EXCEGRAN 100 mg 100 kapsül Uyarılar

Zentiva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Excegran uyarılar, Excegran zararları, Excegran önlemler, Excegran riskler, Excegran yan etkisi, Excegran alerji, Excegran alkol, Excegran hamileler, Excegran emzirme, Excegran araç kullanımı, Excegran fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Açıklanamayan Döküntü

Stevens-Johnson Sendromu da dahil olmak üzere EXCEGRAN tedavisiyle bağlantılı ciddi döküntüler oluşabilir._

Başka bir şekilde açıklanamayan döküntülerin görüldüğü hastalarda EXCEGRAN tedavisinin sonlandırılması düşünülmelidir. EXCEGRAN alırken deri döküntüsü görülen bütün hastalar yakından gözlenmeli, kendi başına deri döküntüsüne sebep olabilen başka anti epileptik ilaçlarla eş zamanlı kullanılan hastalara ayrıca dikkat edilmelidir.

İntihar düşüncesi ve davranışı

Çeşitli endikasyonlarda, anti epileptiklerle tedavi gören hastalarda intihar fikri ve davranışı görülmüştür. Anti epileptik ilaçlar üzerine randomize, plasebo kontrollü bir meta-analiz de intihar düşüncesi ve davranışı riskinde düşük bir artış göstermiştir. Risk mekanizması bilinmemektedir ve eldeki veriler EXCEGRAN için bir risk artışının göz ardı edilmesine yetmemektedir.

Dolayısıyla EXCEGRAN alan hastalar intihar düşüncesi ve davranışının işaretleri için gözlem altında tutulmalı ve uygun tedavi göz önünde bulundurulmalıdır. Ebevyenlerin (ve hasta yakınları) intihar düşüncesi ya da davranışının işaretleri görülmeye başladığında tıbbi yardım almak konusunda bilgilendirilmelidir.

Kesilme nöbetleri

Diğer antiepileptik ilaçlarda olduğu gibi, zonisamid tedavisinin birden sonlandırılması status epileptikusa neden olabilir. Bu nedenle, zonisamid tedavisi sırasında doz azaltımı veya ilacın kesilmesi yavaş yavaş yapılmalıdır.

EXCEGRAN’ın ilave ilaç olarak kullanımıyla nöbetlerin kontrol altına alındığı vakalarda EXCEGRAN monoterapi sine geçmek için, birlikte kullanılan ilaçlann kesilmesi ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Bu nedenle, eş zamanlı kullanılan anti epileptik ilaçlann kesilmesi dikkatle gerçekleştirilmelidir.

Sulfonamide reaksiyonları

EXCEGRAN, sulfonamide grubu içeren bir benzisokazol türevidir. Sülfonamid grubu içeren ilaçlar ile ilişkili ciddi, bağışıklığa bağlı advers etkiler arasında döküntü, aleıjik reaksiyonlar ve çok nadir ölümcül olabilen aplastik aneminin de dahil olduğu majör hematolojik bozukluklar bulunmaktadır.

Agranülositoz, trombositopeni, lökopeni, aplastik anemi, pansitopeni ve lökositoz vakalan bildirilmiştir. Bu olaylar ile bir ilişki varsa da bunu değerlendirebilmek için yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Böbrek taşları

Zonisamid ile tedavi gören hastalarda böbrek taşlan oluşmuştur. Taş oluşumu hikayesi, ailesinde nefrolitiyazis ve hiperkalsüri hikayesi de dahil olmak üzere nefrolitiyazis risk faktörleri olan hastalarda EXCEGRAN dikkatle kullanılmalıdır. Bu hastalar böbrek taşı oluşumu ve buna bağlı renal kolik, böbrek ya da yan ağrısı gibi işaret ve semptomlar açısından daha yüksek risk altındadırlar. Buna ek olarak nefrolitiyazis ile ilişkilendirilmiş başka ilaçlan alan hastalar daha yüksek risk altındadırlar. Özellikle yatkınlaştırıcı risk faktörleri olanlarda sıvı alımı ve idrar atımında artış taş oluşması riskini azaltabilir.

Nöbet agrevasyonu ve ani ölüm riski

Yapılan klinik çalışmalarda, zonisamid kullanan hastalarda %1 oranında status epileptikus ortaya çıktığı bildirilmiştir.

Zonisamid ile tedavi edilen epilepsi hastalarındaki ani, açıklanamayan ölüm vakalarının insidansı sağlıklı nüfusta beklenenden daha yüksek ise de; bu oran zonisamid kullanmayan dirençli epilepsi vakalannda gözlenen ani, açıklanamayan ölüm vakalannın insidansına benzer bulunmuştur.

SSS Yan etkileri

Zonisamid kullanımına bağlı kognitif ve nöropsikiyatrik advers etkiler bildirilmiştir. Merkezi sinir sistemi ile ilişkili bu advers etkiler üç ana grupta sınıflanabilir.

1) Depresyon ve psikoz gibi psikiyatrik semptomlar, 2) Psikomotor yavaşlama, konsantrasyon güçlüğü, konuşma ve kelime bulmakta güçlük gibi dil problemleri ve 3) Halsizlik ve uyku hali.

Pankreatit

EXCEGRAN kullanan ve pankreatit klinik belirtilerinin ve semptomlarının ortaya çıktığı hastalarda pankreatik lipaz ve amilaz seviyelerinin izlenmesi önerilir. Eğer belirgin başka herhangi bir neden olmaksızın pankreatit bulgusuna rastlanırsa, o zaman EXCEGRAN tedavisinin kesilmesinin düşünülmesi ve uygun tedaviye başlanması önerilir.

Rabdomiyoliz

EXCEGRAN kullanan ve ateş varlığında veya yokluğunda şiddetli kas ağnsı ve/veya güçsüzlüğü gelişen hastalarda, serum kreatinin kinaz ve aldolaz seviyeleri gibi kas hasarı göstergelerinin değerlendirilmesi önerilir. Travma veya grand mal nöbetler gibi belirgin başka herhangi bir neden olmaksızın yükselme varsa, o zaman EXCEGRAN tedavisinin kesilmesinin düşünülmesi ve uygun tedaviye başlanması önerilir.

Metabolik Asidoz

Hiperkloremik, anyon açıksız, metabolik asidoz (kronik solunum alkalozisinin olmadığı durumlarda serum bikarbonatın normal referans seviyesinin altına düşmesi) EXCEGRAN tedavisi ile ilişkilendirilmiştir. Bu metabolik asidoza zonisamidin karbonik anhidraz üzerindeki inhibitör etkisinden dolayı oluşan renal bikarbonat kaybı sebep olmaktadır. Pazarlama sonrası dönemde plasebo kontrollü klinik çalışmalarda EXCEGRAN kullanımında bu tip elektrolit dengesizlikleri gözlemlenmiştir. Vakalar tedavinin herhangi bir safhasında görülebilse de genellikle zonisamid kaynaklı metabolik asidoz tedavinin başlangıcında görülür. Bikarbonat azalmalarının miktarı genelde ufak - orta (ortalama azalma yetişkinlerde günlük 300 mg’lık dozlarda yaklaşık 3.5 mEq/l dir), nadiren de ciddi seviyede görülür. Asidoza yatkınlık oluşturan şart ve tedaviler (böbrek hastalığı, ciddi solunum rahatsızlıkları, status epileptikus, ishal, ameliyat, ketojenik diyet ya da ilaçlar) zonisamidin bikarbonat azaltan etkilerine katıkıda bulunabilirler.

Zonisamide bağlı metabolik asidoz riski, genç hastalarda daha sık ve daha şiddetli olarak görünür. Metabolik asidoz riskini arttırabilir koşullar altında bulunan ve zonisamid alan hastalarda, metabolik asidoz’un advers sonuçlan açısından yüksek riskte olan hastalarda ve metabolik asidoz düşündüren semptomlan olan hastalarda serum bikarbonat düzeylerinin uygun değerlendirme ve izlemesi yapılmalıdır. Metabolik asidoz gelişir ve devam ederse, osteopeni gelişebileceği için, zonisamid’in azaltılması veya kesilmesi (yavaş yavaş kesilmesi ya da tedavi edici bir doza azaltılması) değerlendirilmelidir. Kalıcı asidoz’a rahmen hastalarda zonisamid’e devam etmek yönünde karar verilmiş ise, alkali tedavi düşünülmelidir.

Farmakodinamik etkileşimi dışlamak için yeterli veri olmadığından eş zamanlı topiramat gibi karbonik anhidraz inhibitörü kullanan hastalarda EXCEGRAN dikkatli kullanılmalıdır (Bakınız Bölüm 4.5).

Sıcak Çarpması

Çoğunlukla pediyatrik hastalarda terlemede azalma ve vücut ısısında artış vakalan bildirilmiştir. Bazı vakalarda hastane tedavisi gerektiren sıcak çarpmaları görülmüştür. Bu vakaların çoğunluğu sıcak aylarda meydana gelmiştir. Hastalar ve hastalara bakanlann gerekli sıvı alımı ve aşın sıcaklıklara maruz kalmama konusunda uyarılmaları gerekir. EXCEGRAN, karbonik anhidraz inhibitörleri ve antikolineıjik etkisi olan ilaçlar da dahil olmak üzere hastalarda sıcak ilişkili rahatsızlıklara neden olma eğilimi olan diğer ilaçlarla birlikte uygulandığında dikkatli olunmalıdır.

Vücut ağırlığı

Vücut ağırlığı 40 kg’ın altında olan hastalarda kullanıma dair klinik çalışma verisi sınırlıdır. Bu sebeple bu hastalann tedavisinde dikkatli olunmalıdır.

EXCEGRAN kilo kaybına sebep olabilir. Bu ilaç kullanılırken hasta kilo kaybediyor ya da tedavi sırasında gereken ağırlığın altındaysa bir besin takviyesi yada gıda alimim artırma düşünülebilir. Eğer istenmeyen kilo kaybı önemli ölçüde yüksekse EXCEGRAN tedavisini sonlandırmak düşünülebilir.

Böbrek/ Karaciğer yetmezliği:

Zonisamid kullanımının böbrek fonksiyonlarını etkilediği ve serum kreatinin/BUN değerlerinde artışa neden olduğu bildirilmiştir. Zonisamid kullanımı sırasında akut renal yetmezlik veya kreatinin/BUN değerlerinde uzun süreli bir artış gözlenen hastalarda, zonisamid tedavisi derhal kesilmelidir. Renal yetmezliği (GFR<50 mL/min) olan hastalarda dozaj ve toksisite konusunda yeterli deneyim olmadığından, zonisamid kullanılmamalıdır. Birlikte başka hastalıklann bulunması durumunda zonisamid kullanımına ilişkin klinik deneyim sınırlıdır.

Zonisamid, metabolizmasını veya atılımını etkileyebilecek karaciğer veya böbrek bozukluğu gibi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda ve adölesanlarda zonisamid kullanımının etkinliği ve güvenilirliği saptanmamıştır. Bu yüzden çocuklarda kullanılmamalıdır. Bazı vakalarda oligohidrozis, hiperpireksi görülmüştür.

Geriyatrik popülasyon:

Farmakokinetik çalışmalarda ve klinik verilerde yaşlılar ve gençler arasında herhangi bir farklılık saptanmamıştır. Fakat yaşlılarda karaciğer, böbrek ve kalp işlevlerindeki azalma sıklığı, diğer hastalıklar ve birlikte kullanılan diğer ilaçlar da göz önüne alınmalıdır. Bu yüzden doz belirlenirken dikkatli olunmalı, başlangıç dozu olarak olabilecek en düşük doz seçilmelidir.

EXCEGRAN’ın yaşlı hastalarda kullanımı hakkında yeterli bilgi bulunmadığı için yaşlı hastalarda tedaviye başlarken dikkatli olunmalıdır. Hekimler aynı zamanda EXCEGRAN’ın güvenlik profilini de göz önüne almalıdır (Bkz. Bölüm 4.8)

Sodyum uyarısı:

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkileri üzerinde bir çalışma yapılmamıştır.