TELZIR 700 mg 60 film tablet Uyarılar

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Telzir uyarılar, Telzir zararları, Telzir önlemler, Telzir riskler, Telzir yan etkisi, Telzir alerji, Telzir alkol, Telzir hamileler, Telzir emzirme, Telzir araç kullanımı, Telzir fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Hastalann fosamprenavir/ ritonavir kombinasyonunun ya da mevcut tüm diğer antiretroviral tedavilerin HIV enfeksiyonunu tedavi etmediği ve hala fırsatçı enfeksiyonlar ya da HIV enfeksiyonunun diğer komplikasyonlarının gelişebileceği konusunda uyanlmalan gerekmektedir. Fosamprenavir/ ritonavir kombinasyonlan dahil mevcut antiretroviral tedavilerin HlV’in cinsel temas ya da kan yoluyla bulaşma riskini önledikleri kanıtlanmamıştır. Uygun önlemlerin alınmaya devam edilmesi gerekmektedir.

Fosamprenavir bir sülfonamid kısmı içermektedir. Sülfonamid sınıfına mensup ilaçlar ile Fosamprenavir arasında çapraz duyarlılık potansiyeli olup olmadığı bilinmemektedir. TELZİR’in temel çalışmalarında sülfonamid aleıjisi olan ve olmayan hastalarda TELZİR / ritonavir kombinasyonunun döküntü riskinde artışa neden olması konusunda bir kanıt bulunmamı
ştır. Yine de TELZİR / ritonavir kombinasyonu, sülfonamid aleıjisi öyküsü olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

TELZİR’in -6 yaşından küçük çocuklarda farmakokinetiği, güvenliliği ve etkililiği henüz tespit edilmemiştir.

TELZİR’in ritonavir ile birlikte onaylanan dozlardan daha yüksek dozlarda kullanımı, bazı hastalarda transaminaz seviyelerinde artışa neden olmuştur ve bu şekilde kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Karaciğer
/
Böbrek fonksiyon bozukluğu:
Amprenavir ve ritonavirin her ikisi de temelde karaciğerde metabolize edilmektedir ve bu yüzden fosamprenavir / ritonavir kombinasyonu, hafif, orta dereceli ya da şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalara verilirken dikkatli davranılmalıdır. Hepatit B ya da C enfeksiyonu veya tedavi öncesinde transaminaz düzeyleri yüksek olan hastalarda transaminazlarda artış riski daha fazladır. Tedaviye başlamadan önce ve tedavi sırasında düzenli aralıklarla uygun laboratuvar tetkikleri yapılmalıdır.

Tıbbi ürünler - potansiyel etkileşimler:

ve Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

TELZİR ve ritonavirin halofantrin konsantrasyonlarım artabileceğinden, halofantrin ile birlikte uygulanması tavsiye edilmez. Bu durum kardiyak aritmi gibi ciddi advers etki riskini artırır (bkz.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

Hepatit C virüsü (HCVİ proteaz inhibitörleri:
HCV proteaz inhibitörleri, HIV proteaz inhibitörleri ile yapısal benzerlikler taşımaktadır ve ortak bir metabolizma yolu paylaştıklarına işaret eden kanıtlar mevcuttur. Fosamprenavirin ritonavir ve telaprevir ile eşzamanlı uygulaması, kararlı durumda gerek amprenavire gerekse telaprevire azalmış maruziyet ile sonuçlanır ve konsantrasyonların terapötik düzeyin altmda olması olasıdır. Fosamprenavir’in, ritonavir ve telaprevir ile eşzamanlı uygulanması önerilmez (bkz. Etkileşimler).

Ritonavir ile kombinasyon halinde bazı HIV proteaz inhibitörleri ile boseprevir arasında, HIV proteaz inhibitörleri konsantrasyonlarda düşüş ile sonuçlanan ve bazı durumlarda boseprevir konsantrasyonlarında düşüşe neden olan bir farmakokinetik etkileşim bildirilmiştir. Fosamprenavir ile ritonavir ve boseprevirin eşzamanlı uygulaması incelenmemiş olmakla birlikte benzer bir etkileşim olasıdır ve dolayısıyla eşzamanlı uygulama önerilmez. İmmün rekonstitüsyon durumumda otoimmün bozuklukların (Graves hastalığı, polimiyozit ve Guillain-Barre sendromu gibi) ortaya çıktığı da bildirilmiştir ancak olayın başlangıcına kadar geçen süre farklılık göstermektedir ve tedavinin başlatılmasını takiben aylar sonra görülebilir ve bazı durumlarda atipik bir tablo olabilir.

HMG-CoA redüktaz inhibitörleri lovastatin ve simvastatin CYP3A4 metabolizmasına büyük ölçüde bağımlı olduklarından fosamprenavir ve ritonavirin simvastatin ya da lovastatin ile birlikte uygulanması, rabdomiyoliz dahil miyopati riskinin artmasına neden olduğu için tavsiye edilmemektedir. Fosamprenavir ve ritonavir, CYP3A4 tarafından daha küçük ölçüde metabolize edilen atorvastatin ile birlikte uygulandığında da dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu durumda atorvastatin dozunun azaltılması düşünülebilir. Eğer bir HMG-CoA redüktaz inhibitörüyle tedavi endikasyonu mevcutsa, pravastatin ya da fluvastatin kullanılması önerilmektedir (bkz.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

Fosamprenavir’in, ritonavir ve flutikazon propiyonat veya CYP3A4 tarfmdan metabolize edilen diğer glukokortikoidlerle birlikte kullanımı, tedavinin yaran, Cushing sendromu ve sürrenal (adrenal) baskılanması da dahil sistemik kortikosteroid riskinden fazla değilse tavsiye edilmez.

Bepridil metabolizmasından sorumlu olan izozim(ler) henüz keşfedilmemiş olmakla birlikte bepridil metabolizmasından öncelikli olarak sorumlu olan metabolik yollara CYP450 enzim sistemi aracılık etmektedir. Amprenavir ve ritonavir, ilaç metabolizmasından en sık sorumlu olan CYP3A4 izoziminin inhibitörleri olduklarından ve plazmanın bepridile maruziyetindeki bir artış yaşamı tehdit edici aritmi riskini artırabileceğinden fosamprenavir ve ritonavir bepridil ile birlikte uygulanırken dikkat edilmelidir.

Amprenavir ve amiodaron, lidokain (sistemik), trisiklik antidepresanlar, kinidin ve varfarin arasında ciddi ve / veya yaşamı tehdit edici ilaç etkileşimleri meydana gelebilir. Birlikte kullanıma bağlı potansiyel güvenlilik sorunları riskini asgari düzeye indireceğinden, bu maddelerin konsantrasyonlan takip edilmelidir (varfarin - Uluslararası Normalize Edilmiş Oran (INR) takibi).

Fosamprenavir /ritonavir kombinasyonu alan hastalara aynı zamanda PDE5 inhibitörlerinin (ör. Sildenafil, vandenafıl, tadalafil) de uygulanması tavsiye edilmemektedir, TELZİR ve ritonavirin PDE5 inhibitörleri ile birlikte uygulanması PDE5 inhibitörünün konsantrasyonunun önemli ölçüde artışıyla sonuçlanacaktır ve bu da hipotansiyon, senkop, görmede değişiklikler ve priapizm gibi PDE5 inhibitörleri ile ilişkili advers olaylara neden olabilir {bkz.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

Amprenavirin rifabutin ile birlikte verilmesi, rifabutin plazma konsantrasyonlarında (EAA) %200 oranında bir artışa yol açmaktadır. Ritonavir fosamprenavir ile birlikte uygulandığında, rifabutin konsantrasyonlarında daha da büyük bir artış olması beklendiğinden rifabutin için önerilen dozun en az %75 oranında azaltılması tavsiye edilmektedir ve hastalann klinik takip altında tutulması gerekmektedir (bkz.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

Fosamprenavir/ritonavir kombinasyonu kullanılırken Hypericum perforatum

(St John’s Wort; san kantaron olarak da bilmen) içeren ilaçlann kullanılması tavsiye edilmez. Indinavir ile yapılan farmakokinetik bir çalışma, birlikte uygulandıklarında
Hypericum perforatum"
un amprenavir ve/veya ritonavirin serum konsantrasyonlanm azaltabileceğini göstermektedir
{bkz.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

Hormon replasman tedavisi olarak, fosamprenavir ve ritonavirin östrojen ve/veya progesteronla birlikte uygulanması ile ilgili veri yoktur. Fosamprenavir ve ritonavirle yapılan bu tedavilerin etkililiği ve güvenliliği tespit edilmemiştir.

Hemofilik hastalar:

Proteaz inhibitörleriyle tedavi edilen A ve B tipi hemofilik hastalarda, spontan cilt hematomlan ve hemartrozlan dahil artmış kanama raporları bulunmaktadır. Bazı hastalarda faktör VIII uygulanmıştır. Bildirilen vakalann yansından çoğunda proteaz inhibitörleriyle tedaviye devam edilmiş ya da tedavi kesilmişse bile tekrar başlanmıştır. Etki mekanizması keşfedilmemiş olsa da bir sebep-sonuç ilişkisi olduğu düşünülmüştür. Bu nedenden ötürü hemofilik hastalann kanama artışı olasılığı konusunda bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

Hiperglisemi:

Proteaz inhibitörleri dahil antiretroviral tedavi alan hastalarda şeker hastalığı, hiperglisemi başlangıcı ya da mevcut şeker hastalığında alevlenme meydana gelebildiği bildirilmiştir. Bu olayların tedavisi için bazı hastalarda insülin veya oral hipoglisemik ajan uygulamasına başlanması ya da doz ayarlanmasının yapılması gerekebilir. Bazı vakalarda aynı zamanda diyabetik ketoasidoz da görülmüştür. Proteaz inhibitör tedavisi ile bu olaylar arasında nedensel bir ilişki kurulmamıştır.

Vücut yağının dağılımında değişiklik:

Bir proteaz inhibitörü içeren rejimler dahil kombinasyon antiretroviral tedavi bazı hastalarda vücut yağı dağılımında değişime/birikime neden olmuştur. Nedensel bir ilişki kurulmamıştır.

Lipid yükselmesi:

Fosamprenavir + ritonavir tedavisi, trigliserit ve kolesterol

konsantrasyonlarında artışlara neden olmuştur. Fosamprenavir tedavisine başlamadan önce ve tedavi sırasmda da düzenli aralıklarla trigliserit ve kolesterol testleri yapılmalıdır. Lipid bozuklukları klinik olarak gerektiği şekilde tedavi edilmelidir.

İmmun Rekonstitüsyon Sendromu:

Şiddetli immun yetmezliği olan HIV ile enfekte hastalarda, antiretroviral (ART) tedavinin başlangıcında asemptomatik veya rezidüel fırsatçı enfeksiyonlara bağlı yangı (inflamasyon) reaksiyonlan meydana gelebilir ve ciddi klinik durumlara veya semptomlarda kötüleşmeye neden olabilir. Tipik olarak benzer reaksiyonlar, ART tedavisinin ilk birkaç haftasında veya ayında gözlenir. Cytomegalovirus retinitis, genel ve/veya fokal mycobacteria enfeksiyonlan ve
Pneumocystis jiroveci (P. carinii) pneumonia

konu ile ilgili örneklerdir. Herhangi bir yangı belirtisi gecikmeden değerlendirilmeli ve gerektiğinde tedaviye başlanmalıdır. İmmün rekonstitüsyon durumumda otoimmün bozuklukların (Graves hastalığı, polimiyozit ve Guillain-Barre sendromu gibi) ortaya çıktığı da bildirilmiştir ancak olayın başlangıcına kadar geçen süre farklılık göstermektedir ve tedavinin başlatılmasını takiben aylar sonra görülebilir ve bazı durumlarda atipik bir tablo olabilir.

Osteonekroz:

Etiyolojinin çok faktörlü olduğu düşünülmekle birlikte (kortikosteroid kullanımı, alkol tüketimi, şiddetli immün sistem baskılanması, yüksek vücut kitle indeksi gibi), özellikle ilerlemiş HIV hastalığı olan ve/veya kombinasyon antiretroviral tedaviye (CART) uzun süreli maruziyetin söz konusu olduğu hastalarda osteonekroz olguları bildirilmiştir. Eklem ağrıları, eklem tutulması ya da hareket güçlüğü deneyimlemeleri durumunda hastalara, hastaneye başvurmaları önerilmektedir.

Bu tıbbi ürün her dozunda 57 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Tek başma ya da ritonavirle kombinasyon halindeki TELZİR'in araba ve makine kullanma üzerindeki etkisine ilişkin herhangi bir çalışma gerçekleştirilmemiştir. Bununla birlikte, TELZİR sersemlik, baş dönmesi ve yorgunluk gibi istenmeyen etkilere neden olabileceğinden beceri gerektiren işler yapılırken dikkatli olunmalıdır.