MESIGYNA kullanıma hazır enjektör Etkileşimi

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Mesigyna etkileşimi, Mesigyna etken madde, Mesigyna yardımcı maddeler, Mesigyna alkol, Mesigyna etkileşim, Mesigyna kullananlar, Mesigyna dozu, Mesigyna kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Etkileşimler:

Mikromozal enzimleri indükleyen ilaçlar ile arasındaki etkileşimler seks hormonu klirensinde artışa neden olabilir, bu durum da ara kanamalara ve/veya kontraseptif başarısızlığa yolaçabilirler. Bu ilaçlardan herhangi biri ile kısa süreli tedavi edilmekte olan kadınlar, hormonal

kontraseptif dışında geçici olarak bir bariyer yöntemi kullanmalı ya da başka bir kontrasepsiyon yöntemi seçmelidirler. İlaçlar ile birlikte kullanımları süresince ve tedavininkesilmesini takiben 28 gün boyunca bariyer yöntemi kullanmalıdırlar.

Aşağıdaki etkileşmeler literatürde KOK’lar için bildirilmiştir ve kombine enjektabl kontraseptifler için de geçerli olabilirler.

KIK’lerin klirensini artıran maddeler (enzimlerin uyarılmasıyla KIK etkililiğinin azalması), örn.: Fenitoin, barbitüratlar, primidon, karbamazepin, rifampisin ve muhtemelenoksakarbazepin, topiramat, felbamat, griseofulvin ve sarı kantaron (St John’s wort) içerenürünler.

KIK klirensi üzerine değişken etkilere sahip maddeler; örn;

KOK ile birlikte uygulandığında birçok HIV/HCV proteaz inhibitörü ve nükleozid olmayan ters transkriptaz inhibitörleri plazma östrojen veya progesteron konsantrasyonlarınıazaltabilmekte ya da artırabilmektedir. Bu değişiklikler bazı olgularda klinik açıdan anlamlıolabilir.

KIK’ların diğer ilaçlar üzerine etkisi

Hormonal kontraseptifler diğer bazı ilaçların metabolizmaları ile etkileşebilmektedir. Buna bağlı olarak plazma ve doku konsantrasyonları etkilenebilir (örn. siklosporin).

Diğer etkileşim şekilleri

Laboratuvar Testleri: Kontraseptif steroidlerin kullanılması, karaciğer, tiroid, adrenal ve renal fonksiyonların biyokimyasal parametrelerini, kortikosteroidbağlayıcıglobulin ve

lipid/lipoprotein fraksiyonları gibi (taşıyıcı) proteinlerin plazma düzeylerini ve karbonhidrat metabolizması, koagülasyon ve fibrinoliz parametrelerini içeren bir grup laboratuvar testininsonuçlarını etkileyebilir. Değişiklikler genellikle normal laboratuvar değerleri sınırları içindekalır.

Not: Olası etkileşmeleri belirlemek amacıyla eşzamanlı kullanılacak ilacın prospektüsüne ya da kullanma talimatına başvurulmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği:

MESIGYNA şiddetli karaciğer hastalıkları olan kadınlarda kontrendikedir. Ayrıca ‘4.3 Kontrendikasyonlar’ bölümüne bakınız.

Böbrek yetmezliği:

MESIGYNA böbrek yetmezliği olan hastalarda özel olarak araştırılmamıştır. Mevcut veriler bu hasta popülasyonun tedavisinde bir değişiklik yapılmasını ileri sürmemektedir.

Pediyatrik popülasyon:

MESIGYNA yalnızca menarştan sonra endikedir.

Geriyatrik popülasyon:

Uygulanabilir değildir. MESIGYNA menopozdan sonra endike değildir.