REBIF 22 kullanıma hazır 3 adet şırınga Zararları

Serono Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Rebif zararları, Rebif önlemler, Rebif riskler, Rebif uyarılar, Rebif yan etkisi, Rebif istenmeyen etkiler, Rebif cinsel, Rebif etkileri, Rebif tedavi dozu, Rebif aç mı tok mu, Rebif hamilelik, Rebif emzirme, Rebif alkol, Rebif kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

REBİF tedavisine eşlik eden advers reaksiyonların en yüksek oranı grip benzeri sendromlara aittir. Grip benzeri semptomlar tedavinin başlangıcında önemlidir ve devam eden tedavi ile sıklığı azalır REBİF ile tedavi edilen hastaların yaklaşık %70’inde, tedavinin başlamasından sonraki ilk 6 ay içinde tipik interferon grip benzeri sendrom görülmesi beklenebilir. Ayrıca yaklaşık %30 hastada, daha çok hafif enflamasyon ve eritem olmak üzere enjeksiyon yeri reaksiyonu görülebilir. Karaciğer fonksiyonlarının laboratuvar değerlerinde belirtisiz artış ve lökosit sayısında azalma da sık görülmektedir.

IFN-beta-1a ile gözlenen yan etkilerin çoğunluğu genellikle hafif ve geri dönüşümlü olup, doz azaltılmasına iyi yanıt verir. Kalıcı veya şiddetli istenmeyen etkiler söz konusu olduğunda hekimin değerlendirmeleri çerçevesinde, REBİF’in dozu geçici olarak azaltılabilir ya da tedavi kesilebilir.

Aşağıda bildirilmiş olan advers etkiler, oluşma sıklığına göre sınıflandırılmıştır. Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

İstenmeyen etkiler herbir sıklık grubu içinde, azalan ciddiyetine göre sunulmaktadır.

Bildirilen veriler, multipl sklerozda yapılmış klinik çalışmalar havuzundan elde edilmiştir (plasebo=824 hasta; haftada üç kez REBİF 22 mcg = 398 hasta; haftada üç kez REBİF 44 mcg = 727 hasta) ve 6 ayda gözlenen yan etkilerin sıklığını göstermektedir (plasebodan fazlalığını). Advers etkiler görülme sıklığına ve MedDRA organ sistem sınıflamasına göre aşağıda listelenmiştir.

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: enjeksiyon yerinde apse Bilinmiyor: selülit dahil enjeksiyon yeri enfeksiyonları

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Nötropeni, lenfopeni, lökopeni, trombositopeni, anemi Bilinmiyor: Trombotik, trombositopenik purpura/Hemolitik üremik sendrom

Endokrin hastalıkları

Yaygın olmayan: çoğunlukla hipotiroidizm ya da hipertiroidizm olarak ortaya çıkan tiroid disfonksiyonu

Psikiyatrik hastalıkları

Yaygın: Depresyon, uykusuzluk Bilinmiyor: intihar girişimi

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Başağrısı

Bilinmiyor: nöbetler multipl skleroz alevlenmelerini taklit edebilen geçici nörolojik semptomlar (yani hipoestezi, kas spazmı, paraestezi, yürümede zorluk, müsküloskeletal sertlik)

Göz hastalıkları

Bilinmiyor: Retinal vasküler hastalıklar (örn. retinopati, pamuk lekeler ve retinal atardamarın veya toplardamarın tıkanması)

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: Diyare, bulantı, kusma

Deri ve derialtı doku hastalıkları

Yaygın: Kaşıntı, döküntü, eritematöz döküntü, makülo-papüler döküntü

Bilinmiyor: Anjioödem, ürtiker, eritema multiforme, eritema multiforme benzeri deri

tepkimeleri, Stevens-Johnson sendromu, saç dökülmesi

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Miyalji, artralji

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine iliskin hastalıkları

Çok yaygın: Enjeksiyon yeri enflamasyonu, enjeksiyon yeri reaksiyonu, grip benzeri semptomlar

Yaygın: Enjeksiyon yerinde ağrı, yorgunluk, sertlik, ateş Yaygın olmayan: Enjeksiyon yeri nekrozu, enjeksiyon yerinde kitle

Arastırmalar

Çok yaygın: asemptomatik transaminaz artışı Yaygın: Ciddi transaminaz yükselmeleri

Solunum, göğüs ve mediastinal bozukluklar

Bilinmiyor: solunum güçlüğü

Bağısıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: anafilaktik reaksiyonlar

Vasküler bozukluklar

Bilinmiyor: tromboembolik olaylar

Hepato-bilier hastalıkları

Bilinmiyor: sarılık ile veya sarılık olmaksızın hepatit

Bilinmiyor* Pazarlanmasından sonraki dönemde tanımlanmış advers etkiler (sıklığı bilinmiyor)

İnterferon beta, şiddetli karaciğer hasarına yol açma potansiyeline sahiptir. Nadir görülen semptomatik karaciğer fonksiyon bozukluğunun mekanizması bilinmemektedir. Şiddetli karaciğer hasarı oluşan vakaların çoğu tedavinin ilk 6 ayında oluşmuştur. Özel bir risk faktörü gösterilmiş değildir. Karaciğer fonksiyon bozukluğuna ait sarılık veya diğer klinik semptomlar görülürse REBİF tedavisi sonlandırılmalıdır (bakınız kısım 4.4).

İnterferonların uygulaması sırasında; anoreksi, baş dönmesi, anksiyete, aritmi, vazodilasyon ve çarpıntı, menoraji ve metroraji görülebilmektedir.

İnterferon beta ile tedavi sırasında artmış otoantikor oluşumu ortaya çıkabilir.