IPERTEN 20 mg 28 tablet Etkileşimi

Chiesi Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Iperten etkileşimi, Iperten etken madde, Iperten yardımcı maddeler, Iperten alkol, Iperten etkileşim, Iperten kullananlar, Iperten dozu, Iperten kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Manidipinin antihipertansif etkisi diüretikler, beta-blokerler ve diğer antihipertansif ilaçlar tarafından artırılabilir.

İn vitro çalışmalar manidipin’in sitokrom p450 üzerindeki inhibitör potansiyelinin klinik anlamı olmadığını göstermiştir.

Diğer dihidropiridin kalsiyum kanal blokerleri ile benzer şekilde manidipin metabolizmasının p450 3A4 ile katalizlenmesi olasıdır. Manidipin

farmakokinetiği üzerinde sitokrom CYP3A4 indükleyicileri ve inhibitörlerinin etkisi hakkında in vivo etkileşim çalışması bulunmadığından, Iperten, CYP3A4 inhibitörleri (antiproteaz ilaçlar, simetidin, ketokonazol, itrakonazol, eritromisin ve klaritromisin gibi) ve indükleyicileri (fenitoin, karbamazepin, fenobarbital ve rifampisin gibi) ile birlikte kullanılmamalıdır (bkz. Böl. 4.4). Manidipin terfenadin, astemizol ile kinidin ve amiodaron gibi sınıf III antiaritmik ilaçlarla birlikte reçetelendiğinde dikkat gösterilmelidir.

Bundan başka kalsiyum kanal blokerlerinin digoksİn ile birlikte uygulanması glikozid konsantrasyonlarında artışa yol açabilir.

Alkol: Tüm vazodilatatör antihipertansif ilaçlar gibi alkol ile birlikte kullanım etkiyi kuvvetlendirebileceğinden dikkat edilmelidir.

Greyfurt suyu: Dihidropiridin türevlerinin metabolizması greyfurt suyu ile inhibe edilebilir, sistemik yararlanmaları takiben artar ve hipotansif etki kuvvetlenir. Bu nedenle manidipin, greyfurt suyu ile birlikte alınmamalıdır.

Oral hipoglisemik ilaçlarla etkileşim görülmemiştir.