SEVOPEL MR 2.5/120 mg 28 kapsül Kullananlar

Celtis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.SEVOPEL MR kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

SEVOPEL MR'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

- SEVOPEL MR’ın bileşiminde bulunan maddelerden herhangi birine, efedrine, diğer piperazinlere veya diğer adrenerjik ilaçlara karşı aleıjiniz var ise (aşırı duyarlı iseniz),

- Şiddetli yüksek tansiyon veya koroner arter (kalbi besleyen damar) hastalığınız varsa,

- Kalp atımının hızlanmasının (taşikardinin) eşlik ettiği hastalığınız var ise,

  • Dihidroergotamin içeren bir ağrı kesici ilaç alıyorsanız,
  • Ağır böbrek yetmezliğiniz varsa,
  • Monoamin Oksidaz (MAO) İnhibitörü olarak bilinen    depresyon    (ruhsal çökkünlük)
  • ilaçlan kullanıyorsanız veya son 14 gün içinde kullandıysanız (kan basıncınızda ani yükselmeye sebep olabilir),

  • Geçmişte inme (felç) geçirdiyseniz,
  • - Beyin kanamasına bağlı inme geliştiren yüksek risk grubundaysanız,

    - Diğer sempatomimetrik ilaçlar (burun tıkanıklığı giderici ilaçlar, iştah bastıncı ilaçlar ya da amfetamin benzeri psikostimülanlar) veya beta blokör ilaç (atenolol, metaprolol ve benzeri etken maddelerini içeren ve kalp atım hızını azaltan, tansiyonu düşüren ilaçlar) kullanıyorsanız,

    - Tiroid hormonlarının aşırı salgılanması (hipertiroidi) kontrol edilemiyorsa,

    - Böbrek üstü bezinizde tansiyon yükselmesine sebep olan bir tümör varsa (feokromositoma),

  • İşeyememe sonucu mesanede aşırı idrar birikmeniz (idrar    retensiyonu) varsa,
  • 12 yaşın altındaysanız (12 yaş altı çocuklarda),
  • SEVOPEL MR’ı kullanmayınız.

    SEVOPEL MR'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

  • Kalp damar hastalığınız varsa,
  • Kalp hastalığı nedeni ile dijital kullanıyorsanız,
  • Kalp atar damarlarınızda daralma (iskemik kalp hastalığı) varsa,
  • Diyabet (şeker hastalığı) hastalığınız varsa,
  • Yüksek kan basıncınız (Hipertansiyon) varsa,
  • - Kalp atımınız normal ritmini kaybediyorsa (kardiyak aritmi),

  • Göz tansiyonun artması (glokom) durumunda,
  • Halüsinasyonlar, huzursuzluk, uyku düzensizliğiniz varsa,
  • - Orta derecede böbrek veya şiddetli karaciğer yetmezliğiniz varsa,

  • 60 yaşın üzerinde iseniz,
  • Sempatomimetik etki gösteren ilaçlar [dekonjestanlar    (burun tıkanıklığını giderici
  • ilaçlar)], iştah kesiciler, amfetamin, trisiklik anti depresanlar gibi) alıyorsanız, (Seyrek olarak psödoefedrin dahil olmak üzere sempatomimetik sistemi uyaran ilaçlarla beyinin arka bölümünde iyileşebilen beyin dokusu harabiyeti (PRES) ve beyin damarlarında iyileşebilen daralma (RCVS) bildirilmiştir. Belirtiler ani başlangıçtı şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve görme bozukluğudur. Olguların çoğu uygun tedavi ile birkaç günde düzelmiştir. PRES/RCVS belirti ve semptomları gelişmesi halinde psödoefedrin hemen kesilmelidir.)

    - Yüksek tansiyonu düşüren (antihipertansif) ilaçlar alıyorsanız,

    - Alkol veya merkezi sinir sistemi depresanları (baskılayıcıları) olarak bilinen ilaçlar kullanıyorsanız,

    - Prostat büyümesi veya mesane boşalmasında tıkanıklığınız varsa,

    - Kanın aşırı derecede pıhtılaşması riskini taşıyan bir hastalığınız varsa (enflamatuvar barsak hastalığı gibi),

    - Kalbin çalışma hızıyla ilişkili kalıtsal bir hastalığınız varsa (uzamış QT sendromu ve Torsades de Pointes) veya bu hastalıkların sizde olduğundan şüpheleniliyorsa,

    SEVOPEL MR’ı dikkatli kullanınız.

  • 5 günden daha uzun süre kullanılmayınız.

Bu uyarılar geçmişte herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.

SEVOPEL MR'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

SEVOPEL MR’ı, aç ya da tok kamına alabilirsiniz. SEVOPEL MR’ın alkolle birlikte kullanılması sakıncalıdır.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

• SEVOPEL MR’ın hamile kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri yoktur. SEVOPEL MR hamile kadınlara verilmemelidir, çünkü hamilelik boyunca güvenli olup olmadığı kanıtlanmamıştır.

• SEVOPEL MR’ın hamile kadınlarda, kazara uygulanması, hamilelik veya fetus/yeni doğan bebeğin sağlığı üzerinde ters bir etki oluşturmamış olsa dahi SEVOPEL MR’ın kullanımı kesilmelidir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Setirizin ve psödoefedrin anne sütüne geçtiği için, SEVOPEL MR’ı sadece doktorunuzun kullanmanız gerektiğine karar verdiği durumlarda kullanınız.

Araç ve makina kullanımı

SEVOPEL MR alan hastaların, özellikle motorlu taşıt ve tehlikeli makineler kullanılacaksa, dikkat etmeleri ve önerilen dozları aşmamaları önerilir, ayrıca yan etki (uyuşukluk, yorgunluk, bitkinlik, sersemlik hissi, vb.) görülme olasılığını da dikkate almaları gerekir. Baş dönmeniz varsa araç ve makine kullanmayınız.

SEVOPEL MR'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

SEVOPEL MR, lesitin (soya (E322)) içermektedir. Eğer fıstık ya da soyaya aleıjiniz varsa bu tıbbi ürünü kullanmayınız.

Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Yüksek tansiyonlu bir hastaysanız ve beraberinde ağrı ve enflamasyonda kullanılan nonsteroidal antiinflamatuvar (steroid yapıda olmayan bir iltihap çözücü) bir ilaç hem de SEVOPEL MR alıyorsanız bu ilacı dikkatli kullanınız.

Beyin kanamasına bağlı inme riskini arttıran faktörlere sahip bir hastaysanız ve beraberinde kan damarlarını daraltıcı ilaçlar (bromokriptin, pergolid, lisurid, kabergolin, ergotamin gibi) ve diğer burun tıkanıklığını giderici (dekonjestan) ilaçlarla (fenilpropanolamin, fenilefrin, efedrin gibi) birlikte SEVOPEL MR alıyorsanız bu ilacı dikkatli kullanınız.

Hassasiyeti olan hastalarda, setirizin ya da levosetirizinin merkezi sinir sistemi üzerinde etkisi olan diğer ilaçlar ile birlikte alınmasının uyanıklık üzerine olumsuz etkisi olabilir.

Depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaç olan Monoamin Oksidaz İnhibitörleri (MAOİ) ile sempatomimetik aminleri aynı zamanda kullanıyorsanız kan basıncınızda artış (hipertansiyon) ve tansiyon yükselmesine bağlı bir kriz meydana gelebilir. Bu durum MAO inhibitörleri ile tedavinin kesilmesinden sonraki 2 hafta içinde de görülebilir. Bu nedenle SEVOPEL MR tedavisine başlanabilmesi için MAOİ ile tedavi kesildikten sonra en az 14 gün geçmiş olmalıdır.

Depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaç olan moklobemid ile birlikte kullanımı hipertansif kriz (ciddi kan basıncı yükselmesi) riski oluşturur

SEVOPEL MR içeriğindeki burun tıkanıklığı giderici ilaçlar, trisiklik antidepresanlar (örneğin amitriptilin, imipramin), iştah kesici ilaçlar (örneğin deksfenfluramin, sibutramin) ve bazı sinir sistemi uyarıcı ilaçlar (örneğin metilfenidat, atomoksetin) veya MAOLleri (örneğin moklobemid, fenelzin) ile beraber kullanılması bazen tansiyon yükselmesine neden olabilir. İlacın psödoefedrin içermesinden dolayı, bretilyum, betanidin, guanitidin, debrizokin, metildopa ve alfa- ve beta-adreneıjikbloker ilaçlar gibi tansiyonu düşüren ilaçların etkisini kısmen tersine çevirebilir.

Kardiyak glikozitlerle (kalp yetmezliğinde kullanılır) birlikte kullanım kalp ritmi bozukluğu riskini artırır.

Ergot alkoloidleri (ergotamin ve metiserjit; migren tedavisinde kullanılır) ile birlikte kullanılması yan etki riskini artırır.

Doğumu kolaylaştırmak için kullanılan oksitosin ile birlikte hipertansiyon riskini artırır.

SEVOPEL MR, yüksek tansiyonlu hastalann tedavisinde kullanılan (antihipertansif) beta adreneıjik reseptör blokerleri ve metildopa, guaneridin ve rezerpin gibi ilaçların etkilerini azaltabilir.

Linezolid olarak bilinen bir antibiyotiğin psödoefedrin ile birlikte uygulanması, kan basıncı normal olan hastalarda kan basıncında artışa neden olabilir.

Psödoefedrin, dijital (bir kalp ilacı, digoksin) ile eş zamanlı kullanıldığında ektopik pacemaker (kalp atımı için uyarı oluşturan merkez dışından uyarı oluşması) aktivitesinde artış meydana gelebilir. Bu nedenle kanda tedavi için gerekli dijital seviyesi sağlanmış (dijitalize) hastalarda SEVOPEL MR kullanımından kaçınılmalıdır.

Halojenli anestezik ajanlarla eş zamanlı kullanım, kalpte ventriküllerde meydana gelen ritim bozukluğunu arttırabilir veya kötüleştirebilir.

Antasitler ve proton pompa inhibitörleri olarak bilinen mide ilaçlan, psödoefedrinin emilim hızını artırır; kaolin ise azaltır.

SEVOPEL MR antihistaminik etkisinden dolayı, alerji deri testlerinin sonuçlannı etkileyebilir, bu testleri uygulamadan önce uygun bir annma dönemi gerekir.