FRAXIPARINE 3800 IU/0.4 ml 2 enjektör Uyarılar

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Fraxiparine uyarılar, Fraxiparine zararları, Fraxiparine önlemler, Fraxiparine riskler, Fraxiparine yan etkisi, Fraxiparine alerji, Fraxiparine alkol, Fraxiparine hamileler, Fraxiparine emzirme, Fraxiparine araç kullanımı, Fraxiparine fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Trombosit sayısı kontrolü

-Heparin (standart veya düşük molekül ağırlıklı heparin) trombositopeniye neden olabileceğinden Fraxiparine tedavisi boyunca trombosit sayısının kontrol edilmesi gerekir.

-Bazen ciddi olabilen, nadir trombositopeni vakaları bildirilmiştir. Bu durum arteriyel veya venöz tromboz ile ilişkili (veya ilişkisiz) olabilir ve tedavinin durdurulmasını gerektirir. Bu tanı aşağıdaki vakalarda gözönünde bulundurulmalıdır:

• trombositopeni

• trombosit sayısında, başlangıç değerinin %30-50'sine varan belirgin azalma

• tedavi edilen trombozun kötüleşmesi

• tedavi sırasında oluşan tromboz

• yaygın intravasküler koagülasyon

Bu etkiler büyük olasılıkla immüno-alerjik kökenlidir ve ilk defa tedavi olanlarda, genellikle tedavinin 5. günü ile 21. günü arasında görüldüğü bildirilmiştir. Bununla beraber, heparine bağlı trombositopeni hikayesi olanlarda bu belirtiler çok erken ortaya çıkar.

-Daha önce heparin (standart veya düşük molekül ağırlıklı heparin) ile trombositopeni oluşmuş ise, heparin uygulanması gerekli olduğunda Fraxiparine ile tedavi düşünülebilir; böyle vakalarda dikkatli klinik takip ve en az günlük trombosit sayımı değerlendirmesi yapılmalıdır. Eğer trombositopeni oluşursa, erken dönemde trombositopeninin tekrarladığı bazı vakalar bildirildiğinden tedavi hemen durdurulmalıdır.

-Heparin (standart veya düşük molekül ağırlıklı heparin) ile trombositopeni oluşursa, heparin uygulamasına devam edilmesi gerekiyorsa, başka bir düşük molekül ağırlıklı heparin uygulaması düşünülebilir. Bu durumda en azından günlük kontrol yapılmalı ve tedavi mümkün olan en kısa zamanda bitirilmelidir, çünkü daha önce oluşan trombositopeninin ilaç değişikliğinden sonra da devam ettiği vakalar bildirilmiştir. In vitro agregasyon testleri ancak sınırlı bir veri sağlar.

-Salisilatlar, non-steroid antienflamatuvar ilaçlar ve tiklopidinin nadroparin ile birlikte uygulanması göreceli kontrendikasyon oluşturur (İlaç etkileşmeleri bölümüne bakınız).

Aşağıdaki durumlarda dikkatli uygulanmalıdır:

• Karaciğer yetersizliğinde

• Böbrek yetersizliğinde (şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda azaltılmış dozlar düşünülmelidir)

• Kontrol altına alınmamış arteriyel hipertansiyonda • Geçirilmiş sindirim sistemi ülserlerinde veya kanayabilecek herhangi bir organik lezyon varlığında

• Koryo-retinanın damarsal hastalıklarında

• Beyin, omurilik veya göz cerrahi müdahalelerinden sonraki dönemde uygulanırken

Gebelik ve Laktasyonda Kullanım: Gebelik: Gebelik kategorisi B'dir. Hayvan çalışmalarında teratojenik veya fetus üzerine toksik etki görülmemiştir. Ancak insanlara ait plasentadan geçişle ilgili klinik veri sınırlıdır. Gebelerde Fraxiparine kullanımı önerilmemektedir. Laktasyon: İlacın anne sütüne geçişi ile ilgili bilgi sınırlı olduğundan, Fraxiparine emziren annelerde önerilmemektedir.

Araç ve Makina Kullanmaya Etkisi: Etkisi bildirilmemiştir.