MINELZA 30 mg 28 film kaplı tablet Uyarılar

Bilim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Minelza uyarılar, Minelza zararları, Minelza önlemler, Minelza riskler, Minelza yan etkisi, Minelza alerji, Minelza alkol, Minelza hamileler, Minelza emzirme, Minelza araç kullanımı, Minelza fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Antidepresan ilaçların çocuklar ve 24 yaşma kadar olan gençlerdeki kullanımlarının intihar düşüncesi ya da davranışlarını artırma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle tedavininbaşlangıcı ve ilk aylannda, ilaç dozunun artırılma/azaltılma ya da kesilme dönemlerindehastanın gösterebileceği huzursuzluk, aşın hareketlilik gibi beklenmedik davranışdeğişiklikleri ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle hastanın gerek ailesi gerekse tedaviedicilerce yakinen izlenmesi gerekir.

MİNELZA, 18 yaş üstündeki hastalarda görülen majör depresif bozukluğun tedavisinde endikedir.

Pediyatrik popülasyon:

MİNELZA çocukların ve 18 yaş altındaki ergenlerin tedavisinde kullanılmamalıdır. Klinik çalışmalarda, antidepresanlarla tedavi edilen çocuk ve ergenlerde plasebo ile tedavi edilenlerlekıyaslandığında, intihar ile ilgili davranışlar (intihar girişimi ve intihar düşünceleri) vedüşmanca davranışlar (saldırganlık, asilik ve öfke) daha sık gözlenmiştir. Eğer klinikgereksinime dayalı tedavi kararı alınırsa, hasta intihar semptomlarının ortaya çıkmasıaçısından yakından izlenmelidir. Ayrıca çocuk ve ergenlerde büyüme, olgunlaşma, bilişsel vedavranış gelişimi ile ilgili uzun süreli güvenlilik verisi eksiktir.

İntihar/ intihar düşünceleri veya klinik olarak kötüleşme:

Depresyon, intihar etme düşüncesinde artış, kendine zarar verme ve intihar (intihar ile ilişkili olaylar) riskiyle ilişkilidir. Bu risk önemli ölçüde remisyon meydana gelene kadar devameder. İyileşme, tedavinin ilk haftaları ya da sonrasında meydana gelemeyebileceği için,hastalar böyle bir iyileşme olana kadar yakın olarak takip edilmelidir. Genel klinik tecrübeyegöre intihar etme riski iyileşmenin ilk evrelerinde artabilir.

İntihar bağlantılı bir olay öyküsü olan hastalar veya tedavinin başlamasından önce önemli derecede intihar düşüncesi olan hastaların, intihar düşünceleri veya intihara kalkışma riskininyüksek olduğu bilinmektedir; bu hastaların tedavi süresince dikkatlice izlenmelerigerekmektedir. Psikiyatrik rahatsızlıkları olan yetişkin hastalarda, antidepresanlarla plasebo-kontrollü klinik deneylerin meta-analizi, 25 yaşın altındaki hastalarda plasebo kullanımıylakıyaslandığında, intihar davranışı riskinin daha da artmış olduğunu göstermiştir.

Hastaların ve özellikle yüksek risk altında olanların yakından izlenmesine, özellikle antidepresan tedavisinin ilk başlarında ve doz değişikliklerinde devam edilmelidir. Hastalar(ve hastaların bakıcıları), herhangi bir klinik kötüleşme, intiharla ilgili bir davranış ya dadüşünce ve daha önce davranışta görülmeyen değişikliklerin gözlenmesi konusunda her antetikte olmalı ve bu semptomların herhangi birisi fark edilirse hemen medikal yardımistenmelidir.

İntihar olasılığına bağlı olarak, özellikle tedavinin başlangıcında, hastayı iyi takip ederek hastadaki doz aşımı riskini azaltabilmek için sadece az miktarda MİNELZA film kaplı tabletverilmelidir.

Kemik iliği depresyonu:

Mirtazapin tedavisi sırasında, genelde granülositopeni ya da agranülositoz şeklinde kendini gösteren kemik iliği depresyonu bildirilmiştir. Mirtazapin ile yapılan klinik araştırmalarsırasında nadir olarak geri dönüşlü agranülositoz bildirilmiştir. Pazarlama sonrası periyotta,Mirtazapin ile çoğu geri dönüşlü olmak üzere çok nadir fakat bazıları ölümcül olmak üzereagranülositoz olgusu bildirilmiştir. Ölüm ile sonlanan olguların tümünde hastalar 65 yaşüzerindedir. Hekim, ateş, boğaz ağrısı, stomatit veya diğer enfeksiyon belirtilerine karşıdikkatli olmalıdır; benzer semptomlar görüldüğünde tedavi kesilmeli ve kan testleriyapılmalıdır.

Sanlık:

Sanlık görüldüğünde tedavi kesilmelidir.

İzlemeye gerek duyulan durumlar:

Düzenli ve yakın izlemle birlikte doz ayarlamasının hastalarda dikkatli yapılması gereken durumlar:

• Epilepsi ve organik beyin sendromu: Klinik deneyimler, diğer antidepresanlar ile olduğugibi, mirtazapin ile tedavi edilen hastalarda da epileptik nöbetlerin nadir olduğunu gösterse deMİNELZA nöbet öyküsü olan hastalarda dikkatlice uygulanmalıdır. Tedavi, nöbet gelişenhastalarda veya nöbet sıklığında artışa neden olduğunda kesilmelidir.

• Hepatik yetmezlik: Hafif ila orta şiddette karaciğer bozukluğu olan hastalarda 15miligramlık tek bir oral mirtazapin dozunu izleyen mirtazapin klerensinin, karaciğerfonksiyonu normal olan insanlara kıyasla yaklaşık % 35 azaldığı görülmüştür. Plazmadakiortalama mirtazapin konsantrasyonunun ise yaklaşık % 55 yükseldiği görülmüştür.

• Renal yetmezlik: Orta şiddette (kreatinin klerensi < 40 ml/dak) ve şiddetli (kreatininklerensi <10 mL/dak) böbrek yetersizliği olan hastalarda, 15 miligramlık tek bir oralmirtazapin dozunun verilmesinden sonra, mirtazapin klerensi, normal olan insanlarınkinekıyasla sırasıyla % 30 ve % 50 azalmıştır. Mirtazapinin ortalama plazma konsantrasyonusırasıyla % 55 ve % 115 yükselmiştir. Orta derecede böbrek yetersizliği (kreatinin klerensi <80 mL/dak) olan hastalarda, kontrol grubuyla kıyaslandığında anlamlı farklılıklarbulunmamıştır.

• İleti bozuklukları, angina pektoris ve yakında geçirilmiş miyokard enfarktüsü gibi kardiyakhastalıklar: Normal önlemler alınmalı ve birlikte kullanılan ilaçlar dikkatle uygulanmalıdır.

• Düşük kan basıncı

• Diabetes mellitus: Diyabetli hastalarda, antidepresanlar glisemik kontrolü değiştirebilirler.İnsülin ve/veya hipoglisemiklerin doz ayarlamasına ihtiyaç duyulabilir ve yakın takip önerilir.

Diğer antidepresanlarda olduğu gibi, aşağıdaki durumlar dikkate alınmalıdır:

• Şizofreni veya diğer psikotik bozuklukları olan hastalara antidepresan ilaçlar verildiğinde,psikotik semptomlar kötüleşebilir; paranoid düşünceler şiddetlenebilir.

• Bipolar bozukluğun depresif fazının tedavisi sırasında, manik faza geçiş görülebilir.Mani/hipomani öyküsü olan hastalar yakından takip edilmelidir. Mirtazapin, manik evreyegiren herhangi bir hastada kesilmelidir.

• Mirtazapin bağımlılık yapan bir ilaç olmamakla birlikte, pazarlama sonrası deneyim, uzunsüreli kullanımdan sonra tedavinin ani kesilmesinin bazen geri çekilme semptomlarına yolaçabileceğini göstermiştir. Geri çekilme reaksiyonlarının çoğu hafif şiddette ve kendinisınırlayan biçimdedir. Geri çekilme semptomları arasında en sık bildirilenler, sersemlik,ajitasyon, anksiyete, baş ağrısı ve bulantıdır. Bunlar geri çekilme semptomları olarakbildirilmiş olmasına karşın, bu semptomların altta yatan hastalığa ait olabileceğidüşünülmelidir. Bölüm 4.2’de tavsiye edildiği gibi, mirtazapin tedavisinin azaltılarakkesilmesi önerilmektedir.

• (MİNELZA’nm antikolineıjik etkisi çok zayıf olduğundan sorun yaşanma olasılığı çok azolmakla birlikte) Prostat hipertrofisi gibi idrar yapma bozuklukları olan hastalar ve akut daraçılı glokom ve göz içi basınç artışı olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

• Akatizi/psikomotor huzursuzluk: Antidepresanların kullanımı, hoş olmayan veya rahatsızedici sübjektif huzursuzluğun ve çoğu zaman oturma ya da hareketsiz durma yeteneğindekikaybın eşlik ettiği, hareket etme ihtiyacıyla karakterize akatizi gelişimi ile ilişkilidir.Akatizinin en fazla görüldüğü dönem, tedavinin ilk birkaç haftasıdır. Bu semptomlarıngeliştiği hastalarda, antidepresan dozunun artırılması zararlı olabilir.

• Mirtazapinin pazarlama sonrası kullanımı sırasında QT uzaması, Torsades de Pointes,ventriküler taşikardi ve ani ölüm vakaları rapor edilmiştir. Bu raporların çoğu doz aşımıylailişkili veya QT uzaması için diğer risk faktörlerine (QTc’yi uzatan ilaçların eş zamanlıkullanımı dahil) sahip hastalarla ilgili olmuştur (bkz. Bölüm 4.5 ve Bölüm 4.9). MİNELZA,bilinen kardiyovasküler hastalığı ya da ailesinde QT uzama öyküsü bulunan hastalara ve QTcaralığını uzattığı düşünülen diğer tıbbi ürünlerle eş zamanlı kullanım için reçetelenirkendikkatli olunmalıdır.

Hiponatremi:

Hiponatremi, mirtazapin kullanımlarında çok seyrek olarak bildirilmiştir. İleri yaştakiler veya hiponatremiye yol açtığı bilinen ilaçlar kullanan hastalar gibi risk altında olanlarda dikkatliolmak gerekir.

Serotonin sendromu:

Serotoneıjik aktif maddelerle etkileşim: serotonin sendromu, selektif serotonin geri-alım inhibitörleri (SSRI), diğer serotonerjik aktif maddelerle birlikte kullanıldığı zaman görülebilir(bkz. bölüm 4.5.). Serotonin sendromu semptomları; hipertermi, rijidite, miyoklonus, vitalbelirtilerde olası hızlı dalgalanmalarla birlikte otonom instabilite; konfüzyon, irritabilite vedelirium ve koma yönünde ilerleyen aşın ajitasyon dahil mental durum değişiklikleridir. Buetkin maddelerin mirtazapinle kombinasyonu sırasında dikkatli olunması önerilir ve dahayakın klinik izlem gerekir. Bu gibi olaylar meydana geldiğinde MİNELZA ile tedavisonlandınlmalıdır ve destekleyici semptomatik tedavi başlanmalıdır. Pazarlama sonrasıdeneyimde, yalnızca Mirtazapin ile tedavi edilen hastalarda serotonin sendromunun çok nadirolarak ortaya çıktığı görülmüştür (bkz. bölüm 4.8.).

Yaşlılar:

Yaşlılar, özellikle istenmeyen etkileri açısından antidepresanlara karşı daha duyarlıdır. Mirtazapin ile yapılan klinik çalışmalar sırasında yaşlı hastalarda diğer yaş gruplarına oranladaha sık istenmeyen etki bildirilmemiştir.

Laktoz:

Bu tıbbi ürün laktoz monohidrat içerir. Galaktoz intoleransı, Lapp laktaz eksikliği ya da glukoz- galaktoz malabsorbsiyonu gibi nadir görülen kalıtımsal sorunları olan hastalar, builacı kullanmamalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

MİNELZA araç ve makine kullanma yeteneğini hafif veya orta derecede etkilemektedir. MİNELZA, konsantrasyonu ve uyanıklığı bozabilir (özellikle tedavinin başlangıç evresinde).Hastalar, motorlu araç veya hareketli makinelerin kullanımı gibi dikkat ve iyi konsantrasyongerektiren potansiyel tehlikeli işlerden kaçınmalıdır.