VIROMED 500 mg 42 film kaplı tablet Gebelik

World Medicine Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Viromed gebelik kategorisi B'dir. Viromed hamilelik kategorisi, Viromed gebelik kategorisi, Viromed emzirme, Viromed anne sütüne geçer mi, Viromed laktasyon, Viromed hamilelerde kullanımı, Viromed ve bebek, Viromed kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi B.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Genital herpes bulaşma riskini azaltmak için genital herpes tedavisi sırasında güvenli seks yöntemleri uygulanmalıdır. Hastalara, antiviral tedavi başlamış olsa dahi, semptomlarmevcutken cinsel ilişkiye girmemeleri söylenmelidir. Antiviral maddelerle uygulanan supresiftedavi sırasında, viral döküntü sıklığı anlamlı ölçüde azalmaktadır. Bununla birlikte, halabulaşma riski mevcuttur. Bu sebeple, valasiklovir tedavisine ek olarak, hastaların güvenli seksyöntemleri kullanmaları önerilmektedir.

Gebelik dönemi

Valasiklovirin gebelik sırasında kullanımına dair kısıtlı veri mevcuttur. Valasiklovir gebelik sırasında ancak tedavinin potansiyel faydaları, potansiyel riske ağır bastığı durumdakullanılmalıdır.

Gebelik kayıt sistemlerinde valasiklovire ya da herhangi bir asiklovir (valasiklovirin aktif metaboliti) formülasyonuna maruz kalan kadınlarda gebelik sonuçları kaydedilmiştir:prospektif girilen kayıtlardan sırasıyla 111 ve 1246 sonuç (gebeliğin ilk trimesterinde 29 ve756 maruziyet) elde edilmiştir. Asiklovir gebelik kaydı sisteminin bulguları, genel popülasyonile karşılaştırıldığında, asiklovire maruz kalan kişilerde doğum kusuru sayısında bir artışortaya koymamış, mevcut doğum kusurları ise herhangi bir özellik göstermemiş ya da ortakbir sebebe işaret edecek tutarlı bir patem sergilememiştir. Valasiklovir gebelik kayıt sisteminealınan kadın sayısı düşük olduğundan, valasiklovirin gebelikteki güvenliliği açısındangüvenilir ve kesin kararlara varılamamaktadır (bkz. Farmakokinetik).

Laktasyon dönemi

Valasiklovirin aktif metaboliti olan asiklovir anne sütüne geçer. Valasiklovir 500 mg dozunun oral uygulama sonrası anne sütündeki doruk asiklovir konsantrasyonları (Cmaks), karşılık gelenmatemal serum konsantrasyonlarının 0,5 ile 2,3 mislidir (medyan 1,4). Asiklovir annesütündeki EAA, maternal serum EAA’sının 1,4-2,6 misli (medyan 2,2) arasında değişir. Annesütünde medyan asiklovir konsantrasyonunun 2,24 mikrogram/ml (9,95 mikromol/lt) olduğubulunmuştur.

Günde 2 kez 500 mg’lık bir maternal valasiklovir dozu emzirilen bebeğe yaklaşık 0,61 mg/kg/gün oral asiklovir dozajı sağlar. Valasiklovirin anne sütünden eliminasyonyarılanma ömrünün, serumdaki ile benzer olduğu görülmüştür.

Maternal serum, anne sütü ya da bebeğin idrarında değişmemiş valasiklovir tespit edilmemiştir.

Valasiklovir emziren bir anneye uygulanacak ise dikkatli olunması önerilir. Bununla birlikte, asiklovir neonatal herpes simpleksin tedavisinde 30 mg/kg/günlük i.v. dozlarındakullanılmaktadır. Valasiklovirin terapötik dozlarında, bebek tarafından alman doz, yenidoğanherpesinde uygulanan terapötik intravenöz asiklovir dozunun %2’sinden daha az olduğundan,emzirilmekte olan yeni doğanlarda/beb eki erde herhangi bir etki meydana gelmesi beklenmez(bkz. Bölüm 5.2.). Valasiklovir, bebek emzirirken dikkatli şekilde ve ancak klinik olarakendike olan durumlarda kullanılmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Yapılan fertilite çalışmalarının sonuçları, valasiklovirin oral yolla uygulama yapılan erkek veya dişi sıçanlarda fertiliteyi etkilemediğini göstermiştir.