VISKEN 5 mg 30 tablet Uyarılar

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Visken uyarılar, Visken zararları, Visken önlemler, Visken riskler, Visken yan etkisi, Visken alerji, Visken alkol, Visken hamileler, Visken emzirme, Visken araç kullanımı, Visken fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Kardiyovasküler sistem:

Kardiyak rezervi yetersiz olan hastalar, miyokart kontraktilitesinde bozulmanın önlenmesi için bu ilaç ile tedavi edilmeden önce dijital ile stabilize edilmelidir.

VİSKEN’in intrinsik sempatomimetik aktivitesi (ISA) kalbe, normal dinlenme anındaki sempatik aktivitesi tarafından ortaya çıkarılana benzer bazal stimülasyon sağlar. Bununsonucunda dinlenme anındaki kalp hızı, kontraktilitesi ve kalp iletisi bozulmaz. Böylecebradikardi riski az olmakta ve normal kardiyak output düşmemektedir. Bununla birliktebaşlangıç halinde veya belirgin kalp yetmezliği bulunan hastalar VİSKEN ile tedaviden önceuygun şekilde kompanse edilmelidir. Benzer şekilde, eğer akut miyokard enfarktüsününtedavisinde VİSKEN kullanılmış ise kardiyovasküler parametreleri yakından izlemekgereklidir.

Diğer beta blokerlerde olduğu gibi ve özellikle de iskemik kalp hastalarında tedavi aniden durdurulmamalıdır. Anjina pektorisin önlenmesi için dozaj örneğin 1-2 haftada, gerekiyorsareplasman tedavisine başlanırken eşzamanlı olarak düşürülmelidir.

Obstruktif akciğer hastalığı:

Tüm beta blokerlerde olduğu gibi bu ilaç da astıma bağlı olmayan obstruktif akciğer hastalığı öyküsü olan ya da yakın zamanda miyokart enfarktüsü geçirmiş olan hastalarda dikkatlekullanılmalıdır.

Periferal vasküler hastalık:

Beta bloker tedavisi daha önce mevcut olan periferal vasküler hastalık semptomlarını şiddetlendirebilir. Bununla beraber vasküler beta2-reseptörler aracılığı ile oluşansempatomimetik etkisi nedeniyle (vazodilatasyon), VİSKEN ile tedavi esnasında periferalvasküler yan etkilere (soğuk ekstremiteler) ender olarak rastlanır.

Diyabeti olan hastalar:

Diyabeti olan hastalar, özellikle de insüline bağımlı olanlar beta blokerlerin hipoglisemi belirti ve semptomlarını maskeleyebileceği (örn., çarpıntı, taşikardi ve titreme), diğer taraftanterlemenin inhibe edilmediği konusunda uyarılmalıdır. Oral antidiyabetik kullanan hastalardada uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi gelişebilir ve bu semptomlar maskelenebilir.Beta bloker ve antidiyabetik ilaçların eşzamanlı kullanımı diyabet kontrolünün sağlandığınıdoğrulamak üzere daima izlenmelidir.

Renal yetmezlik:

Şiddetli böbrek yetmezliğinde az sayıda olguda beta blokaj sonrasında böbrek fonksiyonunda ek bozulma bildirilmiştir.

Feokromasitoma:

Eğer feokromasitomalı hastalar beta bloker ile tedavi ediliyorsa, tedaviye her zaman bir alfa bloker eklenmelidir, (bkz. Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar)

Anestezi:

Beta bloker ile tedavi edilen hastalara genel anestezi verilmesi esnasında kardiyovasküler fonksiyonların yakından izlenmesi şarttır.

Bu ilaçla tedavi sırasında hastalara miyokart depresyonuna yol açan ajanlarla (örn. hal otan, siklopropan, trikloroetilen, eter, kloroform) anestezi yapılmamalıdır. Bu ilaç elektif cerrahiöncesinde aşamalı olarak azaltılmalıdır. Acil cerrahi durumlarında ya da bu ilacınkesilmesinin kardiyak durumda kötüleşmeye neden olacağı durumlarda şiddetli bradikardininönlenmesi için 1-2 mg atropin sülfat intravenöz yolla uygulanmalıdır.

Anafılaktik reaksiyon:

VİSKEN’in ISA’sız beta blokerlere kıyasla kronik tedavinin aniden kesilmesini takiben beta-adrenoseptör stimülasyonunda aşırı duyarlığa yol açması daha az olasıdır. Bununla birlikte, tedavide kesintinin gerekli olduğu düşünüldüğünde, VİSKEN dozunun kademeli olarakazaltılması önerilmektedir.

Diğer ajanların neden olduğu anafılaktik reaksiyonlar, özellikle seçici olmayan beta blokerler olmak üzere beta blokerleri kullanan hastalarda şiddetli olabilir ve normal adrenalin dozlarınadirençli olabilir. Anafılaksi açısından risk taşıyan hastalarda beta blokerlerden mümkünolduğunca kaçınılmalıdır.

Geriyatrik Hastalar:

Yaşlı hastalar dikkatle tedavi edilmelidir. Kan basıncı veya nabız hızında önemli bir azalma yaşamsal organlara kan tedarikini yetersiz düzeylere azaltabilir.

Hipertiroidizm:

Beta blokerler hipertiroidizmin bazı klinik belirtilerini (örn. taşikardi) maskeleyebileceğinden, bu hastalar tiroit fonksiyonu açısından yakından takip edilmelidir.

Kalsiyum kanalı blokerleri ile eşzamanlı ilaç:

Kardiyak arrest tehlikesinden dolayı, verapamil tipi bir kalsiyum kanalı blokeri eş zamanlı olarak bir beta bloker ile tedavi gören bir hastaya intravenöz yolla verilmemelidir.

Psöriyazis:

Beta blokerler psöriyazisi kötüleştirebileceğinden, VİSKEN psöriyazis öyküsü olan hastalarda sadece dikkatli bir fayda ve risk değerlendirmesinden sonra reçete edilmelidir.

Okulomukokutanöz sendrom:

Daha önce praktolol kullanımıyla bildirilmiş okulomukokutanöz sendrom gelişimi pindolol ile bildirilmemiştir.

Bununla birlikte, bu sendromun göz kurluğu ve deri döküntüsü gibi bazı özellikleri görülmüştür. Çoğu vakada semptomlar tedavinin sonlandırılmasından sonra ortadankaybolmuştur. Pindololün bırakılması ve başka bir terapötik ajan kullanımına geçilmesitavsiye edilebilir

İlacın kesilmesi:

Bir beta bloker ile tedavinin sonlandırılması aşamalı olarak yapılmalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Beta-adrenoseptör blokerleri ile tedavinin başlangıcında meydana gelebilen baş dönmesi ve yorgunluk nedeniyle araç veya makine kullanan hastalar tedaviye karşı kendi reaksiyonlarınıtayin edene kadar dikkatli davranmaları konusunda uyarılmalıdırlar.