GRANOCYTE 34 liyofilize flakon Uyarılar

Eczacıbaşı İlaç Pazarlama Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Granocyte uyarılar, Granocyte zararları, Granocyte önlemler, Granocyte riskler, Granocyte yan etkisi, Granocyte alerji, Granocyte alkol, Granocyte hamileler, Granocyte emzirme, Granocyte araç kullanımı, Granocyte fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Malign hücre çoğalması

Granülosit koloni stimulan faktör, in vitro koşullarda miyeloid hücrelerin çoğalmasını sağlayabilir ve in vitro koşullarda bazı non-miyeloid hücrelerde de benzer etkiler görülebilir.

GRANOCYTE 34’ün miyelodisplazi, sekonder akut miyeloid lösemi veya kronik miyelojen lösemili hastalardaki etkinliği ve güvenilirliği belirlenmemiştir. Bu nedenle,

GRANOCYTE 34 bu endikasyonlarda kullanılmamalıdır. Kronik miyeloid löseminin blast transformasyonu ile akut miyeloid lösemi tanısının ayırtedilmesine özellikle dikkat edilmelidir.

Klinik çalışmalarda, GRANOCYTE 34’ün miyelodisplastik sendromun akut miyeloid lösemiye dönüşümünü etkileyip etkilemediği gösterilmemiştir. GRANOCYTE 34, herhangi bir pre-malign miyeloid hastalıkta kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Non-spesifık özellikteki bazı tümörlerde nadiren G-CSF reseptörü bulunabildiğinden, rHuG-CSF tedavisinde sırasında, beklenmeyen şekilde tümörün tekrar büyümesine dikkat edilmelidir.

Lökositoz

Klinik çalışmalarda, kemik iliği transplantasyonu sonrası günde 5 mikrogram/kg (0.64 milyon Uluslararası Ünite/kg) uygulanan 174 hastanm hiçbirinde 50 x 109/L’den yüksek lökosit sayısı gözlenmemiştir. Sitotoksik kemoterapiden sonra günde 5 mikrogram/kg (0.64 milyon Uluslararası Ünite/kg) dozunda GRANOCYTE 34 ile tedavi edilen hastalarm %5’inden azında lökosit sayısının 70 x 109/L ya da daha yüksek değerlere ulaştığı gözlenmiştir. Bu düzeydeki lökositozla doğrudan bağlantılı hiçbir advers etki bildirilmemiştir. Bununla birlikte, ciddi lökositoza bağlı olası riskler nedeniyle, GRANOCYTE 34 tedavisi sırasında düzenli aralıklarla lökosit sayımı yapılmalıdır. Beklenen düşmeden sonra lökosit sayısı 50 x 109/L’nin üstüne çıkarsa, GRANOCYTE 34 tedavisi derhal kesilmelidir.

Periferik kan progenitör hücrelerinin mobilizasyonu sırasında lökosit sayısı 70 x 109/L’nin üstüne çıkarsa GRANOCYTE 34 tedavisi kesilmelidir.

Pulmoner advers etkiler

G-CSF uygulamasının ardından başta interstisiyel pnömoni olmak üzere seyrek (>%0.01 ve < %0.1) pulmoner yan etkiler bildirilmiştir.

Yakın zamana kadar pnömoni veya pulmoner infıltrasyon hikayesi mevcut olan hastalar daha yüksek risk altında olabilir.

Akciğer fonksiyonlarının kötüleşmesi ve pulmoner infıltrasyonun radyolojik bulgularıyla birlikte öksürük, ateş ve dispne gibi akciğer belirtilerinin ortaya çıkması, erişkinlerde respiratuvar distres sendromunun (ARDS) ön belirtileri olabilir.

Bu durumda, GRANOCYTE 34 tedavisi derhal kesilerek uygun tedaviye geçilmelidir.

Periferik kök hücre veya kemik iliği transplantasyonunda

Çift-kör plasebo kontrollü çalışmalarda GRANOCYTE 34 tedavisi gören hastaların trombosit sayılarının, plasebo grubuna kıyasla daha düşük bulunması sebebiyle trombosit sayımlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

GRANOCYTE 34’ün, akut ve kronik greft-versus-host hastalığının insidansım ve şiddetini nasıl etkilediği tam olarak bilinmemektedir.

”ne bakınız).

GRANOCYTE 34’ün, özellikle trombositer seri üzerinde kümülatif veya baskın olarak miyelotoksik etkileri bulunan antineoplastik ilaçlarla (nitrozüre, mitomisin) birlikte kullanılmasının güvenilirliği bilinmemektedir. GRANOCYTE 34’ün uygulanması, bu ilaçların özellikle trombositler üzerindeki toksisitesini artırabilir.

Artırılmış kemoterapi dozlarına bağlı riskler

Yoğun kemoterapi alanında GRANOCYTE 34’ün güvenilirliği ve etkinliği henüz gösterilmemiştir. GRANOCYTE 34, kemoterapi kürleri arasındaki sürenin belirlenen limitlerin altına indirilmesi ve/veya kemoterapi dozlarının yükseltilmesi amacıyla kullanılmamalıdır. GRANOCYTE 34 ile yapılan bir faz II kemoterapi yoğunlaştırma çalışmasında, non-miyeloid toksisiteler sınırlayıcı faktör olmuştur.

Periferik kan progenitör hücre mobilizasyonunda özel önlemler Mobilizasyon yönteminin seçimi

Aynı popülasyonlardaki hastalarda yapılan çalışmalarda, GRANOCYTE 34’ün kemoterapi sonrasında kullanılmasının, tek başına kullanılmasına oranla, yine aynı laboratuarda değerlendirilen periferik kan progenitör hücre (PBPC) mobilizasyonunu daha fazla artırdığı görülmüştür. Bununla birlikte, iki mobilizasyon yöntemi arasında seçim yapılırken, genel tedavi hedefleri her hasta için özel olarak değerlendirilmelidir.

Daha önce radyoterapi ve/veya sitotoksik tedavinin uygulanmış olması

Daha önce yoğun miyelosüpresif tedavi ve/veya radyoterapi uygulanmış olan hastalarda, periferik kan progenitör hücre mobilizasyonu kabul edilebilir minimum düzeye (>2 x 106 CD34+/kg) ulaşmayabilir ve bu nedenle kan hücreleri istenilen düzeye çıkamayabilir. Periferik kan progenitör hücre transplantasyon programı, hastanm tedavisinin erken dönemlerinde planlanmalı ve yüksek doz kemoterapi uygulanmadan önce mobilize olmuş periferik kan progenitör hücre sayısına özellikle dikkat edilmelidir. Hücre sayısı düşükse, periferik kan progenitör hücre transplantasyon programı, diğer tedavi şekilleriyle değiştirilmelidir.

Progenitör hücre sayılarının değerlendirilmesi

Laboratuarlar arasında CD34+ hücre sayısının sitometrik analiz sonuçları değişkenlik gösterebildiğinden, progenitör hücre miktarının saptanma yöntemine dikkat edilmelidir. Elde edilecek minimum CD34+ hücre sayısı çok iyi tanımlanmamıştır. Yeterli hematolojik rekonstitüsyon elde edebilmek için minimum değer olarak önerilen >2.0 x 106 CD34+ hücre/kg, yayımlanmış deneyimlere dayanmaktadır. Elde edilen daha yüksek değerler (>2.0 x 106 CD34+ hücre/kg) trombositler dahil, daha hızlı bir düzelme sağlarken, daha düşük değerlerdeki düzelme daha yavaş olmaktadır.

Sağlıklı insanlar için doğrudan yararı bulunmayan bir prosedür olan periferik kan progenitör hücre mobilizasyonu, sadece kemik iliği bağışı gibi yasal sınırlar içinde uygulanmalıdır.

GRANOCYTE 34’ün 60 yaşm üstündeki donörlerdeki etkinliği ve güvenilirliği araştırılmadığından, bu kişilerde bu amaçla kullanılması önerilmemektedir. Bazı yasal düzenlemeler ve çalışmaların bulunmaması nedeniyle, küçük donörlerde kullanılması da Önerilmemektedir.

Periferik kan progenitör hücre mobilizasyonu prosedürü, kemik iliği bağışı için bilinen klinik ve laboratuar uygunluk kriterlerine, özellikle normal hematolojik değerlere sahip olan donörlerde uygulanmalıdır.

Çalışmalara alınanların %24’ünde belirgin lökositoz (lökosit sayısı > 50 x 109/L) gözlenmiştir.

Donörlerin %42’sinde afereze bağlı trombositopeni (trombosit sayısı < 100 x 109/L) gözlenmiştir. Lökoferezi takiben nadiren 50 x 109/L’nin altına düşen değerler gözlenmiş olsa da, istenmeyen klinik etki meydana gelmemiş ve tüm vakalarda düzelme görülmüştür. Lökoferez, bu nedenle, antikoagülan kullanan ya da hemostaz bozukluğu olduğu bilinen kişilerde uygulanmamalıdır. Birden fazla lökoferez yapılması gerekiyorsa, trombosit sayısı lökoferezden önce 100 x 10 /L’nin altında olan donörlere özel dikkat gösterilmelidir. Genel bir kural olarak, trombosit sayısı 75 x 109/L’nin altında olanlara aferez uygulanmamalıdır.

Donörlerin seçiminde, venöz damar yolu gerekebileceği düşünülerek, mümkünse santral venöz kateter takılmasından kaçınılmalıdır.

GRANOCYTE veya diğer miyeloid büyüme faktörlerinin sağlıklı vericilere uygulanması sonrasında, geçici sitogenetik modifikasyonlar gözlenmiştir. Bu değişikliklerin önemi bilinmemektedir ancak malign miyeloid bir klona dönüşme riski göz ardı edilemez ve aferez merkezlerinin, uzun dönem güvenliliğinin izlenmesini sağlamak amacıyla en az 10 yıl boyunca kök hücre donörlerinin sistematik bir kaydını tutması ve takip etmesi tavsiye edilmektedir.

Pazarlama sonrası deneyimde sağlıklı vericilerde, pulmoner advers etkiler (hemoptizi, pulmoner hemoraji, akciğer infiltratları, dispne, ve hipoksi) bildirilmiştir. Şüphe edilen ya da teyit edilmiş pulmoner advers olaylar durumunda Granocyte tedavisinin kesilmesi değerlendirilmeli ve uygun tıbbi bakım uygulanmalıdır.

GRANOCYTE 34 ile mobilize edilmiş allojenik periferik kök hücre alıcısı hastalar artmış kronik GVH (Greft Versus Host) hastalığı riski altında olabilir ve greftin uzun fonksiyonuna dair uzun süreli veriler sınırlıdır.

Diğer özel önlemler

Ağır karaciğer ya da böbrek fonksiyon bozukluğu olanlarda, GRANOCYTE 34’ün etkinliği ve güvenilirliği araştırılmamıştır.

Daha önce uygulanmış bulunan yoğun radyoterapi veya kemoterapi gibi nedenlere bağlı olarak miyeloid progenitör hücreleri ileri derecede azalmış bulunan hastalarda, nötrofıl yanıtı bazen azalır. GRANOCYTE 34’ün bu durumlardaki güvenilirliği kanıtlanmamıştır. Granülosit kolonisi stimüle edici faktörlerin (G-CSF) uygulamasının ardından sağlıklı donörlerde veya hastalarda yaygın olarak ancak genellikle asemptomatik splenomegali vakaları ve çok seyrek olarak dalak yırtılması vakaları bildirilmiştir. Bu nedenle, fizik muayene ve ultrason gibi yöntemlerle dalak boyutları dikkatle izlenmelidir.

Batın üst sol kadranda ya da omuz ucunda ağrı bildiren sağlıklı donörlerde, dalak rüptürü olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.

GRANOCYTE 34 fenilalanin içermektedir. Fenilketonürisi olan hastalarda zararlı olabilir.

”ne bakınız).

Diğer hematopoetik büyüme faktörleri ve sitokinler ile olası etkileşimleri klinik çalışmalarda henüz araştırılmamıştır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek ve karaciğer yetmezlikli hastalarda etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilere ilişkin bir çalışma yapılmamıştır.