HARVONI 90 mg/400 mg 28 film kaplı tablet Zararları

Gilead Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Harvoni zararları, Harvoni önlemler, Harvoni riskler, Harvoni uyarılar, Harvoni yan etkisi, Harvoni istenmeyen etkiler, Harvoni cinsel, Harvoni etkileri, Harvoni tedavi dozu, Harvoni aç mı tok mu, Harvoni hamilelik, Harvoni emzirme, Harvoni alkol, Harvoni kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti

HARVONI güvenlilik değerlendirmesi, sırasıyla 8, 12 ve 24 hafta boyunca HARVONI alan 215, 539 ve 326 hastayı ve sırasıyla 8, 12 ve 24 hafta boyunca HARVONI + ribavirinkombinasyonu alan 216, 328 ve 328 hastayı kapsayan üç Faz 3 klinik çalışmadanhavuzlanmış verilere dayanmaktadır. Bu çalışmalar ledipasvir/sofosbuvir almayan herhangibir kontrol grubunu içermiyordu. İlave veriler 155 sirozlu hastada ledipasvir/sofosbuvir (12hafta) ve plasebo güvenliliğinin çift kör karşılaştırmasını içerir.

Advers olaylar nedeniyle tedaviyi kalıcı olarak kesen hastaların oranı 8, 12 ve 24 hafta boyunca HARVONI alan hastalar için sırasıyla %0, <%1 ve %1 ve 8, 12 ve 24 hafta boyuncaHARVONI + ribavirin kombinasyonu alan hastalar için sırasıyla <%1, %0 ve %2’dir.

Advers reaksiyonların tablo halindeki özeti

Klinik araştırmalarda, ledipasvir/sofosbuvir ile tedavi edilen hastalarda plaseboyla karşılaştırıldığında en yaygın olarak yorgunluk ve baş ağrısı görülmüştür. HARVONI,ribavirinle birlikte araştırıldığında, HARVONI + ribavirin kombinasyon tedavisine karşı ensık gözlenen advers ilaç reaksiyonları ribavirinin bilinen güvenlilik profiliyle tutarlı olup,beklenen advers ilaç reaksiyonlarının sıklığı veya şiddetinde artış olmamıştır.

HARVONFde tanımlanan advers ilaç reaksiyonları aşağıda sıralanmaktadır (Tablo 4). Advers reaksiyonlar vücut sistem organ sınıfı ve sıklığa göre aşağıda listelenmektedir.Sıklıklar aşağıdaki gibi tanımlanmaktadır: çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ila < 1/10),yaygın değil (> 1/1000 ila < 1/100), seyrek (> 1/10000 ila < 1/1000) veya çok seyrek(< 1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Tablo 4: HARVONI tedavisinde tanımlanan advers ilaç reaksiyonları

Sıklık

HARVONI

Sinir sistemi hastalıkları:

Çok yaygın

Baş ağrısı

Yaygın

Uykusuzluk

Gastroiııtestinal hastalıklar:

Yaygın

Bulantı, ishal

Genel bozukluklar:

Çok yaygın

Yorgunluk

Laboratuvar Anormallikleri :

Bilirubin Yükselmesi: HARVONI ile sırasıyla 8, 12 ve 24 hafta tedavi edilen hastaların %3, <%1 ve %2’sinde bilirubin artışının 1.5xNÜS(normalin üst sinirimden yüksek olduğugözlenmiştir.

Lipaz Yükselmesi: HARVONI ile sırasıyla 8, 12 ve 24 hafta tedavi edilen hastaların <%1, %2 ve %3’ünde geçici, asemptomatik lipaz artışının 3xNÜS’den yüksek olduğu gözlenmiştir.

Kreatin Kinaz: HARVONI’nin Faz 3 KlinikÇalışmalarında kreatinkinaz

değerlendirilmemiştir. Diğer klinik çalışmalarda sofosbuvirin,ribavirinveya

peginterferon/ribavirin kombinasyonu ile tedavi edilen hastalarda münferit, asemptomatik kreatin kinaz yükselmesi (Derece 3 yada 4) daha önceden raporlanmıştır.

Pazarlama Sonrası Deneyim

Klinik çalışmalardaki advers reaksiyonlara ek olarak, Harvoni’nin onay sonrası kullanımı sırasında aşağıdaki olası advers reaksiyonlar tanımlanmıştır. Bu reaksiyonlar, bilinmeyenbüyüklükte bir popülasyondan gönüllü olarak rapor edildiğinden, sıklık tahminleri yapılamaz.

• Kardiyak Bozukluklar: Semptomatik bradikardi (Harvoni ile birlikte amiodaron uygulandığında) (bkz. bölüm 4.4)

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck,gov.tr: e-posta: tufam@titck,gov.tr: tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).