LOCACORTENE-VIOFORME 30 gr krem Farmakolojik Özellikleri

Vitalis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Kortikosteroidler (Glukokortikoidler - Topikal dermatolojik)

ATC kodu: D07BB01

Etki mekanizması:

Kortikosteroidler antiinflamatuvar ve vazokonstrüktif etkiye sahiptir. Kortikosteroidler inflamatuvar reaksiyonu ve çeşitli deri hastalıklarının sıklıkla kaşıntı benzeri semptomlarını, altta yatan hastalığı iyileştirmeden baskılarlar.

Flumetazon sentetik difluoro glukokortikoittir. Flumetazon pivalat, lokal uygulama için hazırlanmış orta derecede güçlü glukokortikoittir. Antiinflamatuvar, antialeıjik, vazokonstrüktif ve antiproliferatif etki gösterir.

Çeşitli tip ve orijinli inflamatuvar deri hastalıklarında kısa sürede rahatlama sağlar ve kaşıntı gibi semptomlan giderir.

Glukokortikoidlerin çok yönlü etkileri kompleks moleküler mekanizmaya bağlanabilir ve bu mekanizmada spesifik sitoplazmik reseptörlere bağlanmalannın da rolü vardır.

Kliokinol halojenli kinolinol türevi olup, LOCACORTENE-VlOFORME’un antimikrobik bileşenidir; mantarlar (Candida, Microspomm, Trichophyton gibi) ve gram pozitif bakteriler (Staphylococcus gibi) de dahil patojen mikroorganizmaların büyük bir grubuna karşı etkilidir. Kliokinol sadece gram negatif bakteriler üzerinde hafif inhibitör etkilidir. Kliokinol bakterisit etkiden çok bakteriostatik etki gösterir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Flumetazon pivalat:

Emilim:

Flumetazon pivalat’m derinin geniş yüzeyine fazla miktarda ve kapalı pansuman şeklinde lokal olarak uygulandığında bile perkütan emilimi yoktur. Flumetazon pivalatın perkütan absorpsiyonu kliokinol ilavesi ile değişmemektedir.

Dağılım:

Bilgi bulunmamaktadır.

Biyotransformasyon:

Bilgi bulunmamaktadır.

Eliminasyon:

Bilgi bulunmamaktadır.

Kliokinol:

Emilim:

LOCACORTENE-VIOFORME topikal uygulandığında kliokinol, yaklaşık % 1.5-4 oranında emilir.

Biyotransformasyon:

Bilgi bulunmamaktadır.

Eliminasyon:

Kliokinol başlıca glukokuronid şeklinde ve daha az miktarda sülfat şeklinde böbrekler yoluyla atılır. Değişmeden atılan kliokinol miktan çok azdır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Bilgi bulunmamaktadır.