GINERA 21 draje Etkileşimi

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ginera etkileşimi, Ginera etken madde, Ginera yardımcı maddeler, Ginera alkol, Ginera etkileşim, Ginera kullananlar, Ginera dozu, Ginera kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Diğer tıbbi ürünlerin GINERA ile etkileşimleri:

Mikromozal enzimleri indükleyen ilaçlar ile arasındaki etkileşimler seks hormonu klirensinde artışa neden olabilir, bu durum da ara kanamaya ve/veya kontraseptifbaşarısızlığa yol açabilirler.

Belirtilen ilaçlardan herhangi biri ile tedavi edilmekte olan kadınlar, KOK’a ek geçici bir bariyer yöntemi kullanmalı ya da başka bir kontrasepsiyon yöntemi seçmelidirler. İlaçlarile birlikte kullanımları süresince ve tedavinin kesilmesini takiben 28 gün boyuncabariyer yöntemi kullanmalıdırlar. Eğer bariyer yöntemi kullanılan dönem KOKkutusundaki drajelerin bitiminden sonra devam ediyorsa, bir sonraki kutuya ara vermedendevam edilmelidir.

KOK klirensini artıran maddeler (enzimlerin uyarılmasıyla KOK etkililiğinin azalması), örn.: Fenitoin, barbitüratlar, primidon, karbamazepin, rifampisin ve muhtemelenoksakarbazepin, topiramat, felbamat, griseofulvin ve sarı kantaron (St John’s wort) içerenürünler.

KOK klirensi üzerine değişken etkilere sahip maddeler; örn;

KOK ile birlikte uygulandığında birçok HIV/HCV proteaz inhibitörü ve nükleozid olmayan ters transkriptaz inhibitörleri plazma östrojen veya progesteronkonsantrasyonlarını azaltabilmekte ya da artırabilmektedir. Bu değişiklikler bazıolgularda klinik açıdan anlamlı olabilir.

KOK klirensini azaltan maddeler (enzim inhibitörleri):

Azol antifungaller (ör. itrakonazol, vorikonazol, flukonazol), verapamil, makrolidler (ör. klaritromisin, eritromisin), diltiazem ve greyfurt suyu gibi kuvvetli ve orta düzeyde

CYP3A4 inhibitörleri östrojen veya progesteron veya her ikisinin de plazma konsantrasyonunu artırabilir.

60 - 120 mg/gün etorikoksib dozlarının 0,035 mg etinilestradiol içeren KHK ile eş zamanlı olarak alındığı takdirde etinilestradiolün plazma konsantrasyonlarını sırasıyla 1,4-1,6 kat arttırdığı görülmüştür.

KOK’larin diğer tıbbi ürünler üzerine etkisi:

Oral kontraseptifler diğer bazı ilaçların metabolizmasını etkileyebilir. Buna bağlı olarak plazma ve doku konsantrasyonları artabilir (örn. siklosporin) ya da azalabilir (örn.lamotrigin).

in vitro etinilestradiol hem CYP2C19, CYP1A1 ve CYPlA2’nin geri döndürülebilir inhibitörü, hem de CYP3A4/5, CYP2C8, ve CYP2J2’nin mekanizma temelliinhibitörüdür. Klinik çalışmalarda etinilestradiol içeren hormonal kontraseptifınuygulanması CYP3A4 substratlannın (ör. midazolam) plazma konsantrasyonlarındaherhangi bir artışa yol açmaz ya da sadece zayıf bir artışa yol açarken, CYP1A2substratlannın plazma konsantrasyonlan hafif (ör. teofılin) veya orta düzeyde (ör.melatonin ve tizanidin) artabilmektedir.

Diğer etkileşim şekilleri:

Laboratuvar Testleri

Kontraseptif steroidlerin kullanılması, karaciğer, tiroid, adrenal ve renal fonksiyonların biyokimyasal parametrelerini, kortikosteroid bağlayıcı globulin ve lipid/lipoproteinfraksiyonları gibi (taşıyıcı) proteinlerin plazma düzeylerini ve karbonhidratmetabolizması, koagulasyon ve fıbrinoliz parametrelerini içeren bir grup laboratuvartestinin sonuçlarını etkileyebilir. Değişiklikler genellikle normal laboratuvar değerlerisınırlan içinde kalır.

Not: Olası etkileşmeleri belirlemek amacıyla eşzamanlı kullanılacak ilacın prospektüsüne (kullanma talimatına) başvurulmalıdır.