MACUGEN 0.3 mg 1 şırınga Zararları

Pfizer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Macugen zararları, Macugen önlemler, Macugen riskler, Macugen uyarılar, Macugen yan etkisi, Macugen istenmeyen etkiler, Macugen cinsel, Macugen etkileri, Macugen tedavi dozu, Macugen aç mı tok mu, Macugen hamilelik, Macugen emzirme, Macugen alkol, Macugen kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

MACUGEN, bir yıla kadar süren kontrollü çalışmalar kapsamında, 0.3, 1.0 ve 3.0 mg dozlarda yaklaşık 892 hastaya uygulanmıştır (toplam enjeksiyon sayısı = 7545, ortalama hasta başına enjeksiyon sayısı = 8.5). Her üç doz da benzer bir güvenlilik profilini paylaşmaktadır. Önerilen 0.3 mg dozuna bir yıla kadar maruz kalan 295 hastada (toplam enjeksiyon sayısı = 2478, ortalama hasta başına enjeksiyon sayısı = 8.4), yürütülen çalışmada hastaların % 84’ü araştırmacıya bağlı enjeksiyon prosedürü ile ilgili yan etki yaşarken, hastaların % 3’ü potansiyel olarak enjeksiyon prosedürü ile ilgili ciddi potansiyel yan etki yaşamışlar ve hastaların % 1’i potansiyel olarak enjeksiyon prosedürü ile ilgili nedenlerle tedaviyi durdurmayı gerektiren yan etki bildirmişlerdir.
Araştırmacılara göre hastaların % 27’si araştırma ilacı ile ilgili olan yan etki yaşamışlardır. İki hasta ( % 0.7) potansiyel olarak çalışma ilacı ile ilgili ciddi yan etki yaşamışlardır. Bu hastalardan birinde aort anevrizması, diğerinde ise retina dekolmanı ve retina hemorajisi ortaya çıkmış ve tedavinin durdurulması gerekmiştir.

MACUGEN ile tedavi edilen hastalarda ciddi oküler yan etkiler bildirilmiştir: endoftalmit (12 vaka, %1), retinal hemoraji (3 vaka, <%1), vitröz hemoraji (2 vaka, <%1), ve retina dekolmanı (4 vaka, <%1).

Aşağıda tarif edilen güvenlilik verileri 0.3 mg tedavi grubunda 295 hastada potansiyel olarak girişime ve ilaca bağlı yan etkileri özetlemektedir.

Advers reaksiyonlar sistem organ sınıfı ve sıklık gruplandırma (çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10) ve yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100)); seyrek (>1/10.000 ila <1/.1000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) açısından listelenmiştir.

İmmün sistem bozuklukları:

Bilinmiyor: Anaflaktik reaksiyon

Psikiyatrik bozukluklar:

Yaygın olmayan: Kabus, depresyon

Sinir sistemi bozuklukları:

Yaygın: Baş ağrısı

Göz bozuklukları:

Bu oküler advers reaksiyonların potansiyel olarak MACUGEN tedavisiyle ilgili olduğu (enjeksiyon prosedürü veya çalışma ilacı) ve çoğu zaman da enjeksiyon prosedürüyle ilgili olduğu düşünülmüştür:

Çok yaygın: Ön odacık enflamasyonu, göz ağrısı, artan intraoküler basınç, noktalı keratit, yüzen camsı maddeler ve vitröz matlık.

Yaygın: Gözde anormal his, katarakt, konjonktival kanama, konjonktival hiperemi, konjonktival ödem, konjonktivit, korneal distrofi, korneal epitel hasarı, korneal epitel bozukluğu, korneal ödem, göz kuruması, endoftalmit, oküler akıntı, göz inflamasyonu, gözde tahriş, gözde kaşıntı, gözde kızarıklık, gözde şişlik, gözkapağı ödemi, lakrimasyon artışı, maküler dejenerasyon, midriyazis, oküler rahatsızlık, oküler hipertansiyon, periorbital hematoma, fotofobi, fotopsi, retinal kanama, bulanık görme, görme keskinliğinde azalma, görsel rahatsızlıklar, vitröz ayrılması ve vitröz bozukluk.

Yaygın olmayan: Astenopi, blefarit, alerjik konjonktivit, korneal tortular, göz kanaması, gözkapağında kaşıntı, keratit, vitröz kanama ve gözbebeği refleks bozukluğu, korneal aşınma, retinal eksudatlar, gözkapağında pitoz, retinal yara, şalazyon, korneal erozyon, intraoküler basınçta azalma, enjeksiyon bölgesinde reaksiyon, enjeksiyon bölgesinde vesikül, retina ayrılması, korneal rahatsızlık, retinal arter oklüzyonu, retina yırtılması, ektropion, gözde hareket bozukluğu, gözkapağında tahriş, hifema, gözbebeği bozukluğu, iris bozukluğu, oküler ikter, anterior üveit, tortulu göz, irit, optik sinir çöküntüsü, pupiller deformasyon, retinal damar oklüzyonu ve vitröz prolaps .

Kulak ve iç kulak bozuklukları:

Yaygın olmayan: Meniere hastalığı şiddetlenmesi, vertigo, sağırlık

Kardiyak bozukluklar:

Yaygın olmayan: Palpitasyonlar

Vasküler bozukluklar:

Yaygın olmayan: Hipertansiyon, aortik anevrizma

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal bozukluklar:

Yaygın: Rinore

Yaygın olmayan: Nazofarenjit

Gastrointestinal bozukluklar:

Yaygın olmayan: Kusma, dispepsi

Deri ve deri altı doku bozuklukları:

Yaygın olmayan: Kontakt dermatit egzema, saç renginin değişmesi, döküntü, pruritus, gece terlemeleri

Kas-iskelet sistemi bozuklukları, bağ doku bozuklukları:

Yaygın olmayan: Sırt ağrısı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar:

Yaygın olmayan: Bitkinlik, üşüme, hassaslık, göğüs ağrısı, grip benzeri hastalık

Araştırmalar:

Yaygın olmayan: Gama-glutamiltransferaz artışı

Yaralanma ve zehirlenme:

Yaygın olmayan: Abrazyon

374 hasta ( 0.3 mg 128 hasta, 1 mg 126 hasta ve 3 mg 120 hasta) 2 yıl süresince MACUGEN tedavisi almıştır. Bütün güvenlilik verileri 1. yıl güvenlilik verileri ile tutarlı olup yeni acil güvenlilik sinyalleri meydana gelmemiştir. 2 yıla kadar ( 2. yıl toplam enjeksiyon sayısı= 913, 2. yıl ortalama enjeksiyon sayısı= 6.9) 0.3 mg tavsiye edilen dozlar ile tedavi edilen 128 hastada, 1. yılda görülen yan etkiler ile karşılaştırıldığında yan etkilerin sıklığında bir artış olduğu kanıtlanamamamıştır.

Pazarlama sonrası deneyim: Pegaptanibin enjeksiyon hazırlama prosedüründe

uygulanan çeşitli ilaçlarla birlikte uygulanması sonrasında, nadir olarak anjioödemi de içeren anafilaksi/anafilaktoid reaksiyonlar rapor edilmiştir (bkz. bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli, bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).