ISENTRESS 400 mg 60 film kaplı tablet Zararları

Merck Sharp Dohme Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Isentress zararları, Isentress önlemler, Isentress riskler, Isentress uyarılar, Isentress yan etkisi, Isentress istenmeyen etkiler, Isentress cinsel, Isentress etkileri, Isentress tedavi dozu, Isentress aç mı tok mu, Isentress hamilelik, Isentress emzirme, Isentress alkol, Isentress kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

ISENTRESS’in güvenlilik profili tedavi deneyimli hastalarda yürütülen iki Faz III klinik çalışmanın ve tedavi deneyimsiz hastalarda yürütülen bir Faz III klinik çalışmanın birleştirilmiş güvenlilik verilerine dayanmaktadır (bu veriler aşağıda sunulmaktadır).

Tedavi deneyimli hastalarda yürütülen iki randomize klinik çalışma 462 hastada optimize edilmiş mevcut tedavi (OEMT) ile birlikte önerilen günde iki kez 400 mg dozunu kullanmış; 237 hasta ise OEMT ile birlikte plasebo almıştır. Çift-kör tedavi sırasında toplam takip süresi ISENTRESS 400 mg b.i.d. grubunda 470.5 hasta-yıl ve plasebo grubunda 179.1 hasta-yıldı.

Tedavi deneyimsiz hastalarda yürütülen çok-merkezli, randomize, çift-kör, aktif-kontrollü klinik çalışmalar 281 hastada emtrisitabin 200 mg (+) tenofovir 245 mg sabit dozuyla birlikte önerilen günde iki kez 400 mg dozunu kullanmış, 282 hasta ise emtrisitabin (+) tenofovir ile birlikte efavirenz (EFV) 600 mg (gece yatmadan önce) almıştır. Çift-kör tedavi sırasında toplam takip süresi ISENTRESS 400 mg b.i.d. grubunda 333 hasta-yıl ve gece yatmadan önce efavirenz 600 mg alan grupta 317 hasta-yıldı.

Tedavi deneyimli hastaların birleştirilmiş analizinde, istenmeyen reaksiyonlar nedeniyle tedaviyi bırakma oranları ISENTRESS + OEMT alan hastalarda %2.4 ve plasebo + OEMT alan hastalarda %3.0’dı. Tedavi deneyimsiz hastalarda istenmeyen reaksiyonlar nedeniyle tedaviyi bırakma oranları ISENTRESS + emtrisitabin (+) tenofovir alan hastalarda %3.2 ve efavirenz + emtrisitabin (+) tenofovir alan hastalarda %6.4’dü.

Araştırıcılar tarafından ISENTRESS ile nedensel olarak ilişkili olduğu düşünülen (tek başına veya diğer ART ile kombinasyonda) istenmeyen etkiler aşağıda Sistem Organ Sınıfına göre sıralandırılmıştır. En az bir ciddi istenmeyen etki içeren terim * ile işaretlenmiştir. Sıklıklar aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

Çok yaygm (> 1/10), yaygm (> 1/100 ila <1/10), yaygm olmayan (> 1/1,000 ila <1/100), seyrek (> 1/10,000 ila <1/1,000), çok seyrek (< 1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:

Yaygm olmayan: Genital herpes*, folikülit, gastroenterit, herpes simpleks, herpes virüs enfeksiyonu, herpes zoster, influenza, molluscum kontagiozum, nazofarenjit.

İyi ve kötü huylu neoplazmalar (kist ve polipler dahil)

Yaygm olmayan : Deride papilloma.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Yaygm olmayan: Demir eksikliği anemisi, lenf düğümünde ağrı, nötropeni.

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Yaygm olmayan: İmmün rekonstitüsyon sendromu*, ilaca karşı aşırı duyarlılık, aşırı duyarlılık
Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Yaygm olmayan: Anoreksi, iştah kaybı, diabetes mellitus, dislipidemi, hiperkolesterolemi, hiperglİsemi, hiperfaji (aşırı yeme), iştah artışı, polidipsi (aşırı su içme).

Psikiyatrik hastalıklar:

Yaygm: Anormal rüyalar, insomni.

Yaygm olmayan: Mental bozukluk*, anksiyete, konfüzyon hali, depresyon, orta uykusuzluk (gece uyanıp bir daha uyuyamama), mizaç değişikliği, kabus görme, uyku bozukluğu.

Bilinmiyor: İntihar fikirleri, intihar davranışı (özellikle geçmişinde psikiyatrik hastalık öyküsü olan hastalarda).

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygm: Baş dönmesi, baş ağrısı.

Yaygm olmayan: Amnezi, karpal tünel sendromu, kognitif bozukluk, dikkat bozukluğu, postüral baş dönmesi, disgezia (tat duyumu bozukluğu), hipersomnia (aşırı uyuma), hipostezi, letarji, bellek bozukluğu, migren, periferal nöropati, parestezi, somnolans, gerilim tipi baş ağrısı, titreme.

Göz hastalıkları:

Yaygm olmayan: Görüşte bozukluk.

Kulak ve iç kulak hastalıkları:

Yaygm: Vertigo.

Yaygm olmayan: Kulak çınlaması.

Kardiyak hastalıkları:

Yaygın olmayan: Palpitasyon, sinüs bradikardi, ventriküler ekstrasistoller.

Vasküler hastalıkları:

Yaygm olmayan: Sıcak basması, hipertansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygm olmayan: Disfoni, epistaksis, nazal konjesyon.

Gastrointestinal hastalıkları:

Yaygm: Abdominal distensiyon, abdominal ağrı, ishal, şişkinlik, bulantı, kusma.

Yaygm olmayan: Gastrit1, abdominal rahatsızlık, üst abdominal ağrı, karında hassasiyet, anorektal rahatsızlık, konstipasyon, ağız kuruluğu, dispepsi, erüktasyon, gastroözofajiyal reflü hastalığı, odinofaji (ağrılı yutma), akut pankreatit, peptik ülser, rektal hemoraji, mide rahatsızlığı.

Hepato-biliyer hastalıkları:

Yaygm olmayan: Hepatit*.

Deri ve deri altı hastalıkları:

Yaygm: Döküntü.

Yaygm olmayan: Akne, alopesi, akneiform dermatit, cilt kuruluğu, eritem, hiperhidrozis, edinilmiş lipodistrofı, lipohipertrofı, prurigo, kaşıntı, generalize prurit, maküler döküntü, makülo-papüler döküntü, pruritik döküntü, deri lezyonu, kseroderma.

Bilinmiyor: Stevens- Johnson sendromu

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Yaygm olmayan: Artralji, artrit, sırt ağrısı, lumbarizasyon, kas-iskelet ağrısı, miyalji, boyun ağrısı, ekstremitelerde ağrı, tendinit.

Böbrek ve idrar hastalıkları

Yaygm olmayan: Böbrek yetmezliği*, interstisyel nefrit, nefrolitiyazis, noktüri, böbrek kisti.

Üreme sistemi ve göğüs bozuklukları:

Yaygm olmayan: Erektil disfonksiyon, jinekomasti, menopozal semptomlar.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Yaygm: Asteni, bitkinlik.

Yaygm olmayan: Göğüs rahatsızlığı, titreme, yüzde ödem, yağ dokusunda artış, gergin hissetme, kırıklık, periferik ödem, ağrı, pireksi.

Araştırmalar:

Yaygm: Alanin aminotransferaz artışı, atipik lenfositler, aspartat aminotransferaz artışı, kan trigliseritlerinde artış.

Yaygm olmayan: Tam nötrofıl sayımında azalma, alkali fosfataz artışı, kan amilaz artışı, kan bilirübin artışı, kan kolesterol artışı, kan kreatinin artışı, kan glukoz artışı, kan üre nitrojen artışı, kreatin fosfokinaz artışı, açlık kan şekerinde artış, idrarda glukoz görülmesi, yüksek densiteli lipoproteinlerde artış, lipaz artışı, düşük densiteli lipoproteinlerde artış, trombosit sayısında azalma, idrarda alyuvar görülmesi, bel çevresinde artış, kilo artışı, akyuvar hücre sayısında azalma.

Yaralanma, zehirlenme ve prosedürel komplikasyonlar:

Yaygm olmayan: Kaza ile aşırı doz alma durumu*.

ISENTRESS ile birlikte başka antiretroviral ajanlara başlayan tedavi deneyimli ve tedavi deneyimsiz hastalarda kanserler bildirilmiştir. Spesifik kanserlerin tipleri ve oranlan yüksek düzeyde immün yetmezliği olan bir popülasyonda beklenen şekilde olmuştur. Bu çalışmalarda kanser gelişme riski ISENTRESS alan gruplarda ve karşılaştırma ilaçlan alan hastalarda benzerdi.

ISENTRESS ile tedavi edilen hastalarda evre 2-4 kreatin kinaz laboratuvar anormallikleri gözlenmiştir. Miyopati ve rabdomiyoliz bildirilmiştir ancak bu olaylar ile ISENTRESS arasındaki ilişki bilinmemektedir. Bu ilaç geçmişte miyopati veya rabdomiyoliz yaşayan ya da bu bozukluklarla ilişkili diğer tıbbi ürünler dahil, zemin hazırlayıcı herhangi bir durumu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

Özellikle iyi bilinen risk faktörleri bulunan, ilerlemiş HIV hastalığı olan veya uzun süre kombine antiretroviral tedavi (KART) alan hastalarda osteonekroz olgulan bildirilmiştir. Bu durumun sıklığı bilinmemektedir (bkz. bölüm 4.4).

Eş zamanlı hepatit B ve/veya hepatit C virüs enfeksiyonu olan hastalar

Başlangıçtaki karaciğer fonksiyon testleri üst normal sınınn 5 katını aşmadıkça, faz III çalışmalara eş zamanlı kronik (akut hariç) aktif hepatit B ve/veya hepatit C virüs enfeksiyonu olan tedavi deneyimli hastalann (N =113/699 veya %16.2; HBV= %6 , HCV= %9, HBV+HCV = %1) ve tedavi deneyimsiz hastalann (N = 34/563 veya %6; HBV=%4.1, HCV=%2.1, HBV+HCV=%0.2) katılmasına izin verilmiştir. Genel olarak, eş zamanlı hepatit B ve/veya hepatit C virüs enfeksiyonu olan hastalarda ISENTRESS’in güvenlilik profili eş zamanlı hepatit B ve/veya hepatit C virüs enfeksiyonu olmayan hastalarla benzerdi ancak AST ve ALT anormalliklerinin oranları her iki tedavi grubunda eş zamanlı hepatit B ve/veya hepatit C virüs enfeksiyonu olan hasta alt grubunda biraz daha yüksekti. Tedavi deneyimli hastalarda, AST, ALT veya total bilirübinde başlangıca göre kötüleşmeyi temsil eden evre 2 veya daha ileri evre laboratuvar anormallikleri eş zamanlı enfeksiyonu olan ve ISENTRESS ile tedavi edilen hastalann sırasıyla %26, %27 ve %12’sinde görülürken, ISENTRESS ile tedavi edilen diğer tüm hastaların sırasıyla %9, %8 ve %7’sinde görülmüştür. Tedavi deneyimsiz hastalarda, AST, ALT veya total bilirübinde başlangıca göre kötüleşmeyi temsil eden evre 2 veya daha ileri evre laboratuvar anormallikleri eş zamanlı enfeksiyonu olan ve ISENTRESS ile tedavi edilen hastalann sırasıyla %17, %22 ve %11’inde görülürken, ISENTRESS ile tedavi edilen diğer tüm hastaların sırasıyla %4, %5 ve %3’ünde görülmüştür.

Pazarlama sonrası deneyim:

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Trombositopeni.

Psikiyatrik hastalıklar:

Anksiyete, depresyon (özellikle daha önceden psikiyatrik hastalık geçmişi olan hastalarda), intihar düşüncesi, intihar davranışı, paranoya.

Deri ve deri altı doku hastalıkları: