BENZALIN topikal jel 50 gr Farmakolojik Özellikleri

Farma-Tek Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Benzoil peroksit kombinasyonları

ATC kodu: D10AE51

Etki mekanizması: Klindamisin:

Gram pozitif aerob bakterilere ve anaerob bakterilerin çoğuna karşı bakteriostatik etkili, linkozamid grubu bir antibiyotiktir. Klindamisin gibi linkozamidler, bakteri ribozomlarının 23S alt-ünitelerine bağlanarak protein sentezinin erken evresini inhibe eder. Genellikle bakteriyostatik etkiye sahip olmasına rağmen yüksek konsantrasyonlarda bakterisid etkilidir.

Klindamisin komedonlu hastalarda Propionibacterium acnes türlerine karşı olan klinik aktivitesinin yeterli düzeyde olduğu gösterilmiştir. Sebumdaki serbest yağ asidi konsantrasyonunu azaltır.

Benzoil peroksit:

Benzoil peroksit, sebaseöz follikül ve komedonlarda bulunan bir anaerob olan Proprionibacterium acnes’ e karşı etkin olduğu gösterilmiş antibakteriyel bir ajandır. Benzoil peroksitin antibakteriyel etkinliğinin aktif oksijen salımına yol açması nedeniyle oluştuğuna inanılmaktadır. Benzoil peroksit, keratolitik ve deskuvamatif ve antiseboreik bir etkiye sahip olması bu etkisini güçlendirmektedir.

BENZALİN® hafif keratolitik ve antibakteriyel özelliklerin kombinasyonu ile hafif ve orta şiddetli akne vulgarisin özellikle inflamasyonlu lezyonlarına karşı etki sağlar. Şiddetli enfeksiyon tedavilerinde direnç gelişimi ile ilgili bölgesel özelliklerin bilinmesi gereklidir. Kazanılmış direncin prevalansı belirli türler için coğrafi olarak ve zaman ile değişebilmektedir.

Benzoil peroksit’in formülasyonda bulunması, klindamisine dirençli organizmaların ortaya çıkma potansiyelini azaltır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Emilim:

Benzoil peroksitin, benzoik aside dönüştürüldüğü yer olan deri tarafından absorbe edildiği gösterilmiştir. Benzoil peroksid dozunun %2’ sinden daha azı benzoik asid gibi sistemik dolaşıma girer.

BENZALİN® içerisindeki topikal klindamisinin sistemik bioyararlanımı % 1’ den az olmaktadır. Klindamisin fosfat özellikle geniş cilt yüzeylerine uygulandığında bir miktar sistemik absorbsiyona uğrar.

Dağılım, Biyotransformasyon:

Benzoil peroksit benzoik aside metabolize olmaktadır.

Klindamisin oral ve parenteral yoldan verildiğinde, vücutta geniş ölçüde dağılır. Kemik, safra ve idrarda yüksek oranda bulunur. Plazma proteinlerine %92-94 oranında bağlanır.

Eliminasyon

Benzoil peroksit’in benzoik asit’e metabolize olmasından sonra, benzoik asit büyük oranda hippurik asit formuna konjuge edilerek böbreklerden atılır.

Doğrusallık/ Doğrusal olmayan durum:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Kapsamlı bilimsel literatür ve sponsorun desteğinde gerçekleştirilen non-klinik çalışmalar BENZALİN® Topikal Jel ürününün (% 1 klindamisin ve %5 benzoil peroksit) akne tedavisinde kullanımı için emniyet ve kalitesini desteklemektedir. Klindamisin/benzoil peroksit karışımı içeren ürünler, her iki madde de Propionibacterium akneler karşısında etkili olduğundan ve benzoil peroksit keroliz meydana getirici ve dökücü etkilere sahip olduğundan akne tedavisinde kullanılmaktadır.

Bu konuyla ilgili literatür referanslarında klindamisinin farmakokinetik özellikleri ve benzoil peroksidin insan derisine nüfuz özellikleriyle ilgili bilgiler yer almaktadır. Köpekler, kediler, sıçanlar, fareler ve domuzlarla ilgili verilerin yanı sıra bazı sayfalarda insanlarla ilgili karşılaştırmalı bilgiler yer almaktadır. Bununla birlikte, fareler ve sıçanlar üzerinde gerçekleştirilen üreme, teratojenlik ve neonatal toksisite çalışmalarından elde edilen bilgiler bulunmaktadır. Sıçanlar ve köpekler üzerinde gerçekleştirilen çalışmalardan elde edilen metabolik veriler yer almaktadır.

Sponsor tarafından desteklenen non-klinik çalışmalar Birleşik Devletler ya da Birleşik Krallık Doğru Laboratuar Uygulamaları prosedürlerine uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. Sıçanlar ve tavşanlar üzerinde gerçekleştirilen sub-kronik (3 aylık) toksisite çalışmaları, deriden günde 400 mg/kg dozlarına kadar klindamisin/benzoil peroksit (CBPO) ve benzoil peroksit (BPO) uygulanan hayvanların derilerinde hafif dermal tahriş ve infiltasyonla ilgili hafif değişiklikler oluştuğunu göstermiştir. Bildirilen tahriş kombinasyonu benzoil peroksit içeriği ile ilgili olmakla birlikte hafif şiddettedir. Tüm hayvanlar yaşamış ve 400 mg/kg/gün dozunda bile hiçbir sistemik etkiye rastlanmamıştır. Çalışma koşulları altında sistemik toksisite için Hiçbir Etki Görülmeyen Seviye (NOEL) 400 mg/kg/gün olarak belirlenmiştir. Lokal dermal etkiler için NOEL değeri tespit edilmemiştir.