MINELZA 30 mg 28 film kaplı tablet Etkileşimi

Bilim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Minelza etkileşimi, Minelza etken madde, Minelza yardımcı maddeler, Minelza alkol, Minelza etkileşim, Minelza kullananlar, Minelza dozu, Minelza kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Farmakodinamik etkileşimler

Mirtazapin MAO inhibitörleri ile eşzamanlı olarak ya da MAO inhibitör tedavisikesilmesinden sonraki iki hafta içinde verilmemelidir. Mirtazapinle tedavi edilen hastalarMAO inhibitörleriyle tedavi edilmeden önce aradan yaklaşık iki hafta geçmelidir (bkz. bölüm4.3.).

Ayrıca, selektif serotonin geri-alım inhibitörlerinde (SSRI) olduğu gibi diğer serotonerjik etkin maddelerin (L-triptofan, triptanlar, tramadol, linezolid, metilen mavisi, SSRI,venlafaksin, lityum ve St. John’s Wort - Hypericum perforatum, san kantaron - preparatları)birlikte kullanılması, serotonin ile ilişkili etkilerin insidansını yükseltebilir (serotoninsendromu: bkz. bölüm 4.4.). Bu etkin maddelerin mirtazapinle kombinasyonu sırasındadikkatli olunması önerilir ve daha yakın klinik izlem gerekir.

• Mirtazapin benzodiazepinlerin ve diğer sedatiflerin (özellikle antipsikotiklerin çoğu,histamin Hı antagonistleri, opioidler) etkisini arttırabilir. Bu ilaçlar mirtazapin ile birlikteverilirken dikkatli olunmalıdır.

• Mirtazapin alkolün merkezi sinir sistemi (MSS) depresan etkisini arttırabilir. Bu nedenlemirtazapin kullanırken hastalara alkollü içeceklerden kaçınmaları önerilmelidir.

• Günde tek doz 30 mg mirtazapin, varfarin tedavisi gören hastalarda küçük fakat istatikselolarak anlamlı düzeyde uluslararası normalize edilmiş oran (INR) artışına yol açmıştır. Dahayüksek doz mirtazapinin daha fazla etki oluşturma olasılığı göz ardı edilemez. Varfarin ilemirtazapinin birlikte kullanımında INR izlenmesi önerilir.

• QT uzaması ve/veya ventriküler aritmiler (örn. Torsades de Pointes) için risk, QTcaralığını uzatan ilaçların (örn., bazı antipsikotikler ve antibiyotikler) eş zamanlı kullanımısırasında ve mirtazapin doz aşımı durumunda artabilir.

Farmakokinetik etkileşimler

• CYP3A4 indükleyicileri olan karbamazepin ve fenitoin ile mirtazapin klerensi yaklaşık ikikat artar, ortalama plazma mirtazapin konsantrasyonları sırasıyla % 60 ve % 45 oranındaazalır. Karbamazepin ya da diğer hepatik metabolizma indükleyicileri (rifampisin gibi)mirtazapin tedavisine eklendiğinde, mirtazapin dozunun arttırılması gerekebilir. Bu ilaçlar iletedavi kesildiğinde, mirtazapin dozunun azaltılması gerekebilir.

• Güçlü bir CYP3A4 inhibitörü olan ketokonazol ile eşzamanlı kullanımda mirtazapininplazma doruk düzeyleri ve Eğri Altındaki Alan (E A A) değeri sırasıyla yaklaşık % 40 ve % 50artmıştır.

• Simetidin (CYP1A2, CYP2D6 ve CYP3A4’ün zayıf inhibitörü) ile birlikte mirtazapinkullanıldığında mirtazapinin ortalama plazma konsantrasyonu % 50’den daha fazla artabilir.Dikkatlice uygulanmalı ve güçlü CYP3A4 inhibitörleri, HIV proteaz inhibitörleri, azolantifungaller, eritromisin, simetidin veya nefazodon ile mirtazapin eşzamanlı kullanıldığındadoz azaltılmalıdır.

• Etkileşim çalışmaları risperidon, paroksetin, amitriptilin veya lityum ile mirtazapinin eşzamanlı kullanımı üzerine hiçbir farmakokinetik etki belirtmemiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda mirtazapinin klerensi azalabildiğinden, bu hasta grubunda mirtazapinin doz ayarlamaları gerekli olabilir.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonda endikasyonu olmadığından herhangi bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.