MINELZA 30 mg 28 film kaplı tablet Dozu

Bilim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Minelza dozu, Minelza dozaj, Minelza doz aşımı, Minelza uygulama, Minelza kullanım şekli, Minelza kullanımı, Minelza kullanım süresi, Minelza açmı tokmu, Minelza nedir, Minelza ne için kullanılır, Minelza nasıl kullanılır, Minelza faydaları, Minelza etkileri, Minelza günde kaç kez, Minelza sabah mı akşam mı, Minelza fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler:

Etkili günlük doz genelde 15 ve 45 mg arasındadır; başlangıç dozu 15 ya da 30 mg’dır. Mirtazapin genel olarak tedaviden 1-2 hafta sonra etkisini göstermeye başlar. Yeterli dozdakitedavi, 2-4 hafta içinde olumlu yanıta yol açmalıdır. Yeterli yanıt alınamadığı durumlarda,doz en yüksek doza kadar arttırılabilir. Daha sonraki 2-4 haftada yanıt alınamaz ise tedavikesilmelidir.

Depresyonlu hastalar, semptomların tamamen ortadan kalktığından emin olabilmek için en az 6 ay olmak üzere yeterli bir dönem boyunca tedavi edilmelidir.

Çekilme semptomlarına yol açmamak için mirtazapin tedavisine yavaş yavaş son verilmesi önerilmektedir (bkz. bölüm 4.4.).

Uygulama şekli:

Mirtazapin 20-40 saatlik bir eliminasyon yanlanma ömrüne sahiptir ve dolayısıyla günde tek seferlik uygulama için uygundur. Tercihen yatmadan önce, tek seferlik gece dozuolarak tatbik edilmelidir. MİNELZA gün içerisinde ikiye bölünmüş dozlar şeklinde dealınabilir (sabah bir sefer ve akşam bir sefer). Eğer bölünmüş olarak alman dozlar eşit değilise yüksek doz gece alınmalıdır.

Tabletler, ağızdan bir miktar sıvı ile alınmalıdır ve çiğnenmeden yutulmalıdır. İlaç tercihen gece yatmadan önce kullanılmalıdır. Sabah ve gece olmak üzere ikiye bölünmüş dozlar olarakda kullanılabilir. Bu durumda gece dozu daha yüksek olmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Mirtazapinin klerensi orta ila şiddetli renal yetmezliği olan hastalarda azalabilir (kreatinin klerensi <40 mL/dak). Bu hasta kategorisine MİNELZA reçete edilirken bu durum gözönünde bulundurulmalıdır (bkz. bölüm 4.4.).

Karaciğer yetmezliği:

Mirtazapinin klerensi karaciğer yetmezliği olan hastalarda azalabilir. Bu azalma, özellikle de şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalarda araştırılmamıştır. Bu durum karaciğer yetmezliğibulunan hastalarda göz önünde bulundurulmalıdır (bkz. bölüm 4.4.).

Pediyatrik popülasyon:

Mirtazapin, etkililiği kısa dönem iki klinik çalışmada gösterilmediğinden (bkz. bölüm 5.1.) ve güvenlilik kaygıları nedeniyle (bkz. bölüm 4.4., 4.8. ve 5.1.), çocuklar ve 18 yaşından küçükergenlerde kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 4.4.).

Geriyatrik popülasyon:

Önerilen dozlar yetişkinlerle aynıdır. Yaşlılarda doz artımı, tatminkar ve güvenilir bir yanıtın alınabilmesi için yakın gözlem altında gerçekleştirilmelidir.

Doz aşımı ve tedavisi

Tek başına mirtazapin doz aşımına ilişkin var olan deneyim semptomların genellikle hafif olduğunu göstermektedir. Merkezi sinir sistemi depresyonu ile birlikte oryantasyonbozukluğu ve uzamış sedasyon, beraberinde taşikardi ve hafif hiper ya da hipotansiyonbildirilmiştir. Bununla birlikte, özellikle karışık dozaşımlarında ve tedavi edici dozdan çokyüksek dozlarda daha ciddi (ölümü de içeren) sonuçlarla karşılaşma olasılığı vardır. Buvakalarda QT uzaması ve Torsades de Pointes de bildirilmiştir.

Doz aşımı olgularında yaşamsal işlevler için, uygun semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır. EKG monitörizasyonu yapılmalıdır. Aktif kömür veya gastrik lavaj dadüşünülmelidir.

Pediyatrik hastalarda doz aşımı durumunda yukarıda yetişkinler için anlatılan uygun tedbirler alınmalıdır.