ISOFLURANE USP 100 ml inh.için solüsyon Dozu

Adeka Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Isoflurane dozu, Isoflurane dozaj, Isoflurane doz aşımı, Isoflurane uygulama, Isoflurane kullanım şekli, Isoflurane kullanımı, Isoflurane kullanım süresi, Isoflurane açmı tokmu, Isoflurane nedir, Isoflurane ne için kullanılır, Isoflurane nasıl kullanılır, Isoflurane faydaları, Isoflurane etkileri, Isoflurane günde kaç kez, Isoflurane sabah mı akşam mı, Isoflurane fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Uygulanan anestezik konsantrasyonların hassas olarak kontrol edilebilmesi için, özel olarak izofluran için kalibre edilmiş vaporizatörler kullanılmalıdır.

İsofluranın MAK (minimum alveoler konsantrasyon) değerleri yaşla beraber azalır ki 20 yaş ortalamasındaki %1.28’lik ortalama değer 40 yaş ortalamasında %1.15’e ve 60 yaş ortalamasında %1.05’e düşer. İsofluran’ın oksijendeki MAK değeri yeni doğan bebekler için % 1.6, 1-6 aylık bebekler için % 1.87 ve 6-12 aylıklar için %1.80’dir.

Premedikasyon: İsofluran’ın solunum depresanı etkisi göz önüne alınarak premedikasyon için kullanılacak ilaçlar her hastaya göre ayrı seçilmelidir. Antikolinerjik ilaç kullanımı isteğe bağlıdır, fakat pediyatride İnhalasyon indüksiyonu tavsiye edilebilir.

İndüksiyon: Genellikle isofluran karışımının inhalasyonundan önce kısa etkili bir barbitürat veya diğer bir intravenöz indüksiyon ajanı tatbik edilir. İsofluranın oksijen veya oksijen/nitröz oksit’teki karışımı kullanılabilir.

İsofluran ile indüksiyonun %0.5’lik bir konsantrasyon ile başlatılması tavsiye edilir. %1.5 - %3.0’lük konsantrasyonlar genellikle 7-10 dakikada cerrahi anesteziyi oluştururlar.

İdame: Cerrahi anestezi seviyeleri oksijen/nitröz oksit kan sırrımdaki %1.0-%2.5’lik İsofluran konsantrasyonları ile idame ettirilir. Sadece oksijen ile beraber verildiğinde %0.5-%1.0’lik ilave isofluran dozları gerekebilir. İlave bir relaksasyon gerekirse, kas gevşeticinin ilave dozları kullanılabilir.

Sezaryende anesteziyi sürdürmek için bir oksijen/nitröz oksit karışımı içinde %0.5 - %0.75 isofluran uygundur.

İdame esnasındaki arteriyel basınç seviyeleri diğer komplikasyon faktörlerinin yokluğunda, alveolar isofluran konsantrasyonları ile ters olarak alakalı görülürler. Kan basıncındaki fazla düşüşler, anestezinin derinliğine bağlı olabilir ve bu durumlar, solunan isofluran konsantrasyonu azaltılarak düzeltilmelidir.

Yaşlılar: Diğer ajanlarda olduğu gibi, yaşlı hastalarda cerrahi anesteziyi sağlamak için daha az isofluran konsantrasyonları gerekir (MAK değerlerine bakınız).

Doz aşımı ve tedavisi

Aşırı doz söz konusu olduğu zaman anesteziğin uygulanmasını durdurup, hava yollarının serbest olduğunu kontrol ediniz ve saf oksijenle veya hava ile asiste veya kontrollü solunuma geçiniz.

Diğer halojenli anesteziklerle olduğu gibi, hipotansiyon ve solunum depresyonu gözlemlenmiştir. Kan basıncının ve solunumun yakından izlenmesi önerilir. Aşırı derece derin seviyelerdeki anestezinin sonucu olan hipotansiyon ve solunum depresyonunu düzeltmek için destekleyici ölçümler gerekli olabilir.