ISOFLURANE USP 100 ml inh.için solüsyon Zararları

Adeka Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Isoflurane zararları, Isoflurane önlemler, Isoflurane riskler, Isoflurane uyarılar, Isoflurane yan etkisi, Isoflurane istenmeyen etkiler, Isoflurane cinsel, Isoflurane etkileri, Isoflurane tedavi dozu, Isoflurane aç mı tok mu, Isoflurane hamilelik, Isoflurane emzirme, Isoflurane alkol, Isoflurane kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

İsofluran uygulamasında karşılaşılan advers reaksiyonlar genellikle farmakolojik etkilerin doza bağımlı uzamasıdır ve solunum depresyonu, hipotansiyon ve aritmileri içerir.

Postperatif periyotta titreme, bulantı, kusma ve ileus gözlemlenmiştir.

Diğer tüm genel anesteziklerdeki gibi, cerrahi stres yokluğunda bile beyaz kan hücrelerinde yükselişler görülmüştür.

İsofluran bütün kas gevşeticilerinin, en kaydadeğer olarak da depolarizan kas gevşeticilerinin etkisini potansiyalize etmektedir ve erişkinlerde eşlik eden N2O uygulamasıyla MAK (minimum alveoler konsantrasyon) düşmektedir.

Raporlar isofluranın karaciğer enzimlerindeki hafif ve geçici artışlardan, çok nadir olarak fatal hepatik nekrozlara kadar uzanan hepatik harabiyet oluşturabileceğini gösterir.

Özellikle inhale anestezik ajanlara (isofluran dahil) uzun dönem mesleki mamziyet ile ilişkili nadir aşırı duyarlılık raporları (kontakt dermatit, döküntü, dispne, hırıltı, göğüs rahatsızlığı, yüzde şişme veya anaflaktik reaksiyonlar dahil) bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar klinik testler ile ispatlanmıştır (öm. metakolin testi). İnhale anesteziklere mamziyet sırasında görülen anaflaktik reaksiyonların nedeni açık değildir. Bunun sebebi ise beraber kullanılan ilaçların birçoğunun bu tip reaksiyonlara neden olduğunun bilinmesidir.

İsofluran anestezisi esnasında ve sonrası ajanın biyodegradasyonuna bağlı olarak, seram inorganik florür seviyelerinde minimum seviyede yükselişler görülmüştür. Tespit edilen çok düşük seram inorganik florür seviyelerinin (ortalama 4.4 pmol/1) renal toksisiteye sebep olabilmeleri, böbrek toksisitesi için verilen en düşük seviyelerin altında oldukları için pek mümkün değildir.