HARVONI 90 mg/400 mg 28 film kaplı tablet Uyarılar

Gilead Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Harvoni uyarılar, Harvoni zararları, Harvoni önlemler, Harvoni riskler, Harvoni yan etkisi, Harvoni alerji, Harvoni alkol, Harvoni hamileler, Harvoni emzirme, Harvoni araç kullanımı, Harvoni fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

HARVONI, sofosbuvir içeren diğer ilaçlarla eşzamanlı olarak uygulanmamalıdır.

Genotipe özgü aktivite

Farklı HCV genotipleri ile tavsiye edilen rejimler için bkz bölüm 4.2. Genotipe özgü virolojik ve klinik aktivite için bkz. bölüm 5.1.

HCV genotip 3 ile enfekte olan hastalarda HARVONI kullanımına ilişkin klinik veri kısıtlıdır (bkz. bölüm 5.1). Ledipasvir/sofosbuvir + ribavirin içeren 12 haftalık tedavi rejimininsofosbuvir + ribavirin içeren 24 haftalık tedaviye karşı göreceli etkinliği incelenmemiştir.Daha önce tedavi almış tüm genotip 3 ile enfekte hastalarda ve daha önce tedavi almamışsirozlu genotip 3 ile enfekte hastalarda 24 haftalık konservatif tedavi önerilmektedir.

HCV genotip 4 ile enfekte hastalarda HARVONI kullanımını destekleyen klinik veriler sınırlıdır (bkz. bölüm 5.1).

HCV genotip 2, 5 ve 6’ya karşı ledipasvir/sofosbuvir etkililiği incelenmemiştir; bu nedenle, HARVONI bu genotiplerle enfekte olmuş hastalarda kullanılmamalıdır.

Daha önce HCV’ve direkt etkili ajan içeren tedavi almış hastalarda tedavi Ledipasvir/sofosbuvir tedavileri başarısız hastalarda, ledipasvir’e duyarlılığı azaltan NS5Adirenç mutasyonları vakaların çoğunda görülür (bakınız bölüm 5.1). Sınırlı veriler bu NS5Amutasyonlannın uzun süreli takipte geri dönüşümlü olmadıklarını göstermektedir. HARVONItedavisi almış ve tedavisi başarısız olmuş bir hastada yine NS5A içeren bir tedavikullanılmasının etkinliğini destekleyecek bir data henüz mevcut değildir. Benzer şekilde, birNS3/4A proteaz inhibitörü içeren önceki tedavisi başarısız hastalarda NS3/4A proteazinhibitörlerinin etkinliğini destekleyen veri yoktur. Bu hastalar HCV enfeksiyonununtemizlenmesi için başka ilaç sınıflarına ihtiyaç duyabilirler. Sonuç olarak, başarısızlıkdurumunda müteakip tedavi seçeneği belirlenmemiş hastalarda uzun süreli rejimler tercihedilmelidir.

Böbrek yetmezliği

Hafif veya orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalar için HARVONI doz ayarlaması gerekli görülmemektedir. Hemodiyaliz gerektiren şiddetli böbrek yetmezliği (tahminiglomerüler fıltrasyon hızı [eGFR] < 30 ml/dak/1.73 m2) veya diyaliz gerektiren son evreböbrek hastalığı (SEBH) bulunan hastalarda HARVONI güvenliliği değerlendirilmemiştir(bkz. bölüm 5.2). HARVONI ribavirin ile birlikte kullanıldığında, kreatinin klerensi (CrCl)<50 mL/dk olan hastalarda ribavirin için Kısa Ürün Bilgisine bakınız (bkz. bölüm 5.2).

Dekompanse sirozlu ve/veva karaciğer nakli bekleyen veya karaciğer nakli sonrasındaki hastalarda 12 ve 24 haftalık tedavinin göreceli etkililiği belirlenmemiştir. Bu yüzden 24haftalık tedavi önerilmektedir, (bkz. bölüm 4.2 ve 5.1) HARVONI ile tedavi her bir hasta içinpotansiyel fayda ve risklerin değerlendirilmesinin ışığında yapılmalıdır (bkz. bölüm 5.1).

Amiodaron ile Birlikte Uygulandığında Semptomatik Bradikardi

Harvoni ile amiodaron birlikte uygulandığında, ölümcül kardiyak arrest ve kalp pili girişimi gerektiren olguların yanı sıra, semptomatik bradikardi şeklinde pazarlama sonrası olgularırapor edilmiştir. Bradikardi genellikle birkaç saat ila birkaç gün içinde meydana gelmiş, fakatolgular HCV tedavisine başlandıktan sonraki 2 haftaya kadar gözlenmiştir. Aynı zamandabeta blokerler alan hastalarda veya altta yatan kardiyak komorbiditeleri ve/veya ilerlemişkaraciğer hastalığı olanlarda amiodaron ile birlikte uygulamada semptomatik bradikardi riskiyüksek olabilir. Bradikardi genellikle HCV tedavisinin kesilmesiyle düzelmiştir. Bu etkininmekanizması bilinmemektedir.

Harvoni ile birlikte amiodaron uygulanması önerilmez. Başka uygun bir alternatif tedavi olmayıp amiodaron alan ve birlikte Harvoni uygulanacak hastalarda:

• Hastalara semptomatik bradikardi riski hakkında bilgi verin

• Birlikte uygulamanın ilk 48 saati içinde yatan hasta ortamında kardiyak izlemeönerilir, bunun ardından tedavinin en az ilk 2 haftası boyunca ayakta tedavi ortamındaveya hastanın kendisi tarafından hastanın kalp atım hızı ölçülmelidir.

Harvoni alan ve başka, uygun bir alternatif olmadığı için amiodaron tedavisine başlaması gereken hastalarda yukarıda anlatılan gibi kardiyak izleme yapılmalıdır.

Amiodaronun yarı ömrü uzun olduğu için, Harvoni’ye başlamadan hemen önce amiodaronu kesen hastalarda da yukarıda anlatılan gibi kardiyak izleme yapılmalıdır.

Bradikardi belirti ve semptomları gelişen hastalar hemen tıbbi değerlendirmeden geçmelidir. Semptomlar bayılacak gibi olma veya bayılma, baş dönmesi veya sersemlik, kırıklık,güçsüzlük, aşırı yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ağrıları, kafa karışıklığı veya hafızasorunlarını içerir

Güçlü P-gp indüklevicilerle kullanım

Güçlü P-glikoprotein (P-gp) indükleyici ilaçlar (örn. rifampisin, karbamazepin ve fenitoin), ledipasvir ve sofosbuvirin plazma konsantrasyonunu önemli ölçüde düşürerek HARVONI’ninterapötik etkisinde azalmaya neden olabilir. Bu tür ilaçlar HARVONİ ile birliktekullanılmamalıdır (bkz. bölüm 4.5).

Belirli HIV antiretroviral rejimler ile kullanım

HARVONI’nin, tenofovir disoproksil fumarat ve bir farmakokinetik iyileştirici (ritonavir veya kobisistat) içeren bir HIV rejimi ile birlikte kullanıldığında tenofovir maruziyetiniarttırdığı görülmüştür. HARVONİ ve bir farmakokinetik iyileştirici ortamında tenofovirdisoproksil fumarat güvenliliği henüz belirlenmemiştir. HARVONI’ninelvitegravir/kobisistat/emtrisitabin/tenofovir disoproksil fumarat içeren sabit-dozlukombinasyon tableti veya tenofovir disoproksil fumarat ile birlikte takviyeli bir HIV proteazinhibitörü (örn atazanavir veya darunavir) eşliğinde kullanılmasıyla ilişkilendirilen potansiyelrisk ve faydalar bilhassa yüksek renal disfonksiyon riski taşıyan hastalarda göz önünealınmalıdır. HARVONİ ile eşzamanlı olarak elvitegravir/kobisistat/emtrisitabin/tenofovirdisoproksil fumarat veya tenofovir disoproksil fumarat ve takviyeli bir HIV proteaz inhibitörüalan hastalar tenofovir ile ilişkili advers reaksiyonlar açısından izlenmelidir. Renal izlemetavsiyeleri için tenofovir disoproksil fumarat, emtrisitabin/tenofovir disoproksil fumarat veyaelvitegravir/kobisistat/emtrisitabin/tenofovir disoproksil fumarat Kısa Ürün Bilgisine bakınız.

HMG-CoA redüktaz inhibitörleri ile kullanım

HARVONI ve HMG-CoA redüktaz inhibitörlerinin (statinler) birlikte kullanımı, statin konsantrasyonunu anlamlı bir şekilde arttırarak, miyopati ve rabdomiyoliz riskini arttırabilir.

HCV/HBV (hepatit B virüsü) koenfeksiyonu

HCV/HBV koenfeksiyonu olan hastalarda HARVONI kullanımına ilişkin veri bulunmamaktadır.

Pedivatrik popülasvon

HARVONrnin çocuklar ve 18 yaş altı adolesanlarda kullanılması, bu popülasyonda güvenlilik ve etkililik belirlenmediğinden önerilmemektedir.

Bu ilaç her tablette 1 mmol’den az (23 mg) sodyum içermektedir; sodyum içeriği nedeniyle herhangi bir advers etki beklenmemektedir.

HARVONI, alerjik reaksiyonlara sebep olabilen azo renklendirme ajanı gün batımı sarısı FCF alüminyum lake (El 10) içermektedir.

Bu ilaç her tablette 156,8 mg laktoz (monohidrat olarak) içermektedir. Galaktoz intoleransı, Lapp laktaz eksikliği veya glikoz-galaktoz malabsorpsiyonu gibi nadir kalıtsal sorunları olanhastalar bu tıbbi ürünü almamalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

HARVONrnin (tek başına ya da ribavirinle kombinasyon halinde uygulandığında) araç ve makine kullanma yetisi üzerinde etkisi yoktur veya çok az etkisi vardır. Bununla beraberhastalara, ledipasvir/sofosbuvir ile tedavi edilen hastalarda plasebo ile karşılaştırıldığındayorgunluğun daha sık olduğu söylenmelidir.