NUVARING vajinal 1 halka {Schering-plough} Dozu

Schering Plough Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Nuvaring dozu, Nuvaring dozaj, Nuvaring doz aşımı, Nuvaring uygulama, Nuvaring kullanım şekli, Nuvaring kullanımı, Nuvaring kullanım süresi, Nuvaring açmı tokmu, Nuvaring nedir, Nuvaring ne için kullanılır, Nuvaring nasıl kullanılır, Nuvaring faydaları, Nuvaring etkileri, Nuvaring günde kaç kez, Nuvaring sabah mı akşam mı, Nuvaring fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

NUVARING kullanmaya nasıl başlamalı

Önceki sıklusta hormonal kontraseptif kullanılmadığında:

NUVARING menstrüasyonun ilk gününde yerleştirilmelidir (örn. menstrüel kanamanın ilk gününde). Başlangıç 2.-5. günlerde olabilir, fakat NUVARING kullanımının ilk 7 günü sırasında ek olarak prezervatif gibi bir bariyer yöntemi kullanımı önerilmektedir.

Bir kombine hormonal kontraseptiften geçiş yapmak:

Kadın NUVARING’i en geç daha önce kullandığı kombine hormonal kontraseptifin, olağan tabletsiz, flastersiz ya da plasebo tabletli dönemi sonrasındaki gün yerleştirmelidir.

Eğer kadın önceki metodunu sürekli ve doğru olarak kullanıyorsa ve eğer kadının gebe olmadığı kesin ise, döngünün herhangi bir gününde önceki kombine hormonal kontraseptiften geçiş yapabilir.

Önceki metodun hormonsuz periyodunda önerilen süre kesinlikle aşılmamalıdır.

Progestogen-only yönteminden (minipil, implant veya enjeksiyon) veya bir progestogen-salgılayan intrauterin sisteminden (IUS) geçiş yapmak:

Kadın minipill’den (implanttan veya hormon içeren rahim içi araç çıkarıldığı gün, enjeksiyon yönteminde bir sonraki enjeksiyonun uygulanma tarihinde) herhangi bir günde geçiş yapabilir fakat bu olguların tamamında NUVARING kullanımının ilk 7 gün boyunca ek bir bariyer yöntemi kullanmalıdır.

İlk trimester düşüğü sonrasında:

Kadın derhal başlayabilir. Böyle davrandığı taktirde, ek kontraseptif önlem alma gereği ortadan kalkar. Eğer ani bir geçiş istenmiyorsa, kadın kendilerine bildirilen ‘önceki siklusta hormonal kontraseptif kullanmayın’ uyarısını dikkate almalıdır. Ara dönemde alternatif bir kontrasepsiyon yöntemi kullanması önerilir.

Doğum ya da ikinci trimester düşüğü sonrasında:

Meme emziren kadın için Bölüm 4.6.’ya bakınız.

Kadınlara doğum ya da ikinci trimester düşüğünü izleyen dördüncü hafta sırasında kullanıma başlamaları önerilmelidir. Daha geç başlangıç yapan kadınlara NUVARING kullanımının ilk 7 gününde ek bir bariyer yöntemi kullanmaları önerilmelidir. Bununla birlikte, öncesinde cinsel ilişkisi bulunanlarda, NUVARING kullanmaya başlamadan önce hamilelik ekarte edilmeli ya da kadın ilk adet dönemine kadar beklemelidir.

Önerilen rejimden sapmalar

Kadın önerilen rejime aykırı davranırsa, kontraseptif etkinlik ve siklus kontrolü bozulabilir. Bir sapma durumunda kontraseptif etkinlik kaybını önlemek amacıyla şunlar önerilebilir:

• Halkasız dönemin uzamış olması durumunda ne yapmalı

Kadın anımsadıktan sonra derhal yeni bir halka yerleştirmelidir. Yerleştirmeyi izleyen 7 gün boyunca prezervatif gibi ek bir bariyer yöntemi kullanılmalıdır.
Halkasız dönemde bir cinsel ilişki gerçekleşmiş ise, hamilelik olasılığı düşünülmelidir. Hamilelik riski, halkasız dönemin uzunluğu ölçüsünde yüksek olacaktır.

• Halka geçici olarak vajina dışına çıkmış ise ne yapmalı

NUVARING 3 haftalık bir kesintisiz dönem boyunca vajina içinde bırakılmalıdır.
Eğer halka yanlışlıkla çıkarılmış ise soğuk-ılık (sıcak değil) sıcaklıkta su ile çalkalanarak derhal yeniden yerleştirilmelidir.

Eğer NUVARING vajinanın dışında 3 saatten kısa bir süre boyunca kalmış ise kontraseptif etkinlikte bir azalma olmaz. Kadın mümkün olan en kısa sürede, ancak en geç 3 saat içinde halkayı yeniden yerleştirmelidir.

Eğer NUVARING vajina dışında ise veya vajina dışında olduğundan şüpheleniliyorsa, kullanımın 1. veya 2. haftalarında 3 saati aşan bir sürede kontraseptif etkinliğinde azalma olabilir. Kadın anımsamasını takiben halkayı derhal geri yerleştirmelidir. NUVARING vajina içinde kesintisiz 7 gün bulunma süresini tamamlayana kadar, ek olarak prezervatif gibi bir bariyer yöntemi kullanılmalıdır. NUVARING’in uzun süre vajina dışında kalması ve halkasız dönemde cinsel ilişkiye girme, gebelik riskini artırır.

Eğer NUVARING vajina dışında ise veya vajina dışında olduğundan şüpheleniliyorsa, 3 haftalık kullanım periyodunun 3. haftasında 3 saati aşan sürede kontraseptif etkinliğinde azalma olabilir. Kadın halkayı çıkarmalı ve aşağıdaki iki seçenekten birini seçmelidir:

1. Hemen yeni bir halka yerleştiriniz.

Not: Yerleştirilen yeni halka ile sonraki üç haftalık kullanım periyodu başlayacaktır. Kadın önceki siklusundan geri çekilme kanamasına maruz kalmayabilir. Ancak ani kanama ve lekelenme meydana gelebilir.

2. Geri çekilme kanaması gerçekleşmesinden ve önceki halkanın çıkarılmasından veya atılmasından sonra 7 gün geçmeden (7x24 saat) bir yeni halka yerleştiriniz.

Not: Bu seçenek sadece, eğer halka önceki 7 günde devamlı kullanıldıysa seçilmelidir.

• Halka kullanım süresi aşılmış ise ne yapmalı

NUVARING maksimum 4 hafta süreyle kullanılırsa kontraseptif etkinlik korunmuş olur. Kadın bir hafta süreli halkasız dönemi tamamladıktan sonra yeni bir halka yerleştirmelidir. NUVARING yerinde 4 haftadan uzun bir süre bırakıldığında, kontraseptif etkinlik azalabilir ve yeni bir NUVARING halkası yerleştirilmeden önce hamilelik ekarte edilmelidir.

Kadın önerilen rejime bağlı kalmamış ve sonrasında izleyen halkasız dönemde herhangi bir çekilme kanaması olmamış ise yeni bir NUVARING yerleştirme öncesinde hamilelik ekarte edilmelidir.

Adet dönemi nasıl kaydırılır ya da geciktirilir

Bir dönemi geciktirmek isteyen bir kadın halkasız dönem geçirmeden yeni bir halka yerleştirebilir. Bir sonraki halka yine 3 hafta süreyle kullanılabilir. Kadın kanama ya da lekelenme yaşayabilir. Düzenli NUVARING kullanımına daha sonra bir haftalık olağan halkasız dönemden sonra yeniden başlanır.

Dönemi olağan mevcut programında yer alandan başka bir hafta gününe kaydırmak isteyen kadına, bir sonraki halkasız dönemini istediği sayıda gün kısaltması önerilebilir. Halkasız dönem kısaldıkça, kadının bir sonraki halka kullanımında çekilme kanaması olmaması ve ani kanama ya da lekelenme yaşaması riski artış göstermektedir.

Uygulama şekli: NUVARING nasıl kullanılır

NUVARING vajinaya kadının kendisi tarafından yerleştirilebilir. Hekim, kadına NUVARING’in nasıl yerleştirileceği ve çıkartılacağı konusunda önerilerde bulunmalıdır. Yerleştirme sırasında kadın, örn. bir bacağını kaldırma, çömelme ya da uzanma gibi kendisi için en uygun pozisyonu seçecektir. NUVARING iki yandan sıkıştırılmalı ve rahat hissedilene kadar vajina içine sokulmalıdır. NUVARING’in vajina içindeki kesin konumu halkanın kontraseptif etkisi açısından kritik değildir (bkz. Şekil 1-4).

NUVARING bir kez yerleştirildikten sonra (bkz. ‘NUVARING kullanmaya nasıl başlamalı’) 3 hafta boyunca sürekli olarak vajina içinde bırakılır. NUVARING’in varlığım düzenli teyit etmek alışkanlık haline getirilmelidir. NUVARING yanlışlıkla dışan alındığında, ‘Eğer halka vajinadan kısmen çıkar ise ne yapılır’ Bölüm 4.2’de (daha fazla bilgi için, bkz Bölüm 4.4 ‘Çıkarma’) verilen talimatlar izlenmelidir.

NUVARING, yerleştirme sonrasında 3 hafta kullanıldıktan sonra yine haftanın aynı günü çıkartılmalıdır. Yeni halka, bir haftalık halkasız dönem sonrası yerleştirilir (örn.
NUVARING Çarşamba günü saat 22:00 dolayında yerleştirilmiş ise 3 hafta sonra yine Çarşamba günü saat 22:00 dolayında çıkartılacaktır. Onu izleyen Çarşamba günü yeni halka yerleştirilecektir). NUVARING işaret parmağının kanca şeklinde kıvrılması ve halkanın işaret parmağı ve orta parmak arasında kavranması ve dışarı doğru çekilmesi yoluyla çıkartılabilir (Şekil 5). Kullanılmış halka poşete yerleştirilmeli (çocuk ve ev hayvanlarından uzak tutunuz) ve Bölüm 6.6’ da tanımlandığı üzere çöpe atılmalıdır. NUVARING’in çıkartılmasından genellikle 2-3 gün sonra çekilme kanaması başlar ve yeni halka yerleştirene dek tamamen kesilmeyebilir.

Şekil 3

Halkayı yerleştirmek için rahat bir konum seçin.

Şekil 2

Halkayı iki yandan sıkıştırın.

Şekil 4A Şekil 4B Şekil 4C

Halkayı tek eliniz ile vajina içine sokunuz (Şekil 4A), gerekliyse labiumlar kolaylık için yana açılabilir. Halkayı rahat bir konum elde edene kadar vajina içine itiniz (Şekil 4B). Halkayı 3 hafta süreyle yerinde bırakınız (Şekil 4C).

Şekil 5

NUVARING işaret parmağının kanca

şeklinde kıvrılması ve halkanın işaret parmağı ve orta parmak arasında

kavranması ve dışarı doğru çekilmesi yoluyla çıkartılabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Geriyatrik popülasyon: Geriyatrik popülasyonda kullanımı uygun değildir.
Pediyatrik popülasyon: NUVARİNG fertil dönemdeki kadınlar için tasarlanmıştır.
NUVARİNG’in güvenliliği ve etkinliği 18-40 yaş arası kadınlarda belirlenmiştir.
Puberte sonrası ergenler için de etkinlik ve güvenliliğin aym olması beklenir.
NUVARİNG kullanımı menarş öncesi endike değildir.

Doz aşımı ve tedavisi

Hormonal kontraseptiflerindoz aşımının bildirilen herhangi bir ciddi olumsuz etkisi yoktur. Bu olguda oluşabilecek semptomlar şunlardır: mide bulantısı, kusma ve genç kadınlarda hafif vajinal kanama. Antidotu yoktur ve tedavi semptomatik olmak durumundadır.