HARVONI 90 mg/400 mg 28 film kaplı tablet Dozu

Gilead Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Harvoni dozu, Harvoni dozaj, Harvoni doz aşımı, Harvoni uygulama, Harvoni kullanım şekli, Harvoni kullanımı, Harvoni kullanım süresi, Harvoni açmı tokmu, Harvoni nedir, Harvoni ne için kullanılır, Harvoni nasıl kullanılır, Harvoni faydaları, Harvoni etkileri, Harvoni günde kaç kez, Harvoni sabah mı akşam mı, Harvoni fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

HARVONI tedavisi, KHC hastalarının yönetiminde deneyimli bir doktor tarafından başlanmalı ve izlenmelidir.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

HARVONI önerilen dozu günde bir kez yemekle veya aç kamına alınan bir tablettir (bkz. bölüm 5.2).

Tedavi süresi

Tablo 1: HARVONI ile belirli alt gruplarda tedavi süresi ve ribavirin ile birlikte kullanım önerileri

* İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) ile ko-enfekte olan hastalan da içerir

Ribavirin ile birlikte kullanıldığında, ayrıca Ribavirin Kısa Ürün Bilgisine bakınız.

Tedavi rejimleri için ribavirin eklenmesi gereken dekompanse sirozu bulunmayan hastalarda (bkz Tablo 1), ribavirin dozu ağırlığa bağlı olup (< 75 kg = 1,000 mg ve > 75 kg = 1,200 mg)yemekle birlikte iki bölünmüş doz halinde oral olarak uygulanmaktadır.

Dekompanse sirozlu hastalarda ribavirin bölünmüş günlük doz halinde 600 mg’lık başlangıç dozuyla uygulanmalıdır. Başlangıç dozu iyi tolere edilirse, doz günlük olarak maksimum1,000-1,200 mg’a kadar titre edilebilir (<75 kg hastalar için 1,000 mg ve > 75 kg hastalariçin 1,200 mg). Başlangıç dozu iyi tolere edilmezse, doz hemoglobin seviyeleri temelalınarak klinik olarak belirtildiği üzere azaltılmalıdır.

Günlük 1.000-1.200 mg alan hastalarda ribavirin dozu uyarlaması

HARVONI ribavirin ile birlikte uygulanır ve hasta ribavirin ile ilgili olabilecek ciddi advers reaksiyon yaşarsa, uygun durumda advers reaksiyon hafifleyene veya reaksiyonun şiddetiazalana kadar ribavirin dozu değiştirilmeli veya kesilmelidir. Tablo 2’de, hastanınhemoglobin konsantrasyonuna ve kardiyak durumuna bağlı olarak doz modifikasyonları vekesilmesi için kılavuzlar sunulmaktadır.

Tablo 2: HARVONI ile birlikte uygulama için ribavirin doz modifikasyonu kdavuzu

Laboratuvar değerleri

Aşağıdaki durumda

ribavirin dozunu

600 mg/gün olarak azaltın:

Aşağıdaki durumda ribavirin kullanımınıkesin:

Kardiyak hastalığı olmayan hastalarda hemoglobin

<10 g/dL

<8,5 g/dL

Stabil kardiyak hastalık geçmişi olan hastalarda hemoglobin

4 haftalık tedavi süresinde hemoglobinde > 2 g/dLdüşüş

4 hafta boyunca düşük doz verilmesine rağmen< 12 g/dL

Bir laboratuvar anormalliği veya klinik manifestasyon nedeniyle ribavirin verilmediyse, günlük 600 mg ile ribavirini yeniden başlatmak ve daha sonra dozu günlük 800 mg’açıkarmak denenebilir. Ancak ribavirinin başlangıçta belirlenen doza (günlük 1000 mg ila1200 mg) arttırılması önerilmez.

Uygulama şekli:

Film kaplı tablet oral kullanım içindir. Hastalar yiyecekle beraber veya tek başına tableti bütün halde yutmaları konusunda yönlendirilmelidir. Acı tadı nedeniyle film kaplı tabletinçiğnenmemesi veya parçalanmaması önerilmektedir (bkz. bölüm 5.2).

Dozun alınmasından sonraki 5 saat içinde hasta kustuğunda, hastaya ilave bir tablet alması gerektiği talimatı verilmelidir. Dozun alınmasından sonraki 5 saatten daha uzun bir süre sonrakusma olursa, başka doza gerek yoktur (bkz. bölüm 5.1).

Bir doz unutulduğunda ve normal ilaç alma zamanının üzerinden en fazla 18 saat geçmişse, hastalara tableti mümkün olan en kısa sürede almaları ve daha sonraki dozu da normalzamanda almaları talimatı verilmelidir. İlaç alma zamanı üzerinden 18 saatten daha uzun birsüre geçtiğinde, hastalara beklemeleri ve sonraki dozu normal zamanda almaları gerektiğitalimatı verilmelidir. Hastalar iki dozu birden almamaları konusunda uyarılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği: Hafif veya orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalar için HARVONI doz ayarlaması gerekli görülmemektedir. Hemodiyaliz gerektiren şiddetli böbrek yetmezliği(tahmini glomerüler fıltrasyon hızı [eGFR] < 30 mL/dak/1.73 m2) veya diyaliz gerektiren sonevre böbrek hastalığı (SEBH) bulunan hastalarda ledipasvir/sofosbuvir’in güvenliliğideğerlendirilmemiştir (bkz. bölüm 5.2).

Karaciğer yetmezliği: Hafif, orta veya şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalar için HARVONI doz ayarlaması gerekli değildir (Child-Pugh-Turcotte [CPT] A, B veya C sınıfı)(bkz. bölüm 5.2). Dekompanse sirozlu hastalarda ledipasvir/sofosbuvir’in güvenliliği veetkililiği belirlenmiştir (bkz. bölüm 5.1).

Pediyatrik popülasyon:

18 yaşından küçük çocuklarda ve ergenlerde HARVONFnin güvenliliği ve etkililiği henüz belirlenmemiştir. Bu konuda veri mevcut değildir. Bu sebeple 18 yaşındanküçük çocuklardakullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalar için doz ayarlaması gerekli görülmemektedir (bkz. bölüm 5.2).

Doz aşımı ve tedavisi

Ledipasvir ve sofosbuvirin belgelenmiş en yüksek dozları sırasıyla 10 gün boyunca günde iki kez 120 mg ve 1200 mg’lık tek bir dozdur. Sağlıklı gönüllüleri kapsayan bu çalışmalarda budoz düzeylerinde olumsuz bir etki gözlenmemiştir ve advers olaylar, sıklık ve şiddet açısındanplasebo gruplarında raporlananlara benzer niteliktedir. Daha yüksek dozların etkileribilinmemektedir.

HARVONİ ile doz aşımı için belirli bir antidot bulunmamaktadır. Doz aşımı meydana gelirse, toksisite kanıtı için hastanın izlenmesi gerekir. HARVONİ ile doz aşımı tedavisi, hastanın klinikdurumunun gözlenmesinin yanı sıra yaşamsal bulgulann izlenmesini de içeren genel destekleyiciönlemlerden oluşmaktadır. Ledipasvir yüksek oranda plazma proteine bağlandığından,hemodiyalizin anlamlı düzeyde ledipasvir atılımı sağlaması olasılığı düşüktür. Hemodiyaliz,sofosbuvirin dolaşımdaki baskın metaboliti olan GS-331007’yi %53’lük bir ekstraksiyon oranıylaetkili bir şekilde ortadan kaldırabilir.