine neden olabilir. Bu nedenle lityum seviyeleri izlenmelidir.

Antihipertansif ajanlar ve kan basıncını düşüren diğer bileşenler (örn: nitratlar, antipsikotikler, narkotikler, anestetikler):

DELİX DUO’in antihipertansif etkiyi artırma etkisi dikkate alınmalıdır.

Kan basıncını değiştiren, allopurinol, immünosupresanlar, kortikosterodler, prokainamid, sitostatikler ve diğer bileşenler: Hematolojik reaksiyonların olasılığında artış.

Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAII):

Ramiprilin etkisinde azalma beklenmelidir. Ayrıca, ADE inhibitörleri ve benzeri ilaçlar ile birlikte uygulandığında, böbrek fonksiyonları daha da bozulabilir ve serum potasyum düzeyleri artar.

Vazopresör sempatomimetikler:

Vazopresör sempatomimetikler DELİX DUO’nun antihipertansif etkilerini artırabilir. Kan basıncının izlenmesi önerilmektedir.

İnsülin. metformin, sülfonilüreler:

ADE inhibitörleri ve antidıyabetik ajanlarla birlikte kullanımı, hipoglisemi riski ile birlikte artan hipoglisemik etkiye neden olmaktadır. Bu etki daha çok tedavinin başında görülür.

Teofilinler:

Felodipin ve oral teofilinlerin birlikte uygulanması teofilin absorbsiyonunu yaklaşık % 20 artırmaktadır. Bu klinik olarak çok önemli değildir.

Takrolimus:

Felodipin takrolimus konsantrasyonunu artırabilir. Birlikte kullanıldığında takrolimus serum konsantrasyonu takip edilmeli ve takrolimus dozu ayarlanmalıdır.

Heparin:

Serum potasyum konsantrasyonunda artış görülebilir Tuz:

Artan diyet tuzu alımı DELİX DUO’nun antihipertansif etkisini artırabilir. Alkol: