TOLECTIN 200 mg 30 komprime tablet Farmakolojik Özellikleri

Gürel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Non-steroid antiinflamatuvar, ATC kodu: M01AB03 Tolmetin antiiinflamatuvar, analjezik ve antipiretik etkiye sahiptir. Bu etkilerin tam mekanizması açıkça bilinmemekle beraber prostaglandin sentezi inhibisyonuna bağlı gözükmektedir. Tolmetinin hipofiz-adrenal fonksiyonunu uyancı etkisi yoktur.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim: TOLECTİN®, tedavi dozunda ağızdan alındıktan sonra çabuk ve tam olarak emilir. Dağılım: 30-60 dakikada plazma zirve seviyesine ulaşır. 400 mg ağızdan alındıktan sonra zirve seviye yaklaşık 40 lag/ml’dir.

Biyotransformasyon: Plazmadan bifazik eliminasyonu dolayısıyla yan ömrü, çabuk safha için 2 saat; yavaş safha için 5 saattir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Tolmetin sodyum, sıçanlarda, günde 75 mg/kg’lık dozlann kullanıldığı 24 aylık bir çalışmada; farelerde, günde 50 mg/kg’lık dozlann kullanıldığı 18 aylık bir çalışmada karsinojenik etki göstermemiştir.

Ames Salmonella-Mikrozomal Aktivasyon Testi’nde tolmetin sodyuma ait mutajenik potansiyel tespit edilmemiştir.

Hayvanlardaki üreme çalışmalannda fertilitede bir azalmaya yol açmamıştır. Diğer prostaglandin inhibitörlerinde olduğu gibi doğumu etkilediği bulunmuştur.

Non-teratojenik etkiler: NSAİİ’lerin fötal kardiyovasküler sistem üzerindeki bilinen etkileri (ductus arteriosus’un kapanması) nedeniyle, hamilelik sırasında (özellikle de hamileliğin son döneminde) kullanımından kaçınılmalıdır.

Doğum Eylemi

NSAİİ’lerle yapılan sıçan çalışmalannda, prostaglandin sentezini inhibe ettiği bilinen diğer ilaçlarla olduğu gibi distosi insidansında artış, doğum eyleminin uzaması ve doğan yavrulann yaşam süresinde azalma meydana gelmiştir. TOLECTİN®’in hamile kadınlardaki doğum eylemi üzerindeki etkileri bilinmemektedir.