MENACTRA 0.5 ml IM enjeksiyonluk çözelti içeren 1 flakon Zararları

Sanofi Pasteur Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Menactra zararları, Menactra önlemler, Menactra riskler, Menactra uyarılar, Menactra yan etkisi, Menactra istenmeyen etkiler, Menactra cinsel, Menactra etkileri, Menactra tedavi dozu, Menactra aç mı tok mu, Menactra hamilelik, Menactra emzirme, Menactra alkol, Menactra kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Klinik denemelerden elde edilen deneyim

Klinik denemelerin çok değişken koşullar altında yürütülmesinden dolayı, bir aşının klinik denemelerinde gözlemlenen advers reaksiyon oranlarını bir başka aşının klinik denemelerinde gözlemlenen oranlarla doğrudan kıyaslamak mümkün değildir ve bunlar pratikte gözlemlenen oranları da yansıtmayabilir.

9 ila 12 aylık çocuklar

MENACTRA’nın güvenliliği, MENACTRA’yı 9 ve 12 aylıkken alan 3,721 katılımcının dört klinik çalışmaya dahil edilmesiyle değerlendirilmiştir. Söz konusu katılımcı çocuklar, tavsiye edilen diğer bir veya daha fazla aşı [Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı (MMRV) veya Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık Virüs Aşısı (MMR) ile Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı (V), 7-valanlı Pnömokokal Konjuge Aşı (PCV7), Hepatit A Aşısı (HepA)] ile de 12 aylıkken aşılanmıştır. Ayrıca 12 aylık 997 çocuk da bir kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiş ve bu çocuklar 12 aylıkken iki veya daha fazla çocukluk çağı aşısını [Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı (MMRV) veya Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık Virüs Aşısı (MMR) ile Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı (V) (MMR+V), 7-valanlı Pnömokokal Konjuge Aşı (PCV7), Hepatit A Aşısı (HepA)] almıştır. Katılımcıların yüzde üçü (%3) 12 aylıkken Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı (MMRV) yerine Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık Virüs Aşısı (MMR) ile Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı (V) (MMR+V) almıştır.

Birincil güvenlilik çalışması, 9 ve 12 aylıkken MENACTRA’yı alan 1,256 çocuğun dahil edildiği kontrollü bir denemedir. Söz konusu katılımcı çocuklar, Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği Canlı Virüs Aşısını (MMRV) veya Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık Virüs Aşısı (MMR) ile Suçiçeği Canlı Virüs Aşısını (V) (MMR+V), 7-valanlı Pnömokokal Konjuge Aşıyı (PCV7) ve Hepatit A Aşısını (HepA) 12 aylıkken almıştır. Ayrıca 522 çocuktan oluşan bir kontrol grubu ise Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği Canlı Virüs Aşısını (MMRV), 7-valanlı Pnömokokal Konjuge Aşısını (PCV7) ve Hepatit A Aşısını (HepA) almıştır. Toplam 1,778 katılımcı çocuktan %78’inin kaydı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) merkezlere (MENACTRA Grubu: N= 1.056; Kontrol Grubu: N= 322) ve %22’sinin kaydı ise Şili’deki bir merkeze (MENACTRA Grubu: N= 200; Kontrol Grubu: N= 200) yapılmıştır.

2 yaşından 11 yaşına kadar olan kişiler

MENACTRA’nın güvenliliği, MENACTRA uygulanan 2 yaşından 11 yaşına kadar olan 2,415 katılımcı ve Menomune - A/C/Y/W-135, Grup A, C, Y ve W-135 Kombine Meningokokal Polisakkarit aşısı uygulanan 2,225 katılımcı ile yürütülen iki klinik çalışma üzerinden değerlendirilmiştir. Birincil güvenlilik çalışması, gerek MENACTRA (N= 1.713) gerekse Menomune - A/C/Y/W-135 (N= 1.519) uygulanmış 2 yaşından 11 yaşına kadar olan katılımcıları kapsayan randomize, aktif kontrollü bir çalışmadır. 2 yaşından 11 yaşına kadar olan toplam 3.232 katılımcı çocuktan %68’inin (MENACTRA Grubu: N= 1.164; Menomune -A/C/Y/W-135 Grubu: N= 1.031) kaydı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) merkezlere ve %32’sinin (MENACTRA Grubu: N= 549; Menomune - A/C/Y/W-135 Grubu: N= 488) kaydı ise Şili’deki bir merkeze yapılmıştır. Şili ve ABD’deki alt popülasyonların medyan yaşları sırasıyla 5 ve 6 olarak hesaplanmıştır. Tüm ergen ve yetişkin deneklerin kaydı ABD’deki merkezlere yapılmıştır. Söz konusu iki aşının uygulama yollarının (MENACTRA intramusküler (kas içi) yoldan verilirken, Menomune - A/C/Y/W-135 aşısı ise subkütan (derialtı) yoldan verilmektedir) farklı olmasından dolayı güvenlilik verilerini toplayan çalışma personeli aşıları uygulayan personelden farklıdır.

Güvenlilik değerlendirmesi

Katılımcılar, her bir aşılama sonrasında 30 dakika boyunca ani reaksiyonlar için izlenmiştir. Öntanımlı enjeksiyon bölgesi reaksiyonları ve sistemik reaksiyonlar, her bir aşılama sonrasında peş peşe yedi gün boyunca bir günlük kartına kaydedilmiştir. Katılımcılar, öntanımsız advers vakalar için aşılamayı izleyen 28 gün boyunca (bebekler ve küçük çocuklar 30 gün boyunca) ve bir acil servise yapılan ziyaretler, bir doktor muayenehanesine yapılan planlanmamış ziyaretler ve ciddi advers vakalar içinse aşılamayı izleyen altı ay boyunca takip edilmiştir. Öntanımsız advers vaka bilgileri, gerçekleştirilen telefon mülakatları veya kliniğe yapılan ara ziyaretler sırasında toplanmıştır. Aşılmayı izleyen altı aylık süre içinde meydana gelen advers vakalara ilişkin bilgiler, önceden hazırlanan bir telefon mülakat metni vasıtasıyla toplanmıştır.

9 aylıktan 11 yaşa kadar olan bireylerde yürütülen güvenlilik çalışmaları sırasında bildirilen ciddi advers vakalar

9 aylıktan 11 yaşa kadarki gözlemlenen Ciddi Advers Vakalar (SAE), aşılamayı izleyen altı aylık bir süre içinde bildirilmiştir. 9 ila 12 aylıkken MENACTRA ile aşılanan çocuklarda Ciddi Advers Vakalar (SAE), %2,0 ila %2,5 oranında meydana gelmiştir. 12 aylıkken bir veya daha fazla çocukluk çağı aşısı ile (MENACTRA ile eşzamanlı olarak uygulanmayan) aşılanan katılımcılarda Ciddi Advers Vakalar (SAE) %1,6 ila %3,6 oranında meydana gelmiştir. 2 yaşından 11 yaşına kadarki çocuklarda MENACTRA’nın ardından gözlemlenen Ciddi Advers Vakalar (SAE) %0,6 oranında, Menomune - A/C/Y/W-135 aşısının ardından gözlemlenen Ciddi Advers Vakalar (SAE) ise %0,7 oranında gerçekleşmiştir.

Yürütülen birincil güvenlilik çalışmaları sırasında bildirilen öntanımlı advers vakalar

9 aylık ve 12 aylık çocuklarda aşılanmayı izleyen 7 gün içinde en sık bildirilen öntanımlı enjeksiyon bölgesi ve sistemik advers reaksiyonlar, enjeksiyon bölgesinde hassasiyet ve huysuzluktur.

2 yaşından 11 yaşına kadarki Amerikalı çocuklarda en sık bildirilen öntanımlı enjeksiyon bölgesi ve sistemik advers reaksiyonlar, enjeksiyon bölgesinde ağrı ve huysuzluktur. İshal, uyku saatleri dışında kendini uykulu hissetme ve iştahsızlık da keza yaygındır.

Advers reaksiyonlar aşağıdaki kural kullanılarak sıklık derecelerini belirten başlıklar altında sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın ( >1/10); yaygın ( >1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000).

9 ila 23 aylık çocuklar
Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Kusma

Genel hastalıklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesinde hassasiyet, eritem, şişme; huysuzluk, anormal ağlama, ateş
Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Uyku saatleri dışında kendini uykulu hissetme

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok yaygın: İştah kaybı

2 yaşından 11 yaşına kadarki çocuklar
Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: İshal Yaygın: Kusma

Genel hastalıklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık, sertlik ve şişme; huysuzluk Yaygın: Ateş

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Uyku saatleri dışında kendini uykulu hissetme

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: İştahsızlık

Kas-iskelet ve bağ dokusu hastalıkları

Yaygın: Artralji

Deri ve derialtı doku hastalıkları

Yaygın: Döküntü

Eşzamanlı aşı çalışmaları sırasında bildirilen yan etkiler

Rutin pediatrik aşılarla birlikte MENACTRA verildiğinde bildirilen ön tanımlı enjeksiyon bölgesi ve sistemik reaksiyonlar

Yürütülen çalışmanın tasarımına ilişkin bir tanım ve katılımcı sayısı için ilgili bölüme bakınız [Klinik Çalışmalar başlığı altında yer alan Eşzamanlı Aşı Uygulaması bölümüne bakınız]. 9 aylıkken tek başına MENACTRA’yı ve 12 aylıkken (N= 961) MENACTRA’nın yanı sıra rutin olarak uygulanan başka aşıyı [Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı (MMRV), 7-valanlı Pnömokokal Konjuge Aşı (PCV7) ve Hepatit A Aşısı (HepA)] almak üzere birincil güvenlilik çalışmasına 1.378 Amerikalı çocuğun kaydı yapılmıştır. Diğer bir grup çocuk ise yalnızca rutin olarak uygulanan aşıları [Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık ve Suçiçeği Canlı Virüs Aşısı (MMRV), 7-valanlı Pnömokokal Konjuge Aşı (PCV7) ve Hepatit A Aşısı (HepA)] 12 aylıkken (Kontrol Grubu: N= 321) almıştır. Yukarıda tanımlandığı şekilde 12 aylıkken MENACTRA ile birlikte eşzamanlı aşıları alan katılımcılar, MENACTRA’nın enjeksiyon bölgesinde ve eşzamanlı aşıların enjeksiyon bölgesinde benzer sıklıklarda hassasiyet, kızarıklık ve şişkinlik bildirmişlerdir.

Hassasiyet, en sık bildirilen enjeksiyon bölgesi reaksiyonudur (sırasıyla MENACTRA için %48, MMRV aşısı için %39, PCV7 aşısı için %46 ve HepA aşısı içinse %43).

MENACTRA ile birlikte eşzamanlı aşıları alanlarda %62 ve kontrol grubunda %65 oranında bildirilen huysuzluk ise en sık görülen sistemik reaksiyondur [Eşzamanlı Aşı Uygulaması bölümüne bakınız].

Pazarlama sonrası elde edilen veriler

Klinik denemelerden elde edilen raporlara ilaveten MENACTRA’nın piyasaya sürülmesinden itibaren dünya genelinde gönüllü olarak bildirilen advers vaka raporları da aşağıda sıralanmaktadır. Söz konusu bu liste, şiddetlerine, bildirim sıklıklarına veya MENACTRA’yla inandırıcı bir nedensellik bağına dayanılarak dahil edilen ciddi vakaları ve/veya vakaları içermektedir. Ancak söz konusu bu vakaların büyüklüğü belli olmayan bir popülasyondan gönüllü olarak bildirilmiş olması nedeniyle, bu vakaların sıklığını güvenilir bir şekilde hesaplayabilmek veya bu vakalar ile aşılama arasında bir nedensellik ilişkisi kurabilmek mümkün değildir.

Genel hastalıklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yorgunluk, halsizlik
Bağışıklık sistemi hastalıkları

Anafilaktik/anafilaktoid reaksiyon, hırıltılı solunum, nefes alma zorluğu, üst solunum yolunda şişme, ürtiker, eritem, pruritus, hipotansiyon gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları

Sinir sistemi hastalıkları

Guillain-Barre sendromu, parestezi, vazovagal senkop, baş dönmesi, konvülziyon, yüz felci, akut dissemine ensefalomyelit ve transvers miyelit, baş ağrısı

Kas-iskelet ve bağ dokusu hastalıkları