VALTREX 500 mg 42 tablet Uyarılar

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Valtrex uyarılar, Valtrex zararları, Valtrex önlemler, Valtrex riskler, Valtrex yan etkisi, Valtrex alerji, Valtrex alkol, Valtrex hamileler, Valtrex emzirme, Valtrex araç kullanımı, Valtrex fazla alınırsa bilgilerini içerir.

İleri dönem HIV hastalığında ve klinik çalışmalara katılan ve günlük 8 gram Valtrex uygulanmış allojenik kemik iliği nakli ve böbrek nakli hastalarında, trombotik trombositopenik purpura / hemolitik üremik sendrom, bazı olgularda ölüm gözlenmiştir.

 

Sıvı alma durumu: Özellikle yaşlıların, dehidratasyon riski altında olan hastaların yeterli sıvı almalarına özen gösterilmelidir.

Böbrek yetmezliği ve yaşlı hastalarda kullanımı: Asiklovir böbrekler yoluyla atılır, bu nedenle böbrek yetmezliği olan hastalarda doz azaltılmalıdır. Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonlarında azalma olması olasıdır; bu nedenle bu grup hastalarda doz azaltılmalıdır. Hem böbrek yetmezliği olan hastalarda hem de yaşlı hastalarda nörolojik yan etki oluşma riski artmıştır. Bu nedenle bu etkilerin belirtileri yakından izlenmelidir. Bildirilen olgularda, bu reaksiyonların genellikle tedavinin kesiminde geriye dönüşümlü olduğu görülmüştür.

Karaciğer fonksiyon bozukluğu ve karaciğer naklinde yüksek dozda Valtrex kulanımı: Karaciğer hastalığı bulunanlarda yüksek dozda Valtrex (4g/gün) kullanımıyla ilgili veri bulunmamaktadır. Bu hastalara yüksek dozda Valtrex uygulanması gerektiğinde önlem alınmalıdır. Valtrex'in karaciğer naklinde kullanımıyla ilgili bir çalışma yapılmamış olmakla birlikte yüksek doz asiklovir profilaksisinin CMV enfeksiyon ve hastalığını azalttığı gösterilmiştir.

Genital herpeste kullanımı: Valtrex ile baskılanma tedavisi genital herpes bulaşma riskini azaltır. Genital herpesi tamamen ortadan kaldırmaz veya bulaşma riskini tamamen elimine etmez. Valtrex ile tedaviye ek olarak hastaların daha güvenli bir seks yaşamına dikkat etmeleri önerilir.

Gebelik ve emzirme döneminde kullanımı: Gebelik kategorisi B. Valtrex'in gebelikte kullanımına ilişkin kısıtlı veri mevcuttur. Valtrex, normal önerilen dozlarda, gebelikte ancak elde edilecek yararların bilinmeyen muhtemel risklerinden daha fazla olduğuna inanılan durumlarda kullanılmalıdır. Gebelikleri sırasında Valtrex veya Zovirax'ın ( valasiklovir'in aktif metaboliti olan asiklovir) herhangi bir formuna maruz kalan kadınların hamilelik sonuçları ile ilgili gebelik kayıtları tutulmuştur. Daha önce kayda alınan kadınlardan sırasıyla Valtrex ve Zovirax alan 111 ve 1246 doğum rapor edilmiştir ( 29 ve 756 tanesi hamileliğin ilk üç ayında ilaca maruz kalmışlardır). Bu kayıtlara göre asiklovire maruz kalan kadınlarla, genel popülasyon karşılaştırıldığında, doğum kusuru sayısında bir artış görülmemiştir ve görülen kusurlar ise genel sebepler sonucu oluşabilen ve herhangi bir özellik göstermeyen kusurlardır. Valasiklovir hamilelik kayıtlarına alınan kadınların sayısı düşük olduğu için, valasiklovirin hamilelik sırasındaki güvenilirliği açısından güvenilir ve kesin bir sonuca ulaşılamamıştır. 3 Anne sütüne geçen valasiklovirin asıl metaboliti asiklovirdir. 500 mg Valtrex oral dozunu takiben, anne sütündeki doruk asiklovir konsantrasyonları (Cmax) karşılık gelen annedeki asiklovir serum konsantrasyonlarının 0.5-2.3'ü arasında (medyan 1.4) değişir. Anne sütündeki asiklovirin annenin serum EAA'sine oranları 1.4 ile 2.6 arasında (medyan 2.2) değişir. Anne sütündeki medyan asiklovir konsantrasyonu 2.24 mikrogram/ml'dir (9.95 mikromol). Günde iki doz 500 mg Valtrex alan annenin emzirdiği bir bebek günlük 0.61 mg/kg/gün oral asiklovir dozuna maruz kalacaktır. Anne sütündeki asiklovir eliminasyon yarılanma ömrü serumdakine benzerdir. Anne serumu, anne sütü veya bebek idrarında değişmemiş valasiklovir saptanmamıştır.

Valtrex, emziren bir anneye uygulanır ise dikkat edilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte, asiklovir (Zovirax) neonatal herpes simpleksin tedavisinde günde 30mg/kg dozunda intravenöz olarak kullanılmaktadır.

Araba ve makina kullanmaya etkisi: Hastanın araba veya makine kullanması düşünül