TELEBRIX 35 100 ml Etkileşimi

Guerbet Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Telebrix etkileşimi, Telebrix etken madde, Telebrix yardımcı maddeler, Telebrix alkol, Telebrix etkileşim, Telebrix kullananlar, Telebrix dozu, Telebrix kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Tıbbi ürünler

Biguanid (Metformin) grubu antidiyabetikler (ayrıca bakınız Bölüm 4.4 Böbrek yetmezliği)

•    Normal böbrek fonksiyonu olan hastalarda biguanid tedavisi devam edebilir.

•    Orta derece böbrek yetmezliği olan hastalarda (eGFR 30-59 mL/dk/1.73m ):

o eGFR > 45 mL/dk/1.73m2 olan hastalarda biguanid tedavisine devam edilebilir.

o eGFR 30-44 mL/dk/1.73m ise, uygulamadan 48 saat öncesinde biguanid alımını durdurmalıdırlar. Uygulamadan 48 saat sonra, böbrek fonksiyonları

kötüleşmemişse yeniden başlayabilirler.

•    eGFR< 30 mL/dk/1.73m olan hastalarda (kronik böbrek yetmezliği grade 4 ve 5), hipoksi veya karaciğer fonksiyonlarını bozan eşzamanlı bir başka hastalık söz konusu ise biguanid kontrendikedir. Herhangi bir iyotlu kontrast madde uygulanmadan once dikkatli bir risk/yarar değerlendirmesi yapılmalıdır.

•    Acil hastalarda, kontrast madde uygulanmasıyla birlikte biguanid alımı durdurulmalıdır. Uygulama sonrası hasta laktik asidoz açısından takip edilmelidir. Eğer serum kreatinin/eGFR, uygulama öncesi düzeyde ise kontrast madde uygulanmasından 48 saat sonra yeniden başlanılabilir.

Radyofarmasötikler

Riskli hastalarda hipertroidizm veya hipotiroidi tetiklenmesi görülebilir.

İyotlu kontrast madde, birkaç hafta süresince tiroidin radyoaktif iyot alımını etkileyebilir. Bu durum tiroid sintigrafisinde zayıf tutulum ve iyot-131 tedavisinde etkisizlik yaratabilir.

Renal tübüler salgılanan radyofarmasötiklerin enjeksiyonu ile renal sintigrafi gerçekleştirilmesi planlandığında, bu işlemin iyotlu kontrast maddenin enjeksiyonu öncesinde gerçekleştirilmesi önerilmektedir.

Beta-blokörler, vazoaktif maddeler, anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri, anjiyotensin reseptör antagonistleri

Bu ilaçlar, kardiyovasküler kompansasyon mekanizmalarında zayıflamaya yol açabilirler. Özellikle bronşiyal astım varlığında beta-blokör kullanan hastalarda hipersensivite reaksiyonları daha şiddetlenebilir. Bu hastalar, beta agonistlerle standard hipersensitivite tedavisine cevap vermeyebilirler.

Bu tür tedavi alan hastalar hakkında doktor önceden bilgilendirilmeli ve gerekli acil canlandırma ekipmanı hazır bulundurulmalıdır.

Diüretikler

Diüretiklerin dehidratasyon riski nedeniyle akut böbrek yetmeziği riskini en aza indirgemek için öncelikle sıvı ve elektrolit rehidratasyonu sağlanmalıdır.

TELEBRIX 35, hiperosmolar özelliğinden dolayı diüretik etki gösterebilir.

İnterlökin -2

İnterlökin -2 ile yapılan daha önceki tedavilerde (IV yol) kontrast maddelere karşı reaksiyon riski artabilir. Deri döküntüsü, yüzde kızarıklık, eritem, ateş veya nezle benzeri semptomlar veya daha seyrek olarak hipotansiyon, oligüri veya böbrek yetmezliği görülebilir.

Nefrotoksisite potansiyeli olan ürünler (Detaylı bilgi için Bölüm 4.4’e -Böbrek yetmezliği bakınız

Fibrinolitik maddeler

Kontrast maddenin, konsantrasyona bağlı olarak fibrinolitik maddelerin etkisi azalttığı in vitro olarak gösterilmiştir. Fibrinolitik maddeye göre değişen bu enzim inhibisyonu nedeniyle iyotlu kontrast maddenin aynı anda uygulanması önerilmemektedir.

Diğer etkileşmeler

Plazma ve idrardaki yüksek iyotlu kontrast madde konsantrasyonu, in vitro olarak biluribin, protein ve inorganik madde (demir, bakır, kalsiyum ve fosfat) ölçümlerini etkileyebilir. Bu nedenle uygulamadan sonraki 24 saat içerisinde bu maddelerin ölçümü yapılmamalıdır.

Tiroid fonksiyonları, tiroid testleri, (Detaylı bilgi için Bölüm 4.4’e bakınız)

İdrar iyot düzeyi normale dönene kadar herhangi bir yolla kontrast madde uygulaması, hormon konsantrasyonlarını ve tiroid ile iyot alımını veya tiroid kanseri metastazlarını etkiler. Tiroid testleri değişeceğinden dolayı, bu testler, radyolojik inceleme öncesinde gerçekleştirilmelidir. İyotlu kontrast maddenin uygulanmasını takip eden haftalar içerisinde testler gerekli ise, tiroid hormonları (tiroksin, triiyodotironin) doğrudan incelenmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Pediyatrik popülasyon:

Küçük çocuklar (1 yaş altı) ve özellikle yenidoğanlar elektrolit dengesizliğine ve hemodinamik değişikliklere karşı çok hassastır. Verilen kontrast madde miktarı, radyolojik işlemin teknik performansı ve hastanın durumu hususunda dikkatli olunmalıdır.