IDARUB 10 mg IV liyofilize toz içeren flakon Uyarılar

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Idarub uyarılar, Idarub zararları, Idarub önlemler, Idarub riskler, Idarub yan etkisi, Idarub alerji, Idarub alkol, Idarub hamileler, Idarub emzirme, Idarub araç kullanımı, Idarub fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

UYARILAR

1. İDARUB serbestçe akan intravenöz infüzyon şeklinde hastaya enjekte edilmelidir.Asla kas içine veya subkütan olarak verilmemelidir. Beyin zarı içine (intratekal)uygulanmaz. Kullanım esnasında ekstravazasyon varsa ağır lokal doku nekrozuoluşabilir.

2. İDARUB diğer antrasiklinler ile birlikte kullanıldığında konjestif kalp yetmezliğinevaran miyokardiyal toksisiteye neden olabilir. Kardiyotoksisite önceden antrasiklinkullanmış veya önceden kalp hastalığı olan kişilerde daha yaygındır.

3. Genellikle antilösemik ajanlarda olduğu gibi, İDARUB etkin terapötik dozlardakullanıldığında ağır miyolosupresyon oluşur.

4. İDARUB lösemi kemoterapisinde deneyimli bir doktor gözetimi altında, ilacıntoleransının izlenebileceği, ilacın toksisite riskine karşı hastayı koruyacak ve budurumun sürekliliğini sağlayabilecek laboratuvarı ve destekleyici olanakları yeterliolan merkezlerde hastaya uygulanmalıdır. Doktor ağır kanama koşullarında ve/veyaçok şiddetli enfeksiyon durumunda tam ve hızlı davranma yeteneğine sahipolmalıdır.

5. Karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doz azaltılabilir(Bkz.bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).

Genel

İDARUB sitotoksik kemoterapide uzmanlaşmış deneyimli doktorların denetimi altında uygulanmalıdır.

Hastalığın ve/veya tedavisinin ağır komplikasyonlarının (kanama, çok şiddetli enfeksiyon gibi) etkin ve acil tedavisinin gerçekleştirildiğinden emin olunmalıdır.

İdarabisin ile tedaviye başlamadan önce hastaların, önceki sitotoksik tedaviye bağlı akut toksisitelerinin (stomatit, nötropeni, trombositopeni ve yaygın enfeksiyon gibi) ortadankaldırılması gerekir.

Hematolojik toksisite

İdarabisin kemik iliği aktivitesini güçlü bir biçimde baskılar. Terapötik dozlarda bütün hastalarda, ciddi miyelosüpresyon görülür.

İdarabisinle her bir tedavi siklusu öncesinde ve sırasında detaylı beyaz kan hücre sayımları dahil hematolojik profil değerlendirilmelidir.

Doza bağlı, geri dönüşümü olan lökopeni ve/veya granülositopeni (nötropeni) idarabisinin belirgin olarak hematolojik toksisite belirtisidir ve bu ilacın en yaygın akut doz kısıtlayıcıtoksisitesidir. Lökopeni ve nötropeni genellikle şiddetlidir; trombositopeni ve anemi degörülebilir. Nötrofil ve trombosit sayıları genellikle ilacın verilmesinden 10 ila 14 günsonra en düşük düzeylerine ulaşır; ancak üçüncü hafta esnasında normale döner. Ciddimiyelosüpresyon klinik olarak ateş, enfeksiyonlar, sepsis/septisemi, septik şok, kanama,dokuda hipoksi veya ölümle sonuçlanır.

Sekonder Lösemi

İdambisin dahil antrasiklinlerle tedavi edilen hastalarda, prelösemik faz ile veya olmaksızın sekonder lösemi bildirilmiştir. Bu tür ilaçlar DNA’ya hasar veren antineoplastik ajanlarlakombinasyon olarak verildiğinde, hastalar daha önce sitotoksik ilaçlarla yoğun tedaviedildiğinde veya antrasiklin dozları yükseltildiğinde sekonder lösemi oluşumu dahayaygındır. Bu lösemilerde 1 ila 3 yıllık gecikme periyodu olabilir.

Kardiyak Fonksiyon

Kardiyotoksisite antrasiklin tedavisinin bir riski olup, erken (akut) veya geç (gecikmiş) olaylar olarak belirtilebilir.

Erken (akut) Olaylar: İdarabisinin erken kardiyotoksisitesi, başlıca sinüs taşikardisi ve/veya non-spesifik ST-T dalga değişiklikleri gibi elektrokardiyogram (EKG) anomalileridir.Prematüre ventriküler kontraksiyonlar ve ventriküler taşikardiyi içeren taşiaritmiler,bradikardi, bunun yanında atriyoventriküler ve dal bloğu da rapor edilmiştir. Bu etkiler,sonradan gelişecek olan gecikmiş kardiyotoksisitenin genellikle habercisi değildir, klinikönemi nadirdir ve idarubisin tedavisinin kesilmesi için genellikle bir neden değildir.

Geç (gecikmiş) olaylar: Gecikmiş kardiyotoksisite genellikle tedavinin geç döneminde veya tedavinin sonlandırılmasından sonra 2 ila 3 ay içinde gelişir. Ancak daha geçolaylartedavinin tamamlanmasından sonraki aylarda/yıllarda da rapor edilmiştir. Gecikmişkardiyomiyopati sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunda (LVEF) azalma ve/veya dispne,pulmoner ödem, ödem, kardiyomegali, hepatomegali, oligüri, asit, plevral efüzyon ve gallopritmi gibi konjestif kalp yetmezliğinin belirti ve semptomları ile ortaya çıkar.

Perikardit/miyokardit gibi subakut etkileri de rapor edilmiştir. Hayatı tehdit eden konjestif kalp yetmezliği antrasikline bağlı kardiyomiyopatinin en ağır şeklidir ve ilacın kümülatifdoz kısıtlayıcı toksisitesidir.

İDARUB için kümülatif doz limiti henüz belirlenememişse de, 150-290 mg/ m2 kümülatif intravenöz doz alan hastaların % 5’inde idarubisinle ilişkili kardiyomiyopati bildirilmiştir.İDARUB ile tedaviye başlamadan önce ciddi kardiyak yetmezliğe yakalanma riskiniminimize etmek için hastaların kardiyak fonksiyonları değerlendirilmelidir. Tedavi sırasındaLVEF’nin düzenli olarak izlenmesi ve fonksiyon bozukluğuna dair ilk belirtideİDARUB’un hemen kesilmesi riski azaltabilir. Kardiyak fonksiyonun (LVEFdeğerlendirilmesi) tekrarlayan değerlendirilmesi için uygun kantitatif metod, MUGAtaraması veya ekokardiyografidir (ECHO). Özellikle artmış kardiyotoksisite risk faktörleriolan hastalarda, başlangıçta kardiyak değerlendirme yapılması, EKG ve MUGA taraması yada ECHO ile önerilir. Özellikle daha yüksek, kümülatif antrasiklin dozları ile MUGA veyaECHO tekrarlanarak LVEF tayinleri yapılmalıdır. Değerlendirme için kullanılan teknik,takip boyunca tutarlı olmalıdır.

Kardiyak toksisite risk faktörlerine, aktif veya gizli kardiyovasküler hastalık, perikardiyal/mediyastinal bölgeye eşzamanlı uygulanan veya daha önceden uygulanmışradyoterapi, daha önceden diğer antrasiklinlerle veya antrasenedionlarla tedavi ve kardiyakkontraktiliteyi baskılayabilen ilaçların veya kardiyotoksik ilaçların (trastuzumab gibi)eşzamanlı kullanımı dahildir. İdarubisini içeren antrasiklinler, hastanın kardiyakfonksiyonları yakından izlenmedikçe diğer kardiyotoksik ajanlar ile birliktekullanılmamalıdır. Özellikle trastuzumab gibi uzun yarı ömrü olan diğer kardiyotoksikajanlar ile tedavinin durdurulmasından sonra, antrasiklin kullanan hastalardakardiyotoksisiste gelişme riski daha yüksektir. Trastuzumabın yaklaşık yarı ömrü 28,5gündür ve dolaşımda 24 haftaya kadar kalabilir. Bu sebeple, doktorlar mümkün olduğundatrastuzumab kesildikten sonra 24 haftaya kadar antrasiklin temelli tedaviden kaçınmalıdır.Eğer bu zamandan önce antrasiklin kullanıldıysa, kardiyak fonksiyonların dikkatli takibiönerilmektedir.

Yüksek kümülatif dozları alan ve risk faktörleri olan hastalarda kardiyak fonksiyonlar dikkatle izlenmelidir. Ancak, kardiyak risk faktörleri olsun veya olmasın daha düşükkümülatif dozlarda idarubisinle kardiyotoksisite görülebilir.

Bebeklerde ve çocuklarda antrasikline bağlı kardiyak toksisiteye hassasiyet daha yüksektir ve kardiyak fonksiyonlar uzun süreli olarak değerlendirilmelidir.

İdarubisin ve diğer antrasiklinler veya antrasenedionlarm toksisitesinin aditif olması muhtemeldir.

Karaciğer ve Böbrek Fonksiyonlarr

Karaciğer ve/veya böbrek fonksiyon bozukluklarr idambisinin itrahmr etkileyebileceğinden, tedaviden önce ve tedavi srrasmda karaciğer ve böbrek fonksiyonlarr alrşrlmrş kliniklaboratuvar testleri ile (serum bilimbin ve semm kreatinin esas almarak) tayin edilmelidir.Birçok faz III klinik çalrşmada biliribun ve/veya kreatinin semm düzeyi % 2 mg’r aştrğmdatedavi kontrendike olmuştur. Diğer antrasiklinlerle tedavi srrasmda bilirubin düzeyi % 1.2 -2.0 mg arasmda bulunduğunda doz genellikle %50 oranmda azaltrlrr.

Gastrointestinal

İdarubisin emetojeniktir. Mukozit (başlrca stomatit, daha az srklrkta özefajit) genellikle ilaç almamdan sonra erken dönemde görülür ve eğer ağrr ise, birkaç gün içinde mukozal ülsergelişebilir. Hastalarm çoğunda tedavinin üçüncü haftasmda bu advers olay iyileşir (Bkz.Bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli). Akut lösemisi olan veya diğer patolojik hikayesiolan veya gastrointestinal komplikasyona neden olabilecek ilaç öyküsü olan, oral idarubisinalan hastalarda, bazen ciddi gastrointestinal yan etkiler (kanama veya perforasyon)gözlemlenmiştir. Kanama ve/veya perforasyon riski taşryan aktif gastrointestinal hastalrğasahip hastalarda doktorunuz idarubisin kullanrmmm faydasmr riskine karşr dengelemelidir.

Enjeksiyon yerindeki etkiler

Küçük damarm içine enjeksiyon veya aynı damarm içine daha önce yaprlmrş enjeksiyonlar sonucunda fleboskleroz gelişebilir. Uygulamanm önerilen şekilde yaprlmasr ile enjeksiyonbölgesinde flebit/ tromboflebit riski minimuma indirilebilir (Bkz. Bölüm 4.2 Pozoloji veuygulama şekli).

Ekstravazasyon

İdambisinin damar drşma çrkmasr (ekstravazasyonu) lokal ağrrya, ciddi doku lezyonlarma (vesikasyon, ciddi selülit) ve nekroza yol açabilir.

İDARUB’un intravenöz kullanrmr esnasmda ekstravazasyon ile ilgili belirtiler ve bulgular görüldüğünde infüzyon kesilmelidir.

Böyle bir durumda başka bir damardan yeni bir uygulamaya başlanmalrdrr.

Tümör lizis sendromu

Neoplastik hücrelerin ilaca bağlı hızlı lizisin eşlik ettiği yaygın pürin katabolizmasının neticesi olarak idarubisin hiperürisemiyi indükleyebilir (tümör lizis sendromu). Tedaviyebaşladıktan sonra kan ürik asid düzeyi, potasyum, kalsiyum fosfat ve kreatinin düzeyideğerlendirilmelidir. Hiperürisemiyi önlemek için hidrasyon, idrar alkalizasyonu vealopurinol ile profilaksi, tümör lizis sendromunun potansiyel komplikasyonlarını minimizeedebilir.

İmmünosüpresan etkiler / enfeksiyonlara duyarlılığın artışı

İdarubisin dahil kemoterapötik ajanlarla bağışıklığı ileri derecede azalan hastalarda canlı veya canlılığı azaltılmış aşıların uygulanması, ciddi veya ölümcül enfeksiyonlarlasonuçlanabilir. İDARUB alan hastaları canlı aşı ile aşılamaktan kaçınılmalıdır. Cansız veyainaktive aşılar uygulanabilir; ancak bu tür aşılara yanıt azalabilir.

Üreme sistemi

İDARUB ile tedavi edilen erkeklere tedavi esnasında kontraseptif tedbirlerin alınması tavsiye edilir. Uygun ve mevcut ise, tedavinin neden olduğu geri dönüşümsüz infertiliteihtimalinden dolayı sperm dondurulması hakkında tavsiyede bulunulmalıdır.

Diğer

Diğer sitotoksik ajanlarla olduğu gibi, idarubisin kullanımıyla, pulmoner embolizm dahil trombofilebit ve tromboembolik olaylar tesadüfen bildirilmiştir.

Laboratuvar testleri

Sık kan sayımının yapılması ve karaciğer ile böbrek fonksiyon testlerinin izlenmesi tavsiye edilir.

Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz galaktoz malabsorpsiyon

problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

İDARUB’un araç veya makine kullanma yeteneği üzerindeki etkisi sistematik olarak değerlendirilmemiştir. Araç ve makine kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır.