TASIGNA 200 mg 112 kapsül Etkileşimi

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Tasigna etkileşimi, Tasigna etken madde, Tasigna yardımcı maddeler, Tasigna alkol, Tasigna etkileşim, Tasigna kullananlar, Tasigna dozu, Tasigna kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Nilotinibin serum konsantrasyonlarını arttırabilecek aktif maddeler :

Nilotinib çoğunlukla karaciğerde metabolize edilmekte olup, ayrıca çoklu ilaç dışarı atım pompası, P-glikoprotein (Pgp) için de bir substrattır. Bu nedenle, sistemik olarak emilen nilotinibin absorpsiyonu ve takiben eliminasyonu CYP3A4 ve/veya Pgp üzerinde etkisi olan ilaçlardan etkilenebilir. Sağlıklı deneklerde güçlü CYP3A4 inhibitörü ketokonazol ile birlikte uygulandığında nilotinibin biyoyararlanımı 3 misli artmıştır. Bu nedenle güçlü CYP3A4 inhibitörleri (ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, ritonavir, klaritromisin ve telitromisin dahil olmakla birlikte bunlarla sınırlı değildir) ile eş zamanlı tedaviden kaçınılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2.ve Bölüm

4.4.). CYP3A4 inhibisyonuna yol açmayan ya da minimum düzeyde yol açan alternatif ilaçlarla eşzamanlı tedavi düşünülmelidir.

Nilotinibin serum konsantrasyonlarını azaltabilecek aktif maddeler :

CYP3A4 aktivitesini indükleyen ilaçlar nilotinibin metabolizmasını artırmak suretiyle plazma konsantrasyonlarını azaltabilir. CYP3A4’ü indükleyen ilaçların (örneğin; fenitoin, rifampisin, karbamazepin, fenobarbital ve St. John’s Wort) eşzamanlı kullanımı nilotinibe olan maruziyeti azaltabilir. CYP3A4 indükleyicilerinin endike olduğu hastalarda, nispeten düşük bir indüksiyon potansiyeline sahip alternatif ajanların kullanımı düşünülmelidir .

Sistemik konsantrasyonları nilotinib tarafından değiştirilebilecek aktif maddeler : Nilotinib CYP3A4, CYP2C8, CYP2C9 ve CYPD6’nın in vitro olarak yarışmalı inhibitörü olup, bu enzimler tarafından elimine edilen ilaçların serum konsantrasyonlarını artırabilmektedir. Ayrıca, TASIGNA’nın sağlıklı deneklerde midazolam ile tek doz olarak uygulanması midazolam maruziyetini %30 oranında artırmıştır. TASIGNA bu enzimlerin dar bir terapötik indekse sahip substratları [örneğin ergo alkaloidleri(ergotamin, dihidroergotamin)] ile birlikte kullanılırken, dikkatli olunmalıdır. Varfarin CYP2C9 ve CYP3A4 tarafından metabolize edildiği için, dikkatle verilmelidir. Antikoagülasyon için diğer ilaçlar düşünülmelidir.

Anti-aritmik ilaçlar ve QT uzamasına neden olabilecek diğer aktif maddeler :

Nilotinib, amiodaron, disopramid, prokainamid, kinidin ve sotalol gibi anti-aritmik ilaçlar ve klorokin, halofantrin, klaritromisin, haloperidol ve metadon gibi QT uzamasına yol açabilecek diğer ilaçları kullanan hastalar da dahil olmak üzere QT uzaması gözlenen ya da gözlenebilecek hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (Bkz.
Bölüm 4.4.).

Serum konsantrasyonlarını etkileyebilecek diğer etkileşmeler :

TASIGNA’nın emilimi, yemekle birlikte alındığında artarak, daha yüksek bir serum konsantrasyonuna yol açmaktadır (Bkz. Bölüm 4.2., Bölüm 4.4. ve Bölüm 5.2).
TASIGNA yemekle birlikte değil, öğünden 2 saat sonra alınmalıdır. Doz alındıktan sonra en az bir saat yemek yenmemelidir. Greyfurt suyu ya da CYP3A4’ü inhibe ettiği bilinen diğer besinler tüketilmemelidir .

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.
Pediyatrik popülasyon: