KAPEDA 150 mg 60 film tablet Etkileşimi

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Kapeda etkileşimi, Kapeda etken madde, Kapeda yardımcı maddeler, Kapeda alkol, Kapeda etkileşim, Kapeda kullananlar, Kapeda dozu, Kapeda kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Kumarin antikoagülanlar:

Varfarin ve fenprokumon gibi kumarın türevi antikoagülanlar ile eş zamarjlı olarak KAPEDA alan hastalarda koagülasyon parametrelerinde bozulmalar ve/vey^ kanama bildirilmiştir. Bu olaylar KAPEDA tedavisinin başlatılmasını izleyen birkaç gün içerisinde ve birkaç aya kadar; az sayıda olguda ise, KAPEDA kesildikten sonraki bir ay ferisinde ortaya çıkmıştır. Bir klinik farmakokinetik etkileşim çalışmasında, tek do varfarinden sonra, KAPEDA tedavisi S-varfarinin EAA değerini % 57 artırmı: değeri de % 91 artmıştır. Bu sonuçlar, muhtemelen sitokrom P450 2C9 sisteminin kapesitabin tarafından inhibisyonuna bağlı bir etkileşimin

düşündürmektedir. KAPEDA ile eş zamanlı olarak kumarin türevi antikoagülan alan

20 mg ve INR zoenzim varlığını

hastalar, koagülasyon parametrelerindeki (Protrombin ya da INR) bozulmalar düzenli olarak izlenmeli ve antikoagülan dozu bu doğrultuda uyarlanmalıdır.

yönüyle

Sitokrom P-450 2C9 substratları:

Sitokrom P450 2C9 izoenzimi tarafından metabolize edildiği bilinen diğer kapesitabin arasında ilaç-ilaç etkileşim çalışması yürütülmemiştir. KAPEDA ilaçlarla birlikte uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Fenitoin:

KAPEDA ile fenitoinin birlikte kullanımı sırasında, plazma fenitoin konsan yükselmeleri bildirilmiştir. Fenitoin ile ilaç-ilaç etkileşim çalışması yürütülmemiş etkileşim mekanizmasının CYP2C9 izoenzim sisteminin kapesitabin ile inh olduğu tahmin edilmektedir (Bkz. Kumarin antikoagülanlar). KAPEDA ile eş olarak fenitoin alan hastalar, yüksek fenitoin plazma konsantrasyonları yönündeh olarak izlenmelidir.

ih’

,çlar ile bu tür

rasyonu ir ancak bisyonu zamanlı düzenli

ilaç gıda etkileşimi:

Bütün klinik araştırmalarda, hastalar KAPEDA’yı yemekten 30 dakika sonra jılmıştır. Bilinen güvenlilik ve etkinlik verileri besinlerle birlikte uygulama ile edinilerj veriler olduğu için, KAPEDA’mn besinlerle birlikte alınması önerilmektedir.

Antasit:

Kanser hastalarında alüminyum hidroksit ve magnezyum hidroksit içeren bir aı KAPEDA farmakokinetiği üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Kapesitabin metabolitinin (5’-DFCR) plazma konsantrasyonlarında küçük bir artış söz konuşju majör metabolit (5-DFUR, 5-FU ve FBAL) üzerinde ise herhangi bulunmamaktadır.

Lökovorin (LV) (folinik asit):

Kanser hastalarında lökovorinin KAPEDA’mn farmakokinetiği üzerindeki

ıttasidin, ve bir dur; 3 r etki

bfi

etkileri

araştırılmıştır. Lökovorinin, kapesitabin ve metabolitlerinin farmakokinetiği üzerinde etkisi yoktur. Bununla birlikte, lökovorinin KAPEDA’mn farmakodinamiği üzerine etkisi vardır ve lökovorin tarafından toksisitesi artabilir.

Sorivudin ve analogları:

Literatürde sorivudin ve 5-FU arasında, dihidropirimidin dehidrojenazın so "ivildin tarafından inhibisyonundan kaynaklanan, klinik olarak anlamlı bir ilaç-ilaç etkileşimi

tanımlanmıştır. Fluoropirimidin toksisitesinde artışa yol açan bu etkileşim, fatal pot taşır. Bu nedenle KAPEDA, sorivudin ya da kimyasal yönden ilişkili olduğu briyudin gibi analogları ile birlikte aynı zamanda verilmemelidir (bkz. bölüm 4.3). Sorivudin ya da kimyasal yönden ilişkili olduğu brivudin gibi analoglarıyla tedavinin bitimi ile fAPEDA tedavisinin başlangıcı arasında en az 4 haftalık bir bekleme periyodu olmalıdır.

nsiyel

oks

aliplatin veya

â tın

Oksaliplatin:

Bevasizumab ile birlikte veya bevasizumab olmaksızın, kapesitabin ve kombinasyonu uygulandığında kapesitabin veya metabolitlerine, serbest pl toplam platine maruziyette klinik olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır.

Bevasizumab:

Bevasizumabın, kapesitabin veya metabolitlerinin farmakokinetiği üzerine klipfk olarak anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Geriyatrik popülasyon:

KAPEDA monoterapisi gören 60 - 79 yaş arası metastatik kolorektal kanser haftalarında gastrointestinal toksisitenin görülme oranı genel popülasyonda görülen ilj: benzer olmuştur, 80 yaş ve üzeri hastalarda ise, diyare, mide bulantısı ve kusma jgibi geri dönüşümlü 3 veya 4. derece gastrointestinal advers olay oranı daha yüksektir (bljz. bölüm

4.2.). KAPEDA diğer ajanlarla kombinasyon halinde kullanıldığında, 3 ve <jk derece advers İlaç reaksiyonları (AİRları) ve ilacın bırakılmasına sebep olan AIRİarı yaşlı hastalarda (>65) genç hastalardan daha fazla yaşanmıştır. Kapesitabin artı dbsetaksel kombinasyon tedavisi gören 60 yaş ve üzeri hastaların güvenlilik verilerimi! analizi; tedaviyle ilgili 3 ve 4. derece advers olayların, tedaviyle ilgili ciddi advers olayların ve advers olaylar nedeniyle tedaviden erken çekilmelerin görülme oranında 60 yaş altı hastalara kıyasla bir artış göstermiştir.

Böbrek yetmezliği:

Hekimler, böbrek fonksiyonu bozuk hastalara KAPEDA uygulandığında olmalıdır. 5-FU ile görüldüğü gibi, tedaviyle ilgili 3 veya 4. derece advers görülme oranı orta şiddette böbrek yetmezliği bulunan hastalarda dahaj bulunmuştur (kreatinin klerensi: 30-50 mL/dk.) (bkz. bölüm 4.2.).

dikkatli

olayların

yüksek

Karaciğer yetmezliği: