TELZIR 700 mg 60 film tablet Zararları

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Telzir zararları, Telzir önlemler, Telzir riskler, Telzir uyarılar, Telzir yan etkisi, Telzir istenmeyen etkiler, Telzir cinsel, Telzir etkileri, Telzir tedavi dozu, Telzir aç mı tok mu, Telzir hamilelik, Telzir emzirme, Telzir alkol, Telzir kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Ritonavirle kombinasyon halindeki TELZİR’in güvenliliği, çeşitli başka antiretroviral ilaçlarla kombinasyon halinde, yetişkinler üzerinde (n=534) kontrollü klinik çalışmalarda incelenmiştir. En sık bildirilen istenmeyen etkiler (tedavi edilen yetişkinlerin >%5’inde) gastrointestinal olaylar (bulantı, ishal, karın ağrısı ve kusma) ve baş ağrısıdır. TELZİR / ritonavir kombinasyon tedavilerinde istenmeyen etkilerin çoğu hafif ile orta derece arası şiddete sahip, erken başlangıçlı ve nadiren tedaviyi kısıtlayıcı niteliktedir. Bu olayların çoğunda, bu etkilerin TELZİR / ritonavir kombinasyonuna mı, HIV enfeksiyonunun tedavisinde birlikte kullamlan tedavilere mi, yoksa hastalık sürecine mi bağlı oldukları açık değildir.

Advers olaylar MedDRA sistemine, organ sınıfına göre sıralanmıştır.

Sıklık sınıflandırması aşağıdaki gibidir: Çok yaygm >1/10, Yaygm >1/100 ve <1/10, Yaygm olmayan >1.000 ve <1/100, Seyrek >1/10.000 ve <1/1.000, Çok seyrek <1/10.000, Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Aşağıda sıralanan istenmeyen etkilerin büyük çoğunluğu erişkinlerle yapılan iki büyük çaplı klinik çalışmadan elde edilmiştir. Çalışma ilaçlarıyla ilişkili olarak en sık görülen, en az orta

şiddette olan (derece 2 ve üstü) ve fosamprenavir/ritonavir kombinasyonlarıyla tedavi edilen hastalann en az %2’sinde görülen istenmeyen etkiler dahil edilmiştir.

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok yaygm: Hiperkolesterolemi Yaygm: Hipertrigliseridemi

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygm: Baş ağnsı, oral parestezi, sersemlik hali

Kardiyak hastalıkları

Yaygm olmayan: Miyokard enfarktüsü

Gastrointestinal hastalıklan

Yaygm: İshal, bulantı, kusma

Deri ve deri altı doku hastalıklan

Yaygm: Döküntü

Seyrek: Stevens Johnson sendromu Yaygm olmayan: Anjiyoödem

Tedavi sırasmda pruritle birlikte veya pruritsiz eritematoz veya makülopapular kütanöz erupsiyonlar görülebilir. Genellikle deri döküntüsü fosamprenavir/ritonavir kombinasyonu tedavisinin kesilmesine gerek kalmaksızın spontane olarak iyileşmektedir. Şiddetli deri döküntüsü veya sistemik veya mukozal belirtilerin eşlik ettiği hafif ila orta şiddetli deri döküntüsü halinde Fosamprenavir/ritonavir tedavisine kesinlikle son verilmelidir, (bkz. Özel kullanım uyanları ve önlemleri)

Böbrek ve idrar hastalıkları

Yaygm olmayan: Böbrek taşı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygm: Yorgunluk, halsizlik

Pediyatrik hastalar: Fosamprenavir ile ritonavirin pediyatrik hastalardaki güvenlilik profili, yaşlan 2 ila 18 arasında değişen, fosamprenavir ile ritonavir alan ve daha önce nükleozid revers transkriptaz inhibitör tedavisi görmüş HIV-1 ile enfekte 158 hasta üzerinde gerçekleştirilen iki çalışmadan (APV29005 ve APV20003) elde edilen birleştirilmiş güvenlilik verileri ve 4 hafta ila <2 yaş arasında, fosamprenavir ile ritonavir alan ve daha önce nükleozid revers transkriptaz inhibitör tedavisi görmüş (bunlann 5 tanesi, ritonavir ile birlikte veya ritonavir olmadan, yalmzca tek doz fosamprenavir almıştır) HIV-1 ile enfekte 59 hasta üzerinde gerçekleştirilen üçüncü bir çalışmadan (APV20002) elde edilen güvenlilik verilerine dayanmaktadır (bkz. Klinik çalışmalar). Çocuklarda düşük dozda ritonavir olmadan fosamprenavirin güvenlilik profili, APV29005 çalışmasındaki yaşlan 2 ila 6 arasında değişen 20 hastayı içeren bir gruba dayanmaktadır.

Genel olarak, pediyatrik hastalarda ritonavir ile birlikte veya ritonavir olmadan fosamprenavirin güvenlilik profilinin, erişkinlere ilişkin klinik çalışmalarda gözlemlenen profile benzer olduğu görülmüştür.

Başta tek başına fosamprenavir alan hastalarda olmak üzere, pediyatrik hastalar arasında kusma daha sık gözlemlenmiştir. Çoğu vakanın hafif şiddetli olduğu ancak kusmanın az sayıda hastada fosamprenavir tedavisinin kesilmesine neden olduğu görülmüştür.

Bazı hastalarda, bir proteaz inhibitörü içeren anti-retroviral rejim ile subkutanöz periferik yağlarda azalmayı da kapsayan yağın yeniden dağılımı, intra-abdominal yağ düzeyinde artış, meme hipertrofisi ve retroservikal yağ (buffalo hörgücü) birikimine ilişkin vakalar bildirilmiştir. Proteaz inhibitörleri içeren rejimlerde hipertrigliseridemi, hiperkolesterolemi, insülin direnci ve hipergliseminin de aralarında bulunduğu baizı metabolik anomaliler de bildirilmiştir, (bkz. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri)

Antiretroviral proteaz inhibitörleri alan hastalarda yeni başlayan diabetes mellitus, hiperglisemi veya mevcut diabetes mellitus’un alevlenmesi bildirilmiştir, (bkz. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri)

Özellikle nükleozid analoglan ile ilişkili olarak, proteaz inhibitörleri ile CPK artışı, miyalji, miyozit ve seyrek vakalarda rabdomiyoliz, bildirilmiştir.

Antiretroviral proteaz inhibitörleri alan hemofili hastalannda, spontan kanamalarda artış bildirilmiştir, (bkz. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri)

Genel olarak, fosamprenavir tedavisi ile ilişkili olan, tedavi sırasmda beklenebilecek klinik olarak anlamlı laboratuar anomalileri transaminaz ve lipaz düzeylerinde artış, hipertrigliseridemi ve hiperkolesterolemidir.