IMMUNINE 600 IU IV infüzyon için liyofilize toz içeren flakon Farmakolojik Özellikleri

Eczacıbaşı İlaç Pazarlama Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grubu: Antihemorajikler: kan koagülasyon faktörü IX ATC kodu: B02BD04

Faktör IX, molekül kütlesi yaklaşık 68.000 olan tek zincirli bir glikoproteindir. K vitaminine bağlı bir pıhtılaşma faktörüdür ve karaciğerde sentezlenmektedir. Faktör IX, intrensekpıhtılaşma yolunda, faktör XIa tarafından ve ekstrensek pıhtılaşma yolunda faktör VH/dokufaktörü kompleksi tarafından aktif hale getirilmektedir. Aktif faktör IX, aktif faktör VlII’lebirlikte, faktör X’u aktif hale getirir. Aktif hale gelmiş faktör X, protrombini trombineçevirir. Trombin daha sonra, fıbrinojeni fibrine çevirir ve pıhtı oluşumu sağlanır. Hemofili B,pıhtılaşma mekanizmasının cinsiyete bağlı kalıtımsal bir hastalığıdır; dolaşımdaki faktör IXdüzeylerinin azalması sonucunda, eklem içi, kaslar ya da iç organlarda kendiliğinden ya dayaralanmaya veya cerrahi girişime bağlı travma sonucunda ağır kanama ile sonuçlanır.Replasman tedavisi ile faktör IX’un plazma düzeyi yükselir ve dolayısıyla, faktör IXeksikliği ve kanama eğiliminde geçici bir düzelme sağlanır.

Pedivatrik popülasvon

IMMUNINE’ın 6 yaşından küçük çocuklarda kullanımını önerebilecek yeterli veri bulunmamaktadır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Emdim

Uygulama yeri açısından intravenöz yolla uygulanan ilaç doğrudan kana kanşır.

Dağılım

26 hastada yapılan bir farmakokinetik çalışmada ortalama rezidüel süresi 23.86 saat olarak bulunmuştur (SD: 5.09; %95CI: 1.85-25.88).

Daha önceden tedavi görmüş hastalarda gerçekleştirilen bir faz-4 çalışmasında, 12 yaş ve üzeri olanlarda (hasta sayısı=27) ortalama aşamalı-geri kazanım (IR) her IU/kg başına 1.1(±0.27) olmuştur (0.6 ile 1.7 IU/dL arası değişen değerler).

Aynı çalışmada ortalama IR, daha önceden tedavi görmüş 11 yaş ve altı hastalarda (hasta sayısı=4) 0.9 (± 0.12) olarak bulunmuştur (0.8 ile 1.1 IU/dL arası değişen değerler).

Bivotransformasvon

Metabolizmasına ait bilgi bulunmamaktadır.

Eliminasvon

Yanlanma ömrü yaklaşık 17 saattir. 26 hastada yapılan bir farmakokinetik çalışmada ortalama klerens 8.89 ml/saat/kg olarak bulunmuştur (SD: 2.91; %95CI: 7.72-10.06).

Doğrusallık/ Doğrusal olmayan durum

Doz cevap ilişkisi doğrusaldır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

IMMUNINE, faktör II, VII ve X’u ancak eser miktarlarda içeren ileri derecede saflaştınlmış bir faktör IX konsantresidir. Laboratuvar hayvanlarına tek doz uygulanan IMMUNINE’ıntoksikolojik ya da trombojenik potansiyeli görülmemiştir. Laboratuvar hayvanları için insanproteinleri heterolog olduğundan, tekrarlayan doz uygulamayla klinik olmayan çalışmayapılması anlamlı değildir.

Faktör IX, normal fizyolojik koşullarda plazmada bulunan insan kaynaklı bir protein olduğundan üreme üzerinde toksik, mutajenik ya da karsinojenik etki göstermesibeklenmemektedir.