NUVARING vajinal 1 halka {Schering-plough} Etkileşimi

Schering Plough Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Nuvaring etkileşimi, Nuvaring etken madde, Nuvaring yardımcı maddeler, Nuvaring alkol, Nuvaring etkileşim, Nuvaring kullananlar, Nuvaring dozu, Nuvaring kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Etkileşimler:

Hormonal kontraseptifler ve diğer ilaçlar arasındaki etkileşim ani kanamalara ve/veya yetersiz kontrasepsiyona yol açabilir. Literatürde aşağıdaki etkileşimler bildirilmiştir.

Hepatik metabolizma: seks hormonlarının klirensinde artışa sebep olan mikrozomal enzimleri indükleyen ilaçlarla (örn. fenitoin, fenobarbital, pirimidon, karbamazepin, rifampisin ve muhtemelen de okskarbazepin, topiramat, felbamat, ritonavir, griseofulvin ve St. John’s wort içeren ürünler) etkileşimler ortaya çıkabilir.

Bu ilaçları kullanan kadınların NUVARING’e ilaveten geçici olarak ek bir bariyer metodunu kullanmaları veya başka bir kontrasepsiyon metodunu seçmeleri önerilir.
Mikrozomal enzim indükleyici ilaçlarla bariyer metodu eş zamanlı ilaç uygulamaları sırasında ve ilacın kesilmesini izleyen 28 gün boyunca kullanılmalıdır.

Eş zamanlı ilaç uygulamasının 3 haftalık bir halka siklusunu aşması durumunda, olağan halkasız dönem atlanarak derhal bir sonraki halka yerleştirilmelidir.

Kontraseptif yetersizlikler ayrıca penisilinler ve tetrasiklinler gibi antibiyotikler ile birlikte bildirilmiştir. Bu etkinin mekanizması açıklığa kavuşturulmamıştır. Bir farmakokinetik etkileşim çalışmasında, NUVARING kullanımı süresince 10 gün boyunca amoksisilin (875 mg, günde 2 kere) veya doksisiklinin (birinci günde 200 mg, takip eden günlerde günde 100 mg) oral olarak alınması, etinilöstradiol (EÖ) ve etonogestrelin farmakokinetiklerini anlamlı olarak etkilememiştir. Antibiyotiklerle (amoksisilin ve doksisiklin haricinde) tedavi olan kadınlar, verilen ara sonrası 7 güne kadar bariyer yöntemi kullanmalıdırlar. Eş zamanlı ilaç uygulamasının 3 haftalık bir halka siklusunu aşması durumunda, olağan halkasız dönem atlanarak derhal bir sonraki halka yerleştirilmelidir.

Farmakokinetik verileri esas aldığımızda, vajinal yoldan uygulanan antimikotikler ve spermisidlerin NUVARING’in kontraseptif etkinliği ve güvenirliği etkileme olasılığı bulunmamaktadır. Halkanın bağlanmama şansı, eş zamanlı antimikotik ovüller kullanılırken kısmen artabilir (bakınız Bölüm 4.4 ‘Kopan Halkalar’).

Hormonal kontraseptifler diğer ilaçların metabolizması ile etkileşebilir. Buna göre, plazma ve doku konsantrasyonları hem artabilir (örn. siklosporin) hem de azalabilir (örn. lamotrigin).

Potansiyel etkileşimlerin tanımlanması amacıyla eş zamanlı ilaç uygulamalarının reçetesindeki bilgilere başvurulmalıdır.

Laboratuar testleri:

Kontraseptif steroidlerin kullanımı; karaciğer, tiroid, adrenal ve böbrek fonksiyonunun biyokimyasal parametreleri, taşıyıcı proteinlerin (örn. kortikosteroid bağlayan globulin ve seks hormonu bağlayan globulin) plazma düzeyleri, lipid/lipoprotein fraksiyonları, karbonhidrat metabolizması parametreleri ve koagülasyon ve fibrinoliz parametreleri dahil belirli laboratuar sonuçlarını etkileyebilmektedir. Değişimler genellikle normal laboratuar aralıkları içinde kalmaktadır.

Tamponlarla etkileşim:

Farmakokinetik veriler gösteriyor ki, tamponların kullanımının, NUVARING tarafından salınan hormonların sistemik emilimi üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Nadir durumlarda NUVARING tampon çıkarılırken çıkarılabilir (bakınız öneri için ‘Halka geçici olarak vajina dışına çıkmış ise ne yapmalı’).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler