SEVLURAN inhilasyon çözeltisi 250 ml Kullananlar

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.SEVLURAN kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

SEVLURAN'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

• SEVLURAN veya başka bir anestezi ilacına karşı alerjik iseniz,

Sizin veya ailenizin herhangi bir ferdinin bir ameliyat sırasında malign h|pertermi (vücut sıcaklığında hızlı artış) adı verilen bir durum yaşadığını biliyorsanız,

Daha önce genel anestezi aldıysanız, özellikle kısa bir dönem içinde genel anestezi tekrarlandı ise servis doktorunuza, cerrahım/a veya anestezi uzmanınıza söyleyiniz. Bazı anestezikler bazen ciltte sararma (sanlık) gibi sorunlara neden olabilirler Halojenli anesteziklerle ilişkilendirilen sarılık, ateş ve/veya eozinofıli ile birlikte açıklanamayan orta şiddetli/şiddetli karaciğer fonksiyon bozukluğu hikayesiniz varsa. Genel anestezi kontrendike (uygulanmaması gerekiyor ise) ise.

SEVLURAN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer;

• Eğer QT uzaması (elektrokardiografı'de (EKG) belirli bir zaman aralığınd ı uzama) veya QT uzaması ile ilişkilendirilebilen torsades de pointes (spesifik bir kalp ritim bozukluğu tipidir) mevcut ise (Sevofluranın bunlara bazen neden| olduğu bilinmektedir.),

• Eğer mitokondri (vücudu oluşturan hücrelerin kritik bölümleri) ile lgili bir hastalığınız varsa,

• Eğer nöbet riskiniz varsa ya da eğilimli iseniz.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.

yer alan /iniz.

Yukarıdakilere ilave olarak, eğer Sevofluran çocuğunuza uygulanıyor ise ve aşağıdı durumlar mevcut ise servis doktorunuza, cerrahınıza veya anestezi uzmanınıza söyle

Eğer;

Nöbet veya nöbet hastalığı (kriz) mevcut ise (Sevofluran nöbet riskini artırab|lir.), Pompe hastalığı (metabolik bir hastalık) mevcut ise (Sevofluran bazı durumlarda ciddi olabilen anormal kalp ritmine neden olabilir),

Duchenne musküler distrofısi gibi ciddi bir kas hastalığı mevcut ise,

Mitokondri yal bir hastalık mevcut ise (doğuştan gelebilen bir hastalık olabilf* ve kalp, beyin ve böbrek özel hücrelerini etkileyebilir).

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamile iseniz veya hamile olma olasılığınız var ise doktorunuza söyleyiniz.

Hamilelerde kullanımı ile ilgili yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar yoktur. Bundan dolayı sevofluran, hamilelerde ancak gerektiğinde kullanılmalıdır.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Sevofluranın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Sevofluran uygulamasını takiben 48 saat süre ile emzirmenin durdurulması ve bu aralıkta sağılan sütün atılmajsı tavsiye edilir.

Araç ve makina kullanımı

Diğer ajanlarla olduğu gibi, makina kullanmak gibi zihin açıklığı gerektiren akı ivitelerin başarılması, genel anestezi sonrası bir müddet bozulabilir, Sevofluran anestezisinden sonra doktorunuz kullanabileceğinizi söyleyene kadar araç ve tehlikeli makina kullanmayınız.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

• Sakinleştirici (benzodiazepin) ve ağrı kesiciler (opioidler) sevofluranın akci keselerindeki konsantrasyonunu azaltabilir.

ier hava

r hava

YP)2E1)

’ın daha

jın (sinir süresini

• Azotlu gaz (nitröz oksit) ile beraber kullanıldığında sevofluranın keselerindeki maksimum konsantrasyonu azalır.

akci^ ;e

• SEVLURAN’ın vücutta parçalanması, karaciğer enziminin (sitokrom P450 (C bilinen aktivite hızlandırıcıları (öm. izoniyazid ve alkol) ile artabilir.

• Damardan verilen anestezik (öm. propofol) kullanımı sonrasında SEVLURAb düşük konsantrasyonları gerekebilir.

• SEVLURAN, depolarize etmeyen kas gevşeticilerin yaptığı nöromusküler bloks kas kavşağında sinir iletiminin durdurulması), hem yoğunluğunu hem de etki etkiler.

• Sevofluran ve dolaylı etki gösteren sempatomimetik (sempatik aktiviteyi arttırafı ürünlerin (amfetaminler, efedrin) eşzamanlı kullanımında akut hipertansif e yüksek tansiyon atağı) riski bulunmaktadır.

ilaçlar) (ani

ptzot

• Verapamil ve sevofluran eş zamanlı uygulandığında atriyoventriküler iletimin sinyal iletimin) bozulduğu gözlemlenmiştir.

(kalpteki

edilmiş

uyanma

• Uzun süre San Kantaron (Sı John’s Wort) ile tedavi gören hastalarda halojene inhalasyon anestezikler ile anesteziden kaynaklanan ciddi hipotansiyon ve geç bildirilmiştir.